Családi kapcsolatok - 62105 db

kérdésre adott válaszok
Jé, hogy mit írtam tegnap! Jav.: Római Bocsánat.
Rókai katolikusban 15-20000 Ft kántorral.
Nekünk azt mondta a Lelkész úr, hogy annyit fizessünk, amennyit szánunk. Szóval mi ugyanannyit fizettünk neki, mint a polgári esküvõért (10.000 Ft-ot)
Maximum 20-30 ezer Ft, de ez természetesen gyülekezetenként, illetve templomonként változhat. A templomok ezt a pénzt adományként teszik el.
Nem teszik el hanem le nyuktazzak esketesidij cimen.
"Nem teszik el hanem le nyuktazzak esketesidij cimen". Attól függ, melyik keresztény egyházban. A katolikus egyházban a szentségeket ingyen kapják a felvételt kérõk. Amennyiben adnak, azt adománycímen fizetik, ill. a pap szolgálatát fizetik meg.

kérdésre adott válaszok
Hogyne, hiszen ez egy egyszeri, megismételhetetlen családi esemény!
Igen, szabad. Legalább is nálunk. Afrikában nem tudom.
Általában igen, azonban vannak olyan gyülekezetek, ahol ezt rossz néven veszik. Mindenképp célszerû elõre egyeztetni a helyi lelkésszel, a fotósok, videósok elhelyezkedésérõl, hogy a szertartást semmiképp se zavarhassák.
Persze, hogy lehet.:)
Igen, szabad.

kérdésre adott válaszok
HA az én párom nincs megkeresztelkedve de szertnénk református esküvõt, de nem a templomban hanem szabad ég alatt azt lehet úgy hogy nincsenek papirjai?Egyeltalán lehet nem templomban templomi esküvõt tartani?
Ha nem rendelkezem keresztelési emléklappal, mert elveszett?Akkor is lehet templomi esküvõm?
A keresztelési emléklap, (ill. a keresztségrõl kért igazolás), majd a templomi esküvõ elõtt a polgári házasság megkötését igazoló házassági anyakönyvi kivonat.
Nem emléklap kell, hanem keresztlevél! Ezt a lakhely szerinti plébánia állítja ki (ha a lakhely szerinti plébánián lesz az esküvõ, akkor a kereszteltek anyakönyvében benne van az illetõ).
"HA az én párom nincs megkeresztelkedve de szertnénk református esküvõt, de nem a templomban hanem szabad ég alatt azt lehet úgy hogy nincsenek papirjai?Egyeltalán lehet nem templomban templomi esküvõt tartani?" Ehhez a válaszom: bár én katolikus vagyok, nem ismerem a református egyház erre vonatkozó dolgokat, úgy gondolom neki akkor csak egy beleegyezõ nyilatkozat kell, hogy õ is szeretne Isten áldásában részesedni (reformátusoknál ez nem szentség, csak áldást kapnak). A katolikus egyházban úgy tudom, hogy az érsekségtõl kell engedély arra vonatkozólag, hogy ne templomba történjen az esküvõ, de én úgy érzem, hogy Isten házában (a templomban) sokkal felemelõbb :) Sok boldogságot!

kérdésre adott válaszok
A gyûrûket általában a templomajtóban kéri el az egyházfi vagy a lelkész
és utána egy tálcán az oltárra helyezi.
Nem badarság, mert a templomi esküvõn /római katolikus/ a pap elõbb megáldja azokat, és aztán húzzák fel a jegyesek az ujjukra.
badarság, a gyûrûket a polgári esküvõn huzzák fel
A gyûrûket általában a templomajtóban kéri el az egyházfi vagy a lelkész, és utána egy tálcán az oltárra helyezi.
Felhúzzák õket egymás ujjára.XD

kérdésre adott válaszok
A tanúk a házasulandók mögé állnak.
Már 6 év telt el a kérdés kiírása óta!
az elõzõ választ annyiban egészíteném ki, hogy a tanúk is aláírnak, csak bent a sekrestyében, általában szertartást megelõzõen.
Csaaaahhhaa ez a legelso csaladi kapcsolatok kerdes!
a tanúk a házaspár jobb illetve bal oldalán helyezkednek el.
A tanúk a házasulandók mögé állnak. Szerepük valójában az eskütétel idejére korlátozódik, ezért elég, ha csak akkor lépnek a házasulandók mögé, majd az eskütétel után helyet foglalhatnak. Aláírniuk nem is kell, mint a polgári esküvõn.
vigyázban