Ételek, italok -Nemzetek ételei, italai - 1400 db

Segítene valaki? (többi lent)

Én Keresztény vagyok, de egy zsidó srácba szerettem bele.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Ha elfogadott egy etkezessel egyutt jaro meghivast, akkor nem tartja a kosersag szabalyait. (Nem hulye, tudja, hogy a magyar konyha nem koser, ha kosert akarna enni, akkor nem fogadna el ebed vagy vacsora meghivast.) Tehat fozz azt, mit egyebkent is enne a csalad.
Kérdezõ, ha a barátod/szerelmed meleg, akkor gondolom neológ zsidó, õk pedig általában nem étkeznek kóserül. Amúgy nem értem miért kellene dobnunk egy hátast. Nem a középkorban élünk.
Hát elõször is kérdezd meg, kóserül étkezik-e vagy sem. Rengeteg zsidó irányzat van, és korántsem mind tartja ezeket a szabályokat. Ha kóserül étkezik, akkor nyugodtan megkérdezheted tõle is, hogy ebbe milyen szabályok tartoznak bele, és mennyire mélyremenõen tartja (ha nagyon durván, akkor konkrétan legalább 2 külön hûtõ kell :D) Egyébként a keresztény nem nagybetûvel írandó. Nem érzed kicsit pofátlannak ilyen tekintetben, hogy a saját vallásod nagybetûvel írod, de másét kicsivel?
2.: nem kell ahhoz a karácsonyt tartania, hogy valakinél ebédeljen aznap mint vendég.
A zsido vallású nem tartja a karácsonyt, az neki nem ünnep, ott kezdõdik. A legfontosabb étkezési szabályuk pedig az, hogy nem esznek hússal tejterméket.. Bõvebben itt: [link]
Amúgy hogy ment? :)
A kérdező hozzászólása: Nem mondok le róla, igaz 169kmre lakik :( Ám, nyugi, részben én is Zsidó vagyok. apukámnak a nagybátyái Feri bácsiék alapból Zsidók voltak. Egyébként, ha leírtam volna hogy én is fiú vagyok, biztos dobtatok is volna egy hátast...
NEM csak az etel a kosher!!ezert bonyolult lenne elkeszitened!! ugyanis egy valamire valo zsido konyha jol lathatoan elkulonit MINDEN husos, es MINDEN tejes edenyt, fakanalat, tanyert, evoeszkozt, stb-stb!! -es meg hol van mindezek egyenkenti bemeritese a mikvaoth imak kisereteben!! MINDEN hozzavalo -(az etel)-magan KELL hogy viselje-(csomagolas)-vagy a "kosher l'mehadrin", vagy a "glatt kosher", vagy a "kosher halavi" belyegzot!!! -szerintm mondj le rola......marmint a zsido fiurol!!talal o a hitsorsosaink kozt magahoz illot!!
Ha csak kóser kaját eszik, azt elég nehezen tudnád megcsinálni. Ha csak úgy átlagosan tartja be a szokásokat, akkor csinálj neki pl grillezett csirkecombot rizi-bizivel, meg almakompóttal. Egy idõben egy csomó izraeli vendégem volt, ezt mindenki szerette. Zsidó kaját ne akarj csinálni, minek, azt otthon úgyis jobbat eszik.

kérdésre adott válaszok
A bécsi szeletben nincs semmi különlegesség, illetve semmi különbség sincs a magyar illetve bécsi közt. A Sachert meg csak a Sacherben érdemes megkóstolni, és Sacherbõl is csak a bécsi Sacherben, ha már az eredetire kíváncsi az ember:) Esetleg még a Germknödelt tudom ajánlani, így téli édességként...:)
Tulajdonképpen az elsõ mindent leírt, én csak mint kis színes egészíteném ki: Tulajdonképpen osztrák konyha nincs. (Ausztria egyébkéntis eredeileg csak a mai Felsõ- és Alsó-Ausztria volt.) A monarchiának köszönhetõen a környezõ népek erõsen hatottak az étkezési szokásaikra. A magyar, cseh, szlovák ételekbõl sok ugyanúgy megtalálható, mint az olasz, vagy a bajor.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A bécsi szeletben az a különlegesség, hogy az igazi az borjúhúsból készül kizárólag. Sajnos ilyent kevés helyen kapni, de ha igen, oda szokták írni, hogy abból van. Hajszálvékony, porhanyós hús, vékony, ropogós, egyáltalán nem zsíros panírban. Az ára ennek megfelelõ (kb. 13 euro-tól kezdve, körettõl, helytõl függ). A schnitzelhausokban (quasi osztrák mcdonalds) minden más húsból készítik, csak borjúból nem. Viszont finomak ezek a "bécsi" szeletek is és olcsónak mondhatóak, gyorséttermi stílusban és áron. Schweinsbraten (sült malacpecsenye) is hagyományos étel, de gyakorlatilag az elsõ válaszoló tényleg leírta a fontosakat. Meg kell viszont jegyezni, hogy ahogy Ausztria is egy szövetségi állam, sok kis tartományból áll, mindegyiknek megvan nem csak a saját államigazgatása, nyelvjárása, szokásrendszere, népviselet és lehetne sorolni, hanem a tipikus ételei is. Tirolban ott vannak a húsgombócok pl, de minden tartományban más-más, tehát az osztrák konyha nem csak a bécsi konyha, amire úgy általában gondolunk meg amit általában ismerünk. Ez most jutott eszembe, mert itt is mindenki a bécsi konyha tipikus ételeit sorolja fel. A többirõl tényleg nem sokat tudunk... Ja és a réééétesek, az apfelstrudel és topfenstrudel! Melange-ot kell mellé rendelni vagy a számtalan bécsi kávéspecialitás egyikét. De kizárólag egy igazi bécsi hagyományos kávéházban újság mellett órákig üldögélve. Ezt mindenképpen ki kell próbálni. :-)
Most mindent megtudott a kérdezõ, kivéve azt, hogy mit próbáljon ki. Én mindenképp kipróbálnám azon ételrk eredeti osztrák verzióját, ami itthon.is elterjedt, megnézni van-e különbség, és ha igen, mi. Gondolok itt az eredeti Sacher tortára, wiener schnitzel-re (bécsi szelet).
szerintem alapjaiban kicsit hasonlit a magyarhoz. szeretik a zsírosabb ételeket. ami eltérés nem is merik a fõzelékeket, husokhoz gyakran esznek szószokat, ami mellé zsemlegombóc a köret. a legfinomabbak: császármorzsa, tafelspitz (levesben fott hus szosszal, zoldsegekkel), kasespatzle (sajtos nokedli piritott hagymaval), tökmagleves véleményem róla: kicsit kevés zöldséget esznek (viszonyitas kerdese, en imadom a zoldsegeket..:) ), magyar konyha változatosabb, de vannak iszonyatosan finom osztrák ételek egy félig osztrák:)
Utolsó. Akkor tulajdonképpen magyar konyha sincs. Mivel a környezõ nemzetiségek sokat hatottak a konyhánkra, nem beszélve az osztrák, és török uralom befolyásolásáról. Az elsõvel nagyrészt egyetértek, de azt nem mondanám, hogy nem esznek zöldséget:) Felénk - Salzburg - elég sokat esznek..: )

A sushi szélén a nori állaga milyen szokott lenni? Ilyen rágós kicsit?

Én most csináltam először és az algalap, mikor esszük olyan rágógumi szerűen összegyűlik a számban, vagy mint egy nylonzacskó. Ennek ilyennek kell lennie?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Megfõztem a rizst vízben, majd összekevertem az ecet+cukor+só kombóval, plusz egyik felébe szójaszószt és balzsamecetet tettem, hogy barna legyen. Aztán ezt a riszt csak rátettem a lapokra és feltekergettem. Ja még meglocsoltam pici wasabival. De elég szolídan fûszereztem, mert féltem, hogy túl savanyú vagy erõs lesz. Végül így néz ki a végtermék: [link]
A kérdező hozzászólása: A rizs inkább olyan száraz ragadós lett, jól összetapadt, de nem mondanám nedvesnek. De akkor lehet, hogy ha áll egy kicsit, jobb lesz. Elõtte a lapot be kellett volna vizeznem? Vagy több víz kellett volna a rizsbe?
Szerintem elrontottad a rizst is, de hogy a norit hogy tudtad tönkretenni, azt nem értem. A rizsnek nedvesnek és tapadósnak kell lennie, egyáltalán nem száraznak. A nori is nedves, lágy, puha és vékony rajta. Nem ettem még én sem soha rágógumiszerût, így sajnos nem tudom mit csinálhattál rosszul. Leírhatnád, hogy hogy készítetted el.
Nem, a nori csak szárazon rágós, a nedves rizs hamar megpuhítja. Sosem ettem rágós norit szusin, akár étteremben, akár itthon, saját készítésût ettem.
Hát abból sosem lesz sushi, már ne is haragudj. Ez kb. olyan, mint amikor túrót meg tejszínt borogatnak a tiramisuba, mert minek abba mascarpone... A sushi rizs is csak pár száz forint, áldozz rá.
Meglepõen jól néz ki, de a recepted nem értem. A sushiba nem kenünk wasabit, szójaszószt vagy fûszert, csak tekerésnél - az elõbbit. De a szójaszószt és a fûszert semmilyen körülmények között sem teszik bele. Fûszert egyáltalán nem. Na de a hiba nem is ez. Lehûtötted szobahõmérsékletre a tekeréshez? Vagy forrón tetted bele?
A kérdező hozzászólása: Szerintem nem volt már meleg, de lehet, hogy azért még volt olyan 40-50 fokos. Inkább kissé száraz volt a rizs, talán picit több víz kell bele máskor. Vagy a rizs fajtája nem volt az igazi, mivel a legolcsóbb B rizst használtam ami volt itthon.

Melyik bormárka/borászat a legjobb Burgenlandban?

Elég drága bort szeretnék venni!
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Az ár a fontosabb vagy a minõség? A kettõ együtt persze nem zárja ki egymást, de különösen a franciáknál nem kell egy vagyont kiadnod, ha jó bort szeretnél. Ha a könnyû fehérborok érdekelnek, akkor ezt ajánlom: Mâcon-Villages (10 euró alatt simán kapsz, és az íze felér egy "költeménnyel" :-) ) vagy picit drágább kategória (nem sokkal): Pouilly-Fuissé
Weninger! Ha drágábbat szeretnél, akkor a Spern Steiner kékfrankosuk nagyon ütõs. eszterházy borászat sem rossz, ott az aszúsodott boruk tetszett nagyon, meg tán egy merlot
A lényeg, hogy ne Uhudler-t vegyél. Itt nézz szét: [link]
Vegyél harmóniát 1 liter 300 ft a 3 liter után leszarod az ízét.

A csokiscsiga magyar találmány? Ilyesmi egyáltalán nincs pl Angliában?

Van valami helyette,ami csokis édespéksütemény és itt nincs?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Még létezik "mediterrán" csiga is (péksütiben)
lehet
Ott másfajta sütemények vannak-
Kakaós csiga van-
Ott nincs, ott a csigát csak megsózzák és kiszippantják a házából. . . . ja, pardon az az osztriga, de mindegy az is nyálkás ☺
Fánk talán van ott is- (aminek a tetején csoki van)

Amerikában milyen kajákat ismernek a gyors ételeken kívül?

Itt nyilván nem a hamburger, hotdog vagy a gyros-ra gondolok. Olyanra gondolok, hogy például ismerik-e a húslevest, a töltött paprikát, rakott krumplit, brassóit, oldalast, tepsis krumplit, kakaós csiga, lekváros bukta... Ezeken kívül miket (nem)ismernek még?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Húslves: igen töltött paprika, rakott krumpli, brassói: tipikusan magyar ételek, magyar ízvilág, Nyugat-Európában sem ismerik tepsis krumpli: ez már nekik is eszükbe jutott :) kakós csiga, lekváros bukta: ilyet nem láttam, de rengeteg, hasonló kategóriába tartozó péksütit igen ismerik: fánk, bagel (ebbõl naggyon finom a szendvics), több tengeri bigyót esznek, sokkal jobbak az átlag húsok, mexikói kaják, plusz ugye mindenki viszi a saját ízeit...
Szerintem ott fõként az olasz és mexikói kaják vannak elõtérbe. Írnám a kínai vagy thai kajákat is, de szerintem olyat ritkán esznek éttermen kívül, otthon elkészítve. Hogy miket nem ismernek? Rengeteg olyan étel van amit mi sem ismerünk. Napokig lehetne sorolni.
Szóval ügyesen titkolhatják, hogy miket sütnek-fõznek otthon. A google-ban lekértem az amerikai ételeket, és bizony csupa-csupa tésztás, itthon is ismert mekis-jellegû kaják jöttel elõ. Talán ez a kivétel, nézzétek meg! http://www.google.hu/imgres?start=249&sa=X&biw=1280&bih=571&.. :) )))

Kókusztejet helyettesíteni?

Lehet-e távolkeleti ételekben a kókusztejet tejjel, tejszínnel vagy tejföllel (vagy valami mással) helyettesíteni, hogy ízben és állagban hasonló legyen?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Szivesen!
20%-os tejszínnel tudod helyettesíteni és ha kevés kókusz reszeléket teszel hozzá, akkor kb. ugyan azt az ízhatást éred el vele szerintem.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!

Szokott a kezetek alatt pohár, tányér törni? Nagy törösnek számitottok?

Sajnos én éven 2-3 poharat biztos ,és tányért úgy szintén.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Nekem volt egy hetem, amikor 3 bögrét is eltörtem :D, de elõtte vagy 5 évig semmit, és azóta sem.
3 ève em törtem semmit pedig le szoktam ejteni a bögrèket
az vagy!
Sajnos én is elég sok poharat török.(Szerencsére viszont tányért soha). Mondjuk én 2-3 évig semmit nem török el utána 2-3 évig viszont minden poharat
Én kb 25-30 év alatt törtem el ennnyit
Fordulj orvoshoz mielõtt elfertõzõdik!
dühbõl soha. véletlenül úgy két-három bögre az elmúlt húsz évben..
Elõfordul.

Milyen ételeket tudtok?

Amit és Észak- és Nyugat-Európa népei esznek (Amik jobbam érdekelnek: Izland, Norvégia, Svédország, Finnország, Észtország, Hollandia, Belgium, Franciaország és Dánia) Vacsoracsata szerű valamit tartok, és erre szeretnék valami különlegeset :)
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Elõzõ vagyok egy dán nemzeti ételt kihagytam a smorrebrod-öt ami egy nyitott szendvics, rengeteg variációja van.
http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/a-vilag-legegyszerub.. Nagyon egyszerûen elkészíthetõ izlandi almás-süti!
Svédországban jártam nyáron ott nagyon népszerû a köttbullar(ejtsd söttbüllár) ami húsgombócot jelent különbözõ szószokkal, ami még kedvelt az az almatorta, mandulatorta.Levest nem nagyon fogyasztanak.Finn levest olvastam a Stahl magazinban annak Lohikietto a neve lazacos burgonyaleves, ha érdekel elküldöm priviben a receptjét.Franciaország nagy kedvencem sorolnám a kedvenceimet quiche lorraine, tarte tatin, coq au vin.
Finnországban éltem, sok finn ételt tudok. Nálunk a kedvenc a lazacleves és a finn ribizlipite.
franciaország: sült éticsiga,
Hollandia: csinalj hutspotot-sima tortkrumpli osszeturmixolva fott repaval es fott voroshagymaval. Boerenkoohl is jo, de azt nem fogod tudni beszerezni. Ez a recept finn, valami eszmeletlen finom, en marhahusbol is csinaltam mar, nagyon jo abbol is: http://www.nosalty.hu/recept/wallenberg-steak-skanen-burgony..
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszöm a válaszokat :)
Kell ennél tökéletesebb??? - finn leves - holland marhasült - francia csiga - izlandi almás süti A vendégeid egy árva szót sem szólhatnak!! :) )))