Üzlet és pénzügyek - 68272 db

Határozott idejű szerződés meg nem hosszabbítását mikor kell közölnie a munkáltatónak?

Tudtommal pár héttel előtte tájékoztatnia kell hivatalosan. Vagy nagyon rosszul tudom?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Nem kell közölnie elõre. Sõt, idén már nem válik határozatlanná a munkaviszony, ha 1 napot is tovább dolgozik, hanem fekete munkának minõsül. Erre külön felhívta a bérszámfejtõ a könyvelõcégnél a figyelmünket (nálunk is vannak határozott idejû munkaviszonyosok)
Nem kell elõre szólni. Ahol én dolgoztam, ott a fizikai dolgozók között rendszeresen a hosszabbítás napján tudta csak meg mindenki, hogy marad vagy megy (az õ állásuk mindig a megrendelések mennyiségétõl függött).
Tulajdonképpen még közölnie sem kell semmit. Csak az 1 év +1 napján nem engedhet a munkaadó munkába állni (mert akkor határozatlanba váltana a szerzõdésed). Magyarul ha lejártakor szól vagy nem engednek a lejárat utáni elsõ munkanapon munkába állni akkor lezárul a határozott idejû szerzõdésed és megszûnik a munkaviszony. Természetesen ezzel egy idõben ki kell adni a kilépõ papírokat.

Állás betöltése a pályázat kiírása előtt. Ez "ér"?

Kiírnak egy pályázatot bizonyos pozíció betöltésére, jelölt pályázik, és szemrebbenés nélkül közlik, hogy az állásokra rég megvannak az emberek, csak így hivatalos, ezért írtak ki pályázatot rá. Mit gondoltok?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Nekem nem az a furcsa hogy ezt csináltak hanem az hogy így a szemedbe mondták.
A kérdező hozzászólása: Nem akarok tovabb ertetlenkedni, vettem, hogy ez a modi de a kerdesem meg mindig az, hogy ennyire termeszetes ez, hogy megcsak titkot sem csinalnak belole? Ez erdekelne, hogy csak szamomra tunik ez valahol tiszzessegtelen eljarasnak, vagy tok rendben van igy.
A kérdező hozzászólása: Hàt erre màst nem tudok mondani mint, hogy a pofám leszakad. Nem értek egyet azzal, hogy jófej dolog volt, hogy megmondta, nem úgy tûnt, mint akit zavar ez a tény, sõt úgy mondta, mintha ez a vilàg legtermêszetesebb es legegyértelmûbb dolga lenne. Még én êrezhettem magam hülyén, amiért eszembe nem jutott, hogy ez lesz.
Azt, hogy ez az állami szférában nagyon gyakori. Természetesen nem "ér", viszont bizonyíthatatlan, hogy már elõre le volt zsírozva a dolog.
"Magánszektorban minek lenne így?" Szálloda iparban így van.
Ez teljesen rendben van. Nálunk is egy csomó belsõ álláshirdetésnél benne van, hogy "There is a preferred candidate for this role." Ez van, szerintem kifejezetten jó fejség, hogy szólnak, és megspórolnak 30-40 totál céltalan interjút, ha úgyis tudják, hogy arra a pozira az addig annak a pozinak riportáló egyént fogják felvenni rá.
Magánszektorban minek lenne így? Semmiféle törvény nem írja elõ, hogy egy pozíciót meg kell hirdetni, simán ki lehet bárkit nevezni bármire. A magánszféra meg spórol a költségekkel, nem szenvednek interjúztatással ha meg van az emberük, csak kinevezik oszt' kész.
Közigben a fõosztályvezetõ egyszer tavaly nyáron nekem is a szemembe mondta, h megvan már az ember, így hiába is felelek meg a pozícióra, neki azt kell felvennie, akinek az érdekében odaszóltak fentebbrõl. Azért mondta a szemembe, mert õt is idegesítette ez a helyzet, mert sok szakmailag jó embert interjúztatott, de neki mégis a protekcióst kell választania, különben õ is repül... Magánszférában sok helyen nem kötelezõ a pályáztatás, de ha belsõ szabályzat, céges policy, kollektív szerzõdés elõírja, akkor õt is kötelezõ kiírni a pályázatot, és igen, van olyan, h ott is megvan rá a manusz elõre.
Ez nem csak állami szférában van így, hanem a magán szektorban is. Sõt külföldön is így csinálták. Ez a szabály. Így nem tudnak belekötni. Nyilvános a pozició, hogy a lehetõség meglegyen.
A kérdező hozzászólása: nyilván így papíron legalább tisztának tûnik az ügy. de ez annyira sima, hogy a legnagyobb természetességgel a pályázó képébe is mondják? elég nagy pofátlanságnak tûnik
Volt, hogy a csoportos tájékoztatón kiderült kié az állás, elszólta magát, de azért még készségesen elbeszélgettek külön azokkal is, akik igényelték, értelme nem volt, de mint kiderült, ennél a cégnél ez a bevett szokás. Másik helyen (magánszektor) szintén mindig behívnak feleslegesen jó pár emberkét interjúra, aztán az kapja az állást, akinek a legnagyobb a protekciója. Ebben az országban sajnos ez így mûködik, úgy tûnik még a közmunkához is protekció kell, anélkül csak tartalékos listára vesznek fel, legalábbis most így jártam.

Miért nem lehet Steamen fizetni paysafecard-al? (paysafecard.com) azt írják hogy támogatja a Steam ezt a fizetési módszert.

Nem rég készítettem egy saját Paysafecard fiókot, amit amúgy csak ajánlani tudok mindenkinek, akik nem múltak el 18 évesek, vagy esetleg nem nagyon mernek hitelkártya adatokat megadni. Ha többet szeretnétek tudni weboldalon Magyarul leírnak mindent róla. Nos egy a baj. A weboldalon meglehetett tekinteni azon játékok, szolgáltatások listáját, amik támogatják ezt a fizetési módszert. Köztük volt a Steam is, ennek nagyon megörültem, már ki is próbáltam hogy működik-e, de sajnos nekem csak a következő fizetési módokat tűnteni fel a Steam:
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Most nem fogok újra utánanézni, de úgy rémlik, hogy Magyarországon nem támogatja a Steam, ezért meg sem jelenik az opció.
A kérdező hozzászólása: Értem azért köszönöm a válaszotokat :)
G2A tényleg egy megoldás, de sajnos nem túl kedvezõ ahhoz képest hogy steamen 25€ steam wallet kerülne kb 7500Ft-ba, G2A-n 20€ steam wallet 7500-8000Ft..
Ha g2a.com veszel gift cardot (20/25 euro) azt tudod aktiválni a steam fiókodban.
A helyzet hogy nem vagyunk a támogatott országok között. [link]
A kérdező hozzászólása: Hogyan tudnék MasterCardot? Nekem úgy kéne hogy ne keljen szülõi aláírás, és ne tudja senki nyomon követni. Lehetséges ez? Ha igen, hogyan kezdjek hozzá Mastercard készítéshez?
Nekem is ilyen problémám van én sem múltam el 18 és nekem is szükségem lett volna paysafecard-ra steamon de nincs a lehetõségek között... Egyik Németországban élõ barátomnál meg van! Most hogy van ez??!
g2a.com megoldás müködik. Köszönöm már egy féléve kínlódom ezel és most sikerült.:)
18 év allat is csináltathatsz mastercardot amivel pedig ilyen problémád nem lesz
Sajnos nem vagyunk támogatotak de meg lehet csináli hogy müködjön
Ha nem vagy 18, akkor szülõ nélkül nem fog menni.
8 válaszoló ez nem tudtam. Köszi az infót:)
Ha viszont még mindig megvan a kódod akkor, ha van németországi ismerõsöd akkor megkérheted õt is arra, hogy váltsa be... De ez csak tipp...

kérdésre adott válaszok
Interneten indított átutalás magyarországi bankok között 4 órán belül teljesül - banki nyitvatartási idõben. Simán, a bankban indítva másnapra ott van. A költsége bank es szamlacsomag fuggo, van ahol ingyen van.
A kérdező hozzászólása: köszi a választ. egyébként bankban utaltam de. 11kor.
Ha bankban utalod akkor csak másnap ér oda, mindegy, hogy délelõtt utaltad, akkor is csak másnap. Neten utalj ha még aznap akarod hogy átmenjen.

USA-bol mi a legegyszerübb modszer a banki utalásson kivül a pénz utalására magyarországra?

Üdv. Van 1 tárgyam eladásra és egy Amerikai Személy venné meg. Junior bankszámlám van és aszhiszem arra nem tud utalni. legalábbis aszt mondja. valami csekk vagy valami nincs ami bankszámlámra jön?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Az tényleg csalás? Nigériába lakik az illetõ és a kisfiának venné meg a psp met 40 ezerért
Te még nem hallottál a nigériai csalásokról? Mert ez bizonyára az akar lenni. Feltéve, hogy egy apróhirdetési oldalon jelentkezett az általad kinált mûszaki cikkre. A kérdésedre válaszolva: Paypal a legegyszerûbb. De a csaló ezt nem fogja erõltetni.
Én is hirdettem arangyürüt s még aznap jelentkezett valami n igger hogy küldjem el neki s majd utána fizet. én nem küldtem.
Volt ilyen pár hónapja laptoppal. Se laptop, és még õ fizetett 100 ezeret. Egy napi rajta röhögtünk.
Viszont azt nem értem. Ameriaki és Nigériában lakik? Nem emlékszem hogy Tiranonban Afrikát Amerikához csatolták volna.
Csak akkor küldd az árut ha tényleg fizetett. Tuti nem fog fizetni amúgy. :)
Miért ne lehetne junior bankszámlára utalni??? El vagy tévedve...

Diploma nélkül is vihetem valamire az életben ezen a területen?

Elektronikával foglalkozom, főként programozható vezérlésekkel és nyomtatott-áramkör tervezéssel. Volt már pár komolyabb összeget termelő munkám is.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Azért vergõdök az egyetemen, mert matekból közte vagyok a 10 leghülyébb között az országban, és nem sikerült ez a tárgy... innentõl már most van csúszásom :(
Ha interjún meggyõzõ tudsz lenni akkor jól lehet keresni, de diplomával még jobban.
Sokan rájöttem már ebben az országban is, hogy a diploma egy papír, tudás nincs mögötte. Én láttam elég sok mebert programozóként elhelyezkedni, papír nélkül. Ha jól dolgozól, és van referenciád (vagyis, hogy mit tudsz) simán többszörösét is keresheted. Én legutóbb 2 18 éves sráccal találkoztam, õk programoztak, havi 300 ezerért, és nem volt fõsulijuk. Viszont tudták mit csinálnak.
Mennyi idõs vagy? Miért ne tudnál diplomát szerezni?
A KKV szektor tart karokkal es elfogadhato fizetessel var, ha valoban ertessz a dologhoz. Viszont nem art, ha kesobb beszerzel legalabb egy levelezos BSC diplomat.
A matek nem egyszerû. Nekem háromszor kellett felvennem az analízist, hogy sikerüljön, akkor hármas lett. Át kell ismételni a teljes középiskolai anyagot, akkor menni fog. Én is ezt tettem, és azóta nincs problémám a matekkal. Egyébként pedig ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt: [link] és ezt: [link] és ezt: [link]
Ha nem bírsz megcsinálni egy nyamvadt BSC szakot, akár valami gyenge iskolában, akkor bizony egy utolsó senki leszel. És nem azért, mert nem lesz papírod..
A kérdező hozzászólása: Igazából nagyon szeretnék lediplomázni, mert ez érdekel és más nem...
9-es: Azért marhaságokat ne írjunk, még akkor se, ha történetesen igaz a storyd (ami szerintem nem.) Neked is van diplomád, még ha nem is túl fényes. 4.5 év alatt BME villamosmérnököt elvégezni teljesen átlagosnak mondható. A BME villamosmérnökökrõl meg ne azt állítsd már be, hogy munkanélküliek, vagy phpvel szenvednek.. van pár ismerõsöm onnan, munkája mindnek van, egyik se keres 200 nettó alatt..
Az egyetemen az Analízis A1 (deriválás, alap integrálás, alap analízis) 3szor buktam. Utáltam az elméleti marhaságokat, bármit kérdezel, nem fogom tudni. Kombinatorikát, programozáselméletet kegyelemkettessel tettem le, úgy, hogy puskáztam is hozzá. 2.18 volt a diplomám átlaga. Csak BsC-m van. Ja és egy évet késtem, tehát 4.5 év alatt csináltam meg. Ma, Senior Java programozó vagyok egy multiban, az architect és a menedzser után a harmadik ember. A volt évfolyamtársaim meg vagy egy garázscégben nyomják a PHP-vel, vagy munkanélküliek, mert nulla gyakorlatuk van. Nem számít a diploma. Ha jó vagy, akkor jó vagy és kellesz.
Köszi utolsó, ez tök jó, megnézem.
Ha jól megy az önmenedzselés, akkor papír nélkül is menni fog (feltételezve, hogy jó szakember vagy).

kérdésre adott válaszok
nincs ilyen különbségtétel a számok megjátszásánál.
De a valószínûségszámítás szerint ha a legnagyobb várható nyereményre akarsz törekedni, a legjobb, ha nem veszel lottót és az árát félrerakod :P
És a sorsoláson a 90 egyforma golyó közül, hogy válasszák ki hogy melyiket húzza illetve melyiket ne húzza a gép?
Ugyanakkora az esély.
A kérdező hozzászólása: úgy értem húzásnál, hogy gépit vagy kézit játszok melyikkel van nagyobb esély?
Kézit játsszad, mert a gép félre fogja húzni. Lottózóban dolgoztam 7 évig, és mindig ez volt. Amikor már sok volt a nyeremény rajta, a fõnök állandóan figyelte, hogy félrehúzzuk-e rendesen.
A kérdező hozzászólása: Hogy érted, hogy félrehúzzák?
vagy esetleg nem a húzásra gondolsz? mert a kérdés félreérthetõ volt mindenesetre az esélyek ugyanazok
Hát hogy ne húzzúk rá a nyerõ számokat.

Be lehet jelentetni egy szépségstúdiót a NAV-nál, hogy nem adnak számlát?

Gondolom ezáltal ők nem is adóznak, de elég inkorrekt módon járnak el az emberekkel.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Mit értesz az alatt, hogy inkorrekt módon járnak el az emberekkel? Ha bármi problémád van, velük próbáld meg elõször rendezni, gerinctelen dolog a feljelentgetés.
A kérdező hozzászólása: Nem a kioktatásra vagyok kíváncsi, hanem a lehetõségekre. Mivel számla hiányában nem igazolhatom hogy ott jártam, és ezáltal a hibáikat nem ismerik be, legyen elég ennyi...És ki tudja még hány embert néznek hülyének..
Kérdezõ! Azt sejtem próbáltál valamilyen számlát kérni, nem kaptál.. Elsõ olvasatra valami maradandó károsodás villant át nekem. Késõbb írtad is.. Egészségedrõl van szó, lépéseket tennék a helyedbe... Amit azóta biztosan meg is tettél. Én se szeretek feljelntgetni, de ha nem adnak semmiféle nyugtát.. Akár egy dauer ( divat még? sose volt rá szükségem ), is okozhat pl nagyon kóros hajhullást. Ezt hallomásból tudom..
A kérdező hozzászólása: ismét egy okos válasz...nem csak smink meg haj és ilyenek készülhetnek egy szépség stúdióban, hanem maradandó kozmetikai tetoválás. és meg kérnék mindenkit hogy az értelmetlen válaszokat hanyagolja!
Nincs problémája velük, csupán az elemi kötelességüknek nem tettek eleget. A blokkért nem kellene könyörögnie az ügyfélnek egy normális adómorálú országban.
Csúnya maradtál? Vagy mit csinálhatnak rosszul egy szépségstúdióban? Ne felejtsd, hozott anyagból dolgoznak!

Külföldön létrehozott bankkártyára lehet itthon utalni pénzt?

Egy oldalról akarok rendelni és külföldön csináltattam a bankkártyám, itthon lehet rá pénzt rakni?
gyakorikerdesek.hu

EBay ingyenes posta komolyan működik?

Olvastam már több helyen, hogy ingyenes posta van némely termékre. De nem értem ez miért éri meg akárkinek is, a vevőn kívül? Valaki azt mondja az eladó belekalkulálja az árba. Illetve, hogy ezek a cuccok nem feltétlenül külföldről jönnek, hanem az itt állomásozó konténerekből vesznek ki párat.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
egyrészt benne van az árban, másrészt Kínából postázni külföldre filléres tétel, gondolj bele, hogy nekik ez a gazdaságukhoz tartozik, annyira sokat postáznak, hogy így is megéri nekik.
A kérdező hozzászólása: Köszi!
Tényleg feladják Kínából és tényleg ingyen van a posta.