Egészség - 191480 db

Milyen pszichés betegségem lehet a szociális fóbián és depresszión kívül?

A szociális fóbiám kb. 1 hónapja erősödött fel (iskolát váltottam), előtte is voltak enyhe tüneteim, de nem volt annyira vészes, hogy fizikailag is rosszul legyek. Az új suliba viszont nagyon rossz lett, rosszul leszek, hogyha sok ember vesz körül. Mert ők teljesen idegenek.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Szerintem is az elsõnek van igaza, de ha tényleges fizikai tünetei vannak a szorongásodnak, rosszul leszel meg ilyenek, akkor érdemes egy orvost, pszichológust felkeresni. Nem hinném, hogy pánikbeteg vagy, de ezt csak szakember tudja megállapítani. Azt lehet, és kell is kezelni. Ha nem vagy az akkor meg az elsõ tanácsát fogadd meg.
A kérdező hozzászólása: Elnézést, hogy néhol hülyeséget írtam, eléggé ki vagyok merülve. Remélem, azért nagyjából érthetõ lett az írásom
Szerintem szimplán csak kamasz vagy, minden ember átmegy ezen a fázison, csak a mai gyerekeknek már túl sok hülyeséggel tömik a fejét. Egyik ismerõsöm azért nem enged a gyerekeinek kutyát tartani mert valahol azt olvasta hogy betegek lehetnek tõle. Az emberek fejét teletömik hülyeségekkel, aztán elkezdenek minden túlagyalni és analizálni, és saját maguknak generálják a gondot. Szimplán csak sz*d le a világot és ne törõdj mások véleményével, akkor jól fogod érezni magad. :)

Baj lehet a szívemmel? :/ :S 15/L

Kérlek segítsetek!! :( Kezdek aggódni,hogy valami baj lehet a szívemmel...már egy ideje gyakran érzek szívfájdalmat,vagy szívszúrást. Szinte minden nap.Általában csak pár percig tartanak,de van,hogy szédüléssel,hirtelen fejfájással jár,és ilyenkor eléggé megijedek. Kb.1 éve is volt ilyen problémám,de egy kis "életmód váltás után" (előbb lefeküdtem,és többet aludtam,kevesebbet gépeztem,egészségesebben kezdtem el táplálkozni,stb.) megszűnt. Újabban megint visszatértem arra,hogy éjfél körül fekszek le,és 5-6 órákat alszom. Talán ez lehet a baj megint?! Régen sokat stresszeltem,rengeteg családi veszekedésen,ügyön mentem át,összevesztem legjobb barátnőmmel,szakítottam a barátommal..most a nyáron is idegeskedtem az új suli miatt, és itthon is voltak gondok. Anyukám szerint ezek miatt van a probléma. Nyáron hajlamos vagyok a rosszullétekre,szédülés,hányinger,remegés,hirtelen látászavar...de evvel már voltam kivizsgáláson,és semmit nem találtak! Doki azt mondta,igyak többet. (Napi 2-3 litert iszom.) Szívszúrás,szívfájdalom,szédülés...tudom,hogy ezer oka lehet,de azért aggódok. Szerintetek forduljak orvoshoz,vagy várjak,hátha megint megszűnik?!?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Ha már volt ilyen bajod az életmódod miatt akkor én elõször azon változtatnék. Egyél sokszor keveset, lehetõleg sok zöldséget és vitamint, az édességet, m alkoholt és minden egyéb káros dolgot (pl. cukros üdítõ) hanyagold, vagy legalább kevesebbet fogyassz belõle, aludj napi 7-8 órát és legalább napi fél órát tornázz, fogyassz elég (napi 2 liter) folyadékot. Ez valószínûleg rendbeszedi a dolgot. Nekem egyébként akkor vannak ezek a tünetek amikor túlhajtom vagy túlstresszelem magam, a stressz is okozhat szívbetegséghez hasonló tüneteket. Ha ennek ellenére sem szûnik meg a dolog akkor kérj egy beutalót kardiológiára.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ. Alkoholt egyáltalán nem iszok, enni is egészségesen eszek a legutóbbi ilyen eset óta. Napi 4-szer általában, és sok zöldséget, gyümölcsöt, barna kenyeret. És mozgok rendesen, rengeteget biciklizek, úszni járok, és tornászok heti 2 órát. Régen fociztam is. 165 cm és 53 kg vagyok. Csak az alvással csúsztam vissza a régire..:/ Meg a stressz.
Egy EKG nem árthat. Ha elmeséled a szívszúrást a háziorvosodnak, úgyis csinálni fog. A pszichés okot csak akkor szokás kimondani, ha bebizonyosodott, hogy nincs szervi eredetû probléma (amit szintén elõhozhat/súlyosbíthat a stressz).
Mindenképpen menj orvoshoz, minthogy bizonytalanságban élj!

Pajzsmirigy alulműködés esetén miért kell kerülni a jódfogyasztást?

letrox50-t írt fel az orvosom, már kb.2 hónapja szedem. ő javasolta a jód kerülését.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Nem minden esetben kell a pajzsmirigy alulmûködéskor kerülni a jódot. Csak akkor van erre szükség, ha göbös a pajzsmirigy vagy egy speciális gyulladás(autoimmun folyamat) az oka, mert ilyenkor fokozza a folyamatot.Egyéb alulmûködés esetén éppen, hogy nem szabad megvonni, mert a pajzsmirigyhormonok elõállításához szükség van jódra. Amúgy pajzsmirigy túlmûködés esetén nem szabad jódot adni.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a választ!

A mellemen piros kicsi foltok vannak. Mit tegyek? 16/L

A bimbóudvaromon jelentek meg pár hete. Utánanéztem, de csak terhességet(szűz vagyok) és emlőrákot találtam. Most fog megjönni és fáj is ilyenkor, de 2 héttel ezelőtt ha megnyomtam egy kicsit alulról, akkor is.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Szõrtüszõ és/vagy hormonok.
EZ leginkább szõrtüszõ gyulladásnak hangzik, nem szabad ám bárhonnan és bárhogyan kihúzgálni szõrszálakat. Az érzékenység pedig simán lehet attól, hogy még növésben vagy, vagy éppen most változnak a hormonjaid. Terhesnek sem kell lenned attól még produkálhatsz olyan tüneteket ha éppen úgy állnak a hormonjaid..
Ennyi leírás alapján nem kehet tudni, hogy mi lehet ott. Nem fontos rögtön nõgyógyászhoz menned. Menj el a háziorvosodhoz, ha kell õ tovább küld, de elképzelhetõ, hogy õ is tud rá adni kezelést. Amúgy tényleg lehet szõrtüszõ gyulladás.
Bõrgyógyász tudna legbiztosabb választ adni.
Az ilyen netes betegségleírások mindig a legrosszabbal kezdik. Lehet szõrtüszõgyulladás vagy a hormonjaid is okozhatják. Simán lehet, hogy a menstruáció váltja ki, csak most éppenséggel kicsit hamarabb jelentkeztek a tünetek. A bõr pírt pedig irritáció is okozhatja (új öblítõ, szokásosnál szárazabb bõr, nem megfelelõ melltartó)

Mitől alakul ki a petefészek ciszta? Ezzel valóban nem lehet semmit sem csinálni hogy eltűnjön?

A doktornőtől megkérdeztem hogy mit lehet tenni ellene de azt mondta hogy semmit... akkor? Ez így rendben is van ? Engem azért nyugtalanít.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Elmúlt már?
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm, megnyugtattál.Két hét múlva mennem kell ultrahangra :)
A kérdező hozzászólása: Tényleg az is hat a cisztára ha a lábadat áztatod benne? Hihetetlen ! :) Mindegy ha áztatom illetve ha fürdök mennyi vízhez kell hozzáadni?
A legtöbb esetben tünetmentes és felszívódik.
Fürdõ: Forrázzunk le 0, 5 l forrásban lévõ vízzel 1 maréknyi szárított cickafarkot, és hagyjuk állni 1-2 órán át, majd szûrjük le a fõzetet, és öntsük a fürdõvízhez. Ülõ- vagy lábfürdõként alkalmazható.
Természetesen léteznek egyéb eredetû cysták is (endometriózis, hormonzavar, stb.)a folliculáris cysták(tüszõ eredetû) a legtöbb esetben nem okoznak panaszt. Ha neked emiatt vérzési rendellenességeid vannak, akkor érdemes tovább vizsgálni. Legalább annyit megtenni, hogy egy idõ múlva ismételt UH vizsgálatot csinálni, a cysta "viselkedésére" vonatkozóan.
Tényleg nem szabad stresszelni!! Nekem attól alakult ki, már nagyon szeretnénk kisbabát, es annyira rágörcsöltem, h attól alakult ki. Néhány évvel ezelõtt is volt 4 cm-es és az is a stressztõl volt, akkoriban a munkahelyemen voltak nehèzségek. Nem hittem a stressz betegségekben, de sajnos tényleg befolyásolja a hormon mûködést peteérésnél.
A kérdező hozzászólása: Az én esetemben sajnos nem mondanám tünetmentesnek mert menstruációs zavaraim keletkeztek valószínûleg ettõl.Több mint 2 hetet késett és ezalatt 2szer is görcsöltem de nem jött meg csak ugye 2 hét késéssel.
Nagyon gyakori, hogy a tüszõ, amiben a petesejt megérik nem reped meg, hanem megtelik folyadékkal és cysta alakul ki. Ezekkel semmi gond nincs, mert egy idõ után vagy felszívódnak, vagy megrepednek és kiürülnek.
cickafark-gyógynövény fõzetben fürödj több napon keresztül, attól el szokott múlni orvos hozzányúkálás nélkül is.
A kérdező hozzászólása: És azt hogy kell elkészíteni?

Mit tehetek, hogy megnyíljon előttem?

A barátomal 2 hónapja vagyunk együtt, de már évek óta barátok vagyunk. Nyáron elhunyt az édesapja, azóta nagyon megváltozott, ami persze érthető. Zárkózott, nem tud megnyílni, és nem tud felszabadultan beszélni/viselkedni. Aggódom érte, és félek attól, hogy ráfog menni erre a kapcsolatunk is, bár én nagyon igyekszem, de őt semmi nem érdekli. Mit tehetnék, hogy megnyíljon előttem végre. (Velem nyilván felszabadultabban beszél, mint másokkal, de még is). Hogyan segíthetek neki feldolgozni ezt az egészet, ha semmit nem akar, semmihez sincs kedve?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Idõ kell neki és az hogy mellette állj. Éreztesd vele hogy számíthat rád, mellette vagy.
hát, akkor nem könnyû. Még azt mondanám, hogy érezd jól magad és akkor hátha ez átragad rá is. De lehet azt meg bántásnak venné, hogy õ szenved te meg jól elvagy. Szóval nem egyszerû. De azért szerintem az biztos, hogy ha a te kedved is elcseszõdik, akkor neki is még nehezebb lesz kiszakadni ebbõl.
Sok-sok türelem és még több idõ!!
A kérdező hozzászólása: Tovább nem próbálkozom már. EGÉSZ IDÕ ALATT MEGCSALT... teljesen összetörtem....
A kérdező hozzászólása: Próbáltam azt is, hogy jókedvû vagyok, kedveskedek neki. Néhány napig javult a helyzet, aztán megint semmi... És nagyon rossz, hogy kitartok mellette, de közben kb nem is kapok szeretet tõle..
A kérdező hozzászólása: Én éreztetem vele, meg megértem, de nagyon rosszul esik nekem is, hogy semmibe vesz szinte.. ezért aggódom, hogy ráfog menni a kapcsolatunk. Szerintem én sem viselhetem el örökre ezt
Semmiképp ne tolakodj, és ne vedd rossz néven, ha nem beszél, de biztosítsd afelõl, hogy rád mindig számíthat. Nagyon sok türelemre lesz szükséged.
A kérdező hozzászólása: Igen mondtam neki többször is, ilyenkor csak azt kapom, hogy ne hisztizzek mindig, pedig tök nyugodtan mondom neki. Egy hete kb. mondtam neki, hogy sürgõsen kell beszélnünk errõl, elmondtam neki mindent, ami zavar, és hogy én ezt így nem tudom/akarom folytatni, elkezdett könnyezni és mondta, hogy neki nem változtak az érzései irántam, még mindig nagyon szeret, meg elkezdte, hogy miért ilyen(nem tudja feldolgozni). Aztán még beszélgettünk utána még más dolgokról is, és amikor elköszöntünk egymástól, mondtam neki még egyszer, hogy döntse el, hogy mit akar, mert így semmi értelme. De este megint ugyanúgy viselkedett... Nagyon rossz, hogy egyszer teljesen jól elvagyunk 1-2 napig utána meg napokig semmi. Persze megértem õt, és mellette állok meg minden, de szerintem nekem sem kell tûrnöm a végtelenségig...
Szomorú. Azért szerintem te szépen jártál el végig. Így tovább :)
milyen volt a viszonya az apjával? nem lehet, hogy valami feldolgozatlan volt köztük?
Valahogy utaltál neki arra, hogy ez terhel téged? Mert az is lehet, hogy egyszerûen eszébe se jut ez, hogy a gyászának lehetnek ilyen következményei.
A kérdező hozzászólása: Nagyon jó viszonyban voltak, nagyszerû ember volt. Sok hangulatváltozása van, amit sokszor nehezen, lehet hogy néha rosszul is kezelek, de igyekszem. Tudatom vele, hogy bármi van mellette állok.

Mit tegyek, ha elhúzódó influenzám van, és nem tudok orvoshoz menni?

Messze van a háziorvosom! Gyengeség, láz, Nátha.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Vegyél Aspirin komplexet, igyál nagyon sokat és FEKÜDJ! Az orvos sem tudna mást csinálni. De ha a tüneteid nem csökkennek 1 hét alatt, akkor kénytelen leszel elmenni, mert lehet, hogy "felülferõzõdött" a folyamat, esetleg szövõdmény alakult ki és szükség lesz antibiotikumra.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm!!!

Lehetséges, hogy aranyerem van?

A végbélnyílás és a hüvelynyílás között (gát) érzékeltem egy kemény kb 1 cm átmérőjű hólyagszerű duzzanatot.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: 18/L vagyok amúgy. Hát nem szivesen fordulok rögtön orvoshoz vele, ahogyan szerintem sokan mások sem. Azért kérdeztem, hogy valakinek volt-e már így.
Szerintem jobb lenne ha orvoshoz mennél.

Mit tehetnék a hajhullás ellen?

Rendszeresen vasaltam és kihullott a hajam , mostanra alig maradt valami a fejemen. Már két hónapja nem vasalom, vettem rá csodaszert is de semmi változás.Mit tegyek?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: esetleg ajánlhatnál valamit ami olcsóbb ennél :)
Hajbeültetés?