Családi kapcsolatok - 62105 db

kérdésre adott válaszok
Jé, hogy mit írtam tegnap! Jav.: Római Bocsánat.
Nekünk azt mondta a Lelkész úr, hogy annyit fizessünk, amennyit szánunk. Szóval mi ugyanannyit fizettünk neki, mint a polgári esküvõért (10.000 Ft-ot)
Nem teszik el hanem le nyuktazzak esketesidij cimen.
"Nem teszik el hanem le nyuktazzak esketesidij cimen". Attól függ, melyik keresztény egyházban. A katolikus egyházban a szentségeket ingyen kapják a felvételt kérõk. Amennyiben adnak, azt adománycímen fizetik, ill. a pap szolgálatát fizetik meg.
Maximum 20-30 ezer Ft, de ez természetesen gyülekezetenként, illetve templomonként változhat. A templomok ezt a pénzt adományként teszik el.
Rókai katolikusban 15-20000 Ft kántorral.

kérdésre adott válaszok
Általában igen, azonban vannak olyan gyülekezetek, ahol ezt rossz néven veszik. Mindenképp célszerû elõre egyeztetni a helyi lelkésszel, a fotósok, videósok elhelyezkedésérõl, hogy a szertartást semmiképp se zavarhassák.
Igen, szabad.
Igen, szabad. Legalább is nálunk. Afrikában nem tudom.
Hogyne, hiszen ez egy egyszeri, megismételhetetlen családi esemény!
Persze, hogy lehet.:)

kérdésre adott válaszok
HA az én párom nincs megkeresztelkedve de szertnénk református esküvõt, de nem a templomban hanem szabad ég alatt azt lehet úgy hogy nincsenek papirjai?Egyeltalán lehet nem templomban templomi esküvõt tartani?
A keresztelési emléklap, (ill. a keresztségrõl kért igazolás), majd a templomi esküvõ elõtt a polgári házasság megkötését igazoló házassági anyakönyvi kivonat.
Ha nem rendelkezem keresztelési emléklappal, mert elveszett?Akkor is lehet templomi esküvõm?
"HA az én párom nincs megkeresztelkedve de szertnénk református esküvõt, de nem a templomban hanem szabad ég alatt azt lehet úgy hogy nincsenek papirjai?Egyeltalán lehet nem templomban templomi esküvõt tartani?" Ehhez a válaszom: bár én katolikus vagyok, nem ismerem a református egyház erre vonatkozó dolgokat, úgy gondolom neki akkor csak egy beleegyezõ nyilatkozat kell, hogy õ is szeretne Isten áldásában részesedni (reformátusoknál ez nem szentség, csak áldást kapnak). A katolikus egyházban úgy tudom, hogy az érsekségtõl kell engedély arra vonatkozólag, hogy ne templomba történjen az esküvõ, de én úgy érzem, hogy Isten házában (a templomban) sokkal felemelõbb :) Sok boldogságot!
Nem emléklap kell, hanem keresztlevél! Ezt a lakhely szerinti plébánia állítja ki (ha a lakhely szerinti plébánián lesz az esküvõ, akkor a kereszteltek anyakönyvében benne van az illetõ).

kérdésre adott válaszok
és utána egy tálcán az oltárra helyezi.
A gyûrûket általában a templomajtóban kéri el az egyházfi vagy a lelkész, és utána egy tálcán az oltárra helyezi.
Felhúzzák õket egymás ujjára.XD
badarság, a gyûrûket a polgári esküvõn huzzák fel
Nem badarság, mert a templomi esküvõn /római katolikus/ a pap elõbb megáldja azokat, és aztán húzzák fel a jegyesek az ujjukra.
A gyûrûket általában a templomajtóban kéri el az egyházfi vagy a lelkész

kérdésre adott válaszok
a tanúk a házaspár jobb illetve bal oldalán helyezkednek el.
az elõzõ választ annyiban egészíteném ki, hogy a tanúk is aláírnak, csak bent a sekrestyében, általában szertartást megelõzõen.
Csaaaahhhaa ez a legelso csaladi kapcsolatok kerdes!
vigyázban
Már 6 év telt el a kérdés kiírása óta!
A tanúk a házasulandók mögé állnak. Szerepük valójában az eskütétel idejére korlátozódik, ezért elég, ha csak akkor lépnek a házasulandók mögé, majd az eskütétel után helyet foglalhatnak. Aláírniuk nem is kell, mint a polgári esküvõn.
A tanúk a házasulandók mögé állnak.