Gyerekvállalás, nevelés -Bölcsődék - 203 db

kérdésre adott válaszok
nézz körül, melyik bölcsibe akarod íratni a gyerekedet. Menj be, kérdezd meg, van-e várólista, illetve mik a feltételek. A hozzánk legközelebbiben nincs várólista, de a biztonság kedvéért felírták a fiamat (májusban), hogy 2014 januárjában kezdenénk. Kell munkáltatói! Viszont: egy kicsit távolabbi bölcsibe nem kell munkáltatói, és van szabad hely még most is.... Bölcsije válogatja!
elsõ! nem az volt a kérdés, hogy hány hós kortól írathatja be. ha már áprilisba be akarod adni akkor már minnél elõbb. felénk már féléve elõtte be szokták íratni, -de sokan még korábban! a munkáltatói igazolást is szoktak kérni
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Sokat segítetek! :)
De a legtöbb helyen dugig vannak a helyek. Ismerõs terhesen foglalt és 2 évesen be is tudta adni a gyereket... Most azonnal vedd fel a kapcsolatot a lakóhelyetekhez tartozó bölcsivel és iratkozz fel a várólistára. Amúgy meg érvényes az általános szabály, hogy minél nyomorultabb vagy, annál nagyobb eséllyel tudod beíratni. Egyedülálló szülõ, ilyen-olyan hátrányos helyzet...
Fél éves kortól mehet bölcsõdébe...

Mekkora az esélye?

Jövőre szeretnék visszamenni dolgozni olyan március/április körül. A gyermekem akkor lesz 1 éves. Mekkora az esélye Budapesten, hogy el tudom helyezni bölcsibe úgy, hogy még nem kezdtük el keresni? Mindenki azzal riogat, hogy már túl késő, esélyem sincs arra, hogy egyáltalán a jövő év folyamán bölcsibe adjam... Tényleg így lehet?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
van esélye , attol függ hol laktok budapest mely részén, hivd fel õket és közöld velük hogy vissza kell menned dolgozni.azt vagy azt mondják hogy van hely vagy azt hogy nincs .
minél elõbb vedd fel a kapcsolatot azzal a bölcsivel ahova tartoztok!regisztráld, tegyék várólistára.esetleg ilyenkor ha oda nincs hely ahova tartoztok, ajánlanak egy másik bölcsit.nekem 1 évesen be kellett íratnom várólistára, hogy 2 évesen tutira bekerüljön.
hát ha nem magán bölcsi akkor kicsi rá aze sély hogy 1 évest felvesznek. Túl kevés a hely az állami bölcsikben. Magán bölcsibe tuti mehet. Muszáj visszamenned? Még olyan pici egy évesen:(
A kérdező hozzászólása: Szívem szerint nagyon maradnék még vele, de sajnos az anyagi helyzetünk miatt muszáj lesz visszamennem :/

kérdésre adott válaszok
Mi vittünk be kantáros overált, kabátot, mert mindennap nem moshatom a kabátját. Állandóan sáros , piszkos lett. Egyébként van a bölcsibe egy külön nagy szekrény ahová az udvari ruhákat teszik.
Bár nekem ovisaim vannak, de abban a nadrágban, kabátban, cipõben jönnek haza, amiben az udvaron is vannak. Ha ovi után megyünk valahova, akkor viszek magammal "tiszta" cuccot.
Szia ugyan én még nagyon fiatal vagyok ahhoz , hogy anyuka legyek de több ismerõsöm is van aki visz be.Ha nem adnák rá beszéljük meg a gyerekkel, hogy szóljon , hogy neki fell kell venni-e.
Nadrágja van bent. Kantáros bélelt nadrág, amit rá lehet húzni a benti melegítõre. Ha mennénk valahová, vinnék tiszta cipõt, amúgy abban jár haza, amiben kint is van.
Mi vittünk be (most hogy tél van) külön játszós overált. Cipõt nem.A külön overál kérés is volt.
Igen viszek be mindent!
Én vittem be, és nem adták rá. Az új kabátja 2 napot 'élt', a cipõje 2 hetet, ugye a motorozás kinyírja a cipõ orrát pl :(
Nálunk az óvónõk kérték, hogy váltócipõ (szandál) legyen bent, de a téli idõszakban van bent kinti nadrág és plusz kardigán/pulcsi is, amit a gyerek maga fel-le tud venni. Szvsz praktikus is így.
nem, abban van az udvaron amibe reggel vittem az oviba,
Nadrágot viszek másikat, cipõt nem szoktam. De ha mondjuk délután megyünk valahova, akkor bedobom az autóba a váltás cipõt, hátha bölcsiben mondjuk sáros lett a másik.
Abban megy az udvarra, amiben reggel viszem. Csak odabentre viszek váltóruhát ( zokni, alsonemû, melegitõnadrág, felsõrész, trikó vagy body)
A fiam oviba jár és nem viszek neki másik ruhát, abban megy az udvarra amiben viszem reggel. Nálunk a gyerekek maguk öltöznek, ha mennek az udvarra. A gyerekkel kel megbeszélni, hogy vigyáz a ruhájára, vagy vigyünk másikat, de akkor azt is vegye fel.
nem viszem be külön ruhát, abban megy ki amibe viszem reggel.

kérdésre adott válaszok
én biztos nem adnám bölcsibe a gyereket. van kivel játszania itthon is vagy a játszón. másrészt igazából mért fizessek azért, hogy foglalkozzanak vele, ha én egyszer itthon lehetek vele.
én is beírattam, elvileg lassan mennie is kéne, de nem viszem, mert még nem találtam munkát :( Amíg itthon vagyok, addig nem is fogom beadni. Nekem a bölcsi ilyen kényszermegoldás, és csak azért nem fogom vinni, hogy ne legyen itthon a gyerek!!
Hugom így adta bölcsibe másfél évesen. Két oka is volt: melót kellett keresnie, ygx nem volt gond amikor állásinterjúra kellett mennie, és amikor 2 hónappal késõbb kezdhetett, már nem volt gond, hogy be kell szoktatni a kicsit, elsõre elkap mindent, táppénz, stb. A másik, hogy unokaöcsém elég korán igényelte a gyerektársaságot, 1 évesen simán eljátszott a bátyja ovis társaival az oviban.Bölcsibe beszoktatással sem volt gond, elsõ nap sem sirt.
Olyat ismerek többet is, hogy a kistesó született és úgy adta be a nagyobbik gyereket. Nem probléma ez a bölcsiben, sõt a több gyerekes anyukák elõnyt élveznek a felvételkor. Biztos olyan is van, hogy valaki nem dolgozik, gondolom a többség nem önszántából, csak munkanélküli lett.
Remélem csak olyan helyeken ahol pang az ürességtõl a bölcsi, mert más dolgozó nõktõl protekcióval elenni a lehetõséget elég szemét dolog.
Én pesten lakom és itt csak dolgozo szülök gyereke járhat bölcsibe és nehéz bejutni.
Off: Anyukák, ezek milyen településen levõ bölcsik, ahol vannak még férõhelyek? 4 órára én is szívesen beadnám a gyereket. Egyszerûen igényelné, én kevés vagyok már neki.
Zalaegerszeg
Én most adtam be augusztusban, 2, 5 éves, most született a kistesó. Ez a bölcsi is tele van férõhellyel, tárt karokkal fogadják a gyerekeket, nekünk meg könnyebb így. Nemcsak nekem, a lányomnak is, hisz jól érzi magát a közösségben, van kivel játszania, nem olyan kicsi már, én is nyugodtabb vagyok. Bölcsi nélkül is megoldanánk, és nekem magamtól eszembe sem jutott volna, a bölcsödevezetõ szólt, hogy van férõhely, miért nem megyünk. Ha úgy látnám, hogy a lányom nem szívesen jár, jobb neki otthon, akkor nem adnám, de úgy látom, neki most ott jobb, szívesen is jár. Így is sajnálom amikor hétvégeken a pici-házimunka-fõzés stb. közepette kiabál, hogy anya gyere már játszani, én meg mondhatom, hogy kislányom, anya most nem ér rá, játsszál egyedül. Mert a férjem hétvégén is dolgozik, gyakran este jön haza, segítségem nincs, legalább a bölcsöde egy kis segítség nekünk.
Én is beadtam másfél hónapja 15 hónapos kisfiamat, az orvos javaslatára, mert elég étvágytalan és a közösségben hátha jobban eszik. Közben munkát kerestem és minden itthoni teendõmet elvégeztem. Eleinte nagyon tetszett neki, szépen játszott, az elsõ perctõl nem volt gond, hogy nem vagyok ott. Az étvágyában semmi javulás. Azonban 3 hét után nem akart menni és mivel amiért ment az nem oldódott meg, így kivettem.
11:29 Kistelepülések, kisvárosok, ahol kevés a munka. Megyeszékhelyen, Pesten, olyan kisvárosban, ahol van bõven munka, ott van várólista.
2 eves koratol adtam be a nagyot, No.ban elünk, azert hogy tanulja a nyelvet. En itthon vagok a picivel, aki 1 eves
Azért egy korábbi válaszolónak írnám, hogy nem árt egy kisgyereknek ha kicsit önállósul az anyukájától, mert oviba majd már kell járni, és nem árt ha ismeri a közösségi mászóka vagy homokozólapát harcot :)
Én szívem szerint itthon maradtam volna vele három éves koráig, szerintem neki így lett volna a legjobb, de anyagilag nem tudtuk megoldani sajnos tovább. Pedagógus vagyok, muszáj voltam augusztus végén kezdeni; a bölcsiben nem kaptunk helyet, csak szeptember végétõl. Addig magánbölcsibe kellet járatnom a kicsit, hogy ne ugorjon az egész évem. A csoportjából, aki szülõket azóta megismertem, egyik sem dolgozik. Reggel, mikor a bölcsi után rohanok a villamosra, hogy beérjek az iskolába, többen már a közeli pékségben kávéznak, beszélgetnek. Délután 4-kor az én gyerekem az utolsó(!), akit elviszek. Vele zárnak :( Már alig vártam az õszi szünetet, hogy itthon lehessünk egy hétig. Nem irigyellek titeket, akik nem dolgoztok és bölcsiben a gyerkõc, de állítom, hogy legalábbis nálunk, rossz az elbírálási rendszer (BP.)
Gondolom egy csomóan vannak. A kicsinek jót tesz a közösség megismerése, és az anyukának is, hogy kicsit kiszabadul a régóta tartó összezártságból. Ezért szerintem egy édesanyát sem kell bántani. Tényleg jót tesz mindkettõjüknek.
Igen én- Amikor beírattam úgy volt megyek vissza dolgozni, aztán beiratkozás után kiderült terhes vagyok. Az elsõ szülõi értekezleten mondtam, hogy mivel beiratáskor nem tudtam, hogy terhes vagyok, ezért szívesen átadom a helyet másnak. Azt mondták vigyem nyugodtan mert nincs várakozó gyermek és nem telített a bölcsi létszáma.

kérdésre adott válaszok
nálunk 2 hét nyári szünet van.Õszi szünet nincs, téli úgy mint az iskolákban.Tavaszi sincs húsvét után egybõl nyitnak.
Nyári 1 honapos szüneten kivül , csak téli van legalábis a mi bölcsinben igy volt .
Emlékezetem szerint nálunk az ünnepeken kívül 1 hónap nyári szünet volt és még 1 hónap nyáron, amikor összevonva volt három bölcsõde, hol itt, hol ott.
budapest.
Télen van szünet csak, idén december 24-tõl január 1-ig. Ezen kívül a bölcsõde 1 hónapig zárva van. Ez vagy július, vagy augusztus. Az ügyeletes bölcsõde júliusban van nyitva és augusztusban zárva, a többi bölcsi pedig augusztusban zárva júliusban pedig még nyitva. Ezen kívül csak a munkaszüneti napok a szünetek.
A bölcsõdék az egészségügyhöz tartoznak. Így nem vonatkozik rájuk az iskolák rendje.
Csak az ünnepek, és nyáron 4 hét, nálunk a július.
Vannak bizony. Nyári szünet, teli szünet es tavaszi szokott lenni nálunk. Hiába nem oktatáshoz tartoznak.....
Ti hova valósiak vagytok? Nálunk is volt régen, de már eltörölték. Csak az ünnepnapok. Meg a karácsony szilveszter között. szegedi anyuka
Itt csak 1 hónap nyári szünet volt, meg karácsonykor.

kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszi a válaszokat!!!
Próbáld nem reklámozni, hogy te otthon vagy napközben, fõleg ha még nincs bent a bölcsibe csak szeretnéd, hogy felvegyék. De igazából senkinek semmi köze hozzá, hogy te napközben mit csinálsz, szeretnéd bölcsibe járatni a gyermeket és kész. Ha te nem mondod, hogy otthon vagy igazából semmi közük hozzá és nem vagy köteles beszámolni senkinek arról mit csinálsz napközben.
A kérdező hozzászólása: Mert veszélyeztetett vagyok.
természetesen igen.
Ha bent van már a bölcsiben akkor szerintem nem lesz gond. De ha most akarod beadni akkor nem biztos, hogy felveszik. De egy próbát megér.
Miért akarod hogy járjon?
Persze!

Anyukák! 13. kerületben a Boribon bölcsiben előreláthatólag meddig tart a felújítás? Nyilván aki érintett, annak érdekel, hogy milyen infója van!

Kislányom jövő április elején kezdené a bölcsit, és szeretném ha első körben, ebbe a bölcsibe céloznánk be a bekerülést. Szóval érdekelne, hogy érdemes oda beadni a jelentkezést, addigra rendben lesz?
gyakorikerdesek.hu

Igaz, hogy elég 3 hónappal előbb jelentkezni a csepeli bölcsődékbe?

Csepeli vagyok. Ma voltam (2013.10.15) a Humán Szolgáltatások Igazgatóságánál (Kiss János alt. utca) és ott kikértem egy jelentkezési lapot, ami a kertvárosi, erdősori és belvárosi bölcsődékbe jó Csepelen. Ott azt mondták töltsem ki, meg írja alá az orvos és a védőnő, ill. személyes okmányok fénymásolata mellé és adjam le 3 hónappal a munkába állás előtt. Érdekes, mert kevésnek tartom, nincs túljelentkezés? Biztos felveszik a babót ilyen rövid határidővel? Ott azt is mondták, hogy tévhit, hogy 1 évvel akár előbb kell jelentkezni, mert az orvosi aláírást is csak akkor fogadják el rajta, ha 3 hónapnál nem régebb. Ez tényleg így van? Nem akarok kockáztatni mert 2014 júliusában lejár a GYED-em és szeptemberbe ha törik, ha szakad munkába kell mennem,a magán bölcsi nem játszik, nem engedhetjük meg magunknak. Elég leadni az esetemben májusban a jelentkezési lapot? Köszönöm válaszotokat előre is!
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
De, 3 hónap az nagyon kevés! MOST add le! Én is egy évvel elõre jelentkeztem és így volt jó! (Kertvárosi)
Minden bölcsiben van jelentkezési idõszak (általában ápr-máj), akkor van a legnagyobb esély, hogy fölveszik az azt követõ szeptemberre. Évközben is lehet jelentkezni, de akkor többször van visszautasítás.
A kérdező hozzászólása: Szia! Szerintem is most kéne leadnom, de a hölgy szerint aki a recepciónál van (a Kiss J. alt. utcába), csak úgy fogadják el az orvosi és védõnõi aláírást, hogy az 3 hónappal elõbb van csak aláírva a jelentkezési lapon. Meg amit az orvos kiad orvosi igazolást, azon is van dátum és hogy az se legyen 3 hónapnál régebbi. Nem igazán értem én se, de szerdán megyek amúgy is a gyerekkel orvoshoz, meg fogom ott is kérdezni a doktornõt, õ csak tudja milyen idõközönként ír alá és mennyivel elõbb bölcsõdei jelentkezési lapokat. A védõnõvel már beszéltem, õ is azt állítja, hogy 3 hónappal elõbb kell aláírnia a papírt és hogy ne aggódjak, mert õk is ezt a bölcsõdéktõl tudják, most már ez az új "rendszer". Köszönöm válaszaitokat!

Ha a bölcsiben a Ti gyermeketeknek van szülinapja, akkor mit/miket szoktatok bevinni és mennyit?

Nemrég kezdtük a bölcsit,de már nemsokára szülinapja van a fiamnak,ezért kérdezném.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
azt kérdezd meg a bölcsiben, hogy mit lehet bevinni. Sok helyen csak a bolti csomagolt dolgokat engedik. Nehogy úgy járjatok, hogy a kisfiú készül, de a gondozónõk nem engedik bevinni a süteményt. Amúgy én valami olyan sütit/tortát vinnék, ha van rá lehetõség házit, ami nem túl krémes, hogy ne kenjék nagyon össze magukat a gyerekek.
nálunk lehetett házit bevinni, de kérdezd meg a bölcsitekben! csináltam dínós tortát (formatortákat szoktam gyártani hobbiból), vettünk minõségi gyümölcslevet talán összesen 4 litert meg asszem 4 csomag almachipszet ropogtatnivalónak. ez utóbbi tízóraikor elfogyott, meg kaptak mellé 1-1 pohár gyümilevet, a torta ebéd után volt és akkor itták meg a többit.
Mi egy finom cukormentes, gyümölcsös túrótortát vittén és ennyi.
Nálunk a bölcsi adja a tortát, ott készítik. Régebben lehetett boltit vinni, már nem. A torta az ajándék a gyerekeknek. Mellé lehet vinni valami ropogtatni valót. A lényeg, hogy csomagolt, bolti legyen. Pl ropi, köles golyó, ilyesmi.

Részmunkaidős munka mellett is beveszik a bölcsibe?

Kisfiam 15 hónapos és muszály visszamennem dolgozni, de csak részmunkaidőben 4 órára kezdetben, beveszik a bölcsibe így is? Tájékozatlan vagyok a témában első gyerek :) Köszönöm
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Köszönöm akkor felkeresem õket hamarosan. Van pár bölcsi Debrecenben, de 1 van ami különösen jó lenne közel a munkahelyhez.
nálunk kértek munkáltatóit, de nem nézték/kérdezték hány órában dolgozom. Egyébkén én is heti 20 órában dolgozok.
El tudom képzelni, hogy akár ez is szempont lehet, mármint a csökkent munkaképesség. Szerintem az lenne a legjobb, ha személyesen megérdeklõdnéd ezeket a dolgokat. Egyrészt, hogy pontos információid legyenek, másrészt ha megjegyzik az arcod, az is számíthat. (Nincs kimondva, de gyakorlatilag "fejre" is megy a dolog. Nem irritálóan, de azért érdemes "nyomulni" egy picit)
A kérdező hozzászólása: Nem tudom hogy van nálunk, Debrecenben, de jó lenne ha sikerülne mivel én munkaképesség csökkent vagyok, és ha nem tudok visszamenni valószínû ugrik a munka, és borzasztó nehéz lenne másikat találni. Ez sem volt egyszerû, évekig munkanélküli voltam, hiába van jó szakmám... Szóval nem egyszerû a helyzet..
Szerintem igen , kislányamat is felveték .
nekem is anyum 4 órába dolgozott öcsémet nem vették fel mondván tele a bölcsi és amúgy meg oldjuk meg...szerintem minden városban máshogy van 1 próbát megér
Biztos, hogy ez nem lesz akadály! Munkáltatóit szoktak kérni de az nem gond, hogy ha csak 4 órás vagy. Legtöbben amúgy is max.6 órában mennek vissza gyes mellett (már ha van rá lehetõségük).
Ha van hely, akkor igen. De eléggé tele vannak a bölcsik, így hirtelen nem biztos :-(
Nálunk egyáltalán nem volt szempont a munkahely léte/nem léte. (- Anyagi helyzet, - hogy területileg hol lakunk, - testvérek száma, családi állapot számított elsõsorban. Sõt, ha jól emlékszem, akkor a munkanélküliség hátrányos helyzet, tehát emiatt is elõnyben részesítés van) Amúgy én is részmunkaidõs vagyok és fölvették a gyerekem. (De mondom, nem is kértek eddig semmit a munkáltatótól. Tehát lehetnék akár 8 órásban is és lehetne, hogy nincs munkám, nem kérdeznék. )