Gyerekvállalás, nevelés -Fogzás - 265 db

Az első fogacska kibújása a legnehezebb?

nagyon szenved a kislányom-4hónapos múlt,egy hete nagyon nyűgös,nem alszik éjjel-most már ilyen lesz amig az összes kibújik?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Az én kislányom eddig mindet nagyon megszenvedte. 1 éves és 8 foga van, ebbõl 4 darab az elmúlt 1 hónapban bújt ki. Egyik jött a másik után, nem igazán voltak nyugis napjaink. Most is nagyon be van dagadva az ínye, és a dokink szerint is hamarosan várható 1-2 új fogacska. Egyébként állítólag a szemfogak és az õrlõk még durvábbak! Elõre félek...
Állítólag a szemfogak kibújása a legrosszabb. Nálunk bejött: metszõknél némi nyálzás, rágóknál egy kis nyûgösség, most jön az elsõ szemfog. Hisztis, hõemelkedése van, folyik az orra, viszonylag híg a széklete és a szokásosnál többször alkot a pelusba.
Szia! Kisfiam 14 hónapos, konkrétan 3 hónapos kora óta tart a fogzás. Most 12 foga van, a 8 metszõnél leginkább csak nem evett nyáladzott, nyûgös volt, a 4 rágónál ami most jött ki 2 hét alatt, lázas volt, ment a hasa, már nekem fájt ahogy kinézett a feneke, szétrágta az összes rágókát és még sok mindent (falat, bútorokat) és 1 éjszaka 10szer felébredt. Már "csak" 8 nak kell kijönnie, de már elõre rettegek a szemfogaktól. Most van egy kis szünet, de nekünk a rágók rosszabbak voltak mint a metszõk
nekünk a 2 alsó 1-1 betegséggel együtt bújt ki. de már elõtte 2 hónapja mindent arra fogtunk, hogy biztos a foga...
A szemfogak a leggázabbak, mivel kúp alakú, és folyamatosan töri az ínyt. A lányom metszõ fogai észrevétlenül jöttek ki, a rágó fogak (egyszerre a 4) nyûggel és hasmenéssel jártak, a szemfogak is egyszerre jöttek. Akkor 2-3 éjszaka nyûgösebb volt, hõemelkedés, fogzós hasmenés volt a jele.
Az elsõt szinte észre sem veszi. A szemfogak és a hátsó õrlõk megviselhetik a gyerekeket.
Sajnos nem az a legnehezebb. Nálunk 8 hónap alatt kijött 16 fog, addig nem sokat aludtunk... Voltak olyan fogak amelyiknél lázasodott, volt hogy "csak" napokig nyûgös volt, kicsípte a fenekét a kaka, ez is lehet a fogzástól. Talán tényleg a 8 metszõfog volt a legrosszabb, mert azoknál lázasodott is, de az õrlõk pl nagyon lassan bújnak ki, ez is megviseli a gyereket. Egyik ismerõs kisfia nagyon késõn fogzik, másfél évesen még alig volt foga, állítólag õk észre sem vették amikor kibújtak. A kisebbeket jobban megviseli.

kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Köszi! Végül vírus volt, a foga még mindig nem jött ki, de néha rohamszerûen kezd rágcsálni mindent, ami a közelébe kerül, és elég sokszor ébred éjszaka. Majd egyszer csak kint lesz már végre...
Kislányom 2 napig nagyon nyûgös volt 2 este belázasodott és harmadnapra kibút a fog. Az elsot nem érzte meg a második foogal történt ez. Most varjuk a felso fogakat.
A kérdező hozzászólása: Ja, és még egy: fülfájás megjelenhet az elsõ fogaknál is? Szerintem elkapott valami betegséget fiam, de jó lenne, ha a füle nem attól fájna. Elvileg holnap megyünk orvoshoz is.

Mikortól mosod a babád fogát?

Amikor kibújt a hegye vagy ha már az egész kibújt?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Az elsõ évben nem hiszem, hogy kellene a babafogkrém. Én ujjra húzható "fogkefét" vettem. De sajnos az sem jött be, mert amint a szájába tettem harapott. Késõbb a normál fogkefével sem mentem sokra, mert ráharapott, és nem tudtam semmit csinálni vele. Szóval az elsõ 1-2 évben eléggé kimaradt a fogmosás. Mostanra jó program, már a kis értelmével is felfogja, hogy ki kell mosni a fogmanókat a szájából, és már hajlandó használni a fogkrémet is, de nehéz volt rávenni. (3 éves múlt). A fogai egyébként szép fehérek és épek. Kicsiként inkább arra figyeltünk, hogy ne igyon cumisüvegbõl (meg egyébként se) cukros dolgokat.
A kérdező hozzászólása: Köszi :)
a tejfogakat mi a faxnak mosni? ha majd kiesnek tudod neki mondani ha nem mosod akkor az új is kiesik
Mondjuk azért, te szerencsétlen, mert ha az elkezd kilyukadni, akkor nagy eséllyel tönkreteszi az újonnan kinövõ csontfogakat??? Esetleg, ha korán kiesnek a tejfogak, akkor csálén nõhetnek ki a csontfogak? Bár gondolom, te aztán nem vinnéd fogszabályzóra a gyereked.
Amikor már kint volt 5-6 foga. Az ujjra húzható nekünk nem jött be (a nagylányom mindig megharapott :) , így a kicsinek már nem vettem. A kicsi a kezébe kapja a fogkefét, és rágcsálja. Ez is jó, a lényeg, hogy szokja a fogkefét, csak sokba kerül :) Megkérdeztem a fogorvost, azt mondta, hogy elég 2 éves korától fogkrémet használni.
hápesze
Amikor hozzá tápláltam, onanntól. Amíg csak anyatej volt, nem mostam, pedig már volt 4 foga.
A kérdező hozzászólása: Köszi :) Akkor veszek neki fogkefét rágcsálni :)

kérdésre adott válaszok
Ha koccan, akkor kint van.
A kérdező hozzászólása: Ha nem tapintható, akkor is?
Van, hogy az íny még annyira be van dagadva, hogy kézzel még nem érzed a fogat. Viszont ha a kanál egyértelmûen koccan, akkor kint van.

2 hónapos fiamat kínozhatja fogzás?

Pár napja állandóan tömi az öklét a szájába és nagyon folyik a nyála sokszor, illetve mindent próbál a szájába tömni, pl. a törülközőt, amikor töröljük vagy a feje alá tett pelenkát. Emellett sokszor amikor alszik teljesen nyugodtan és egyik pillanatról a másikra felsír, de olyan keservesen mintha nyúznák. Ilyenkor nem a hasa fáj, mert a hasfájós sírása teljesen más. Elképzelhető, hogy ilyen hamar foga jön? Vagy mi okozhatja ezeket a tüneteket?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
az én kislányom 2 hós kora óta " fogzik " tömi az öklét, ömlik a nyál a szájából neem csak folyik ömlik komolyan..az ínye megvastagodott mostmár látni hogy hol lesznek a fogai mert már it ott fehér. nem szájpenész doki mondta . de ezen már meg sem lepõdtem.. 8 heteseb hasról hátra fordult meg oldalára gagyarászik sinkongat és ahogy olvastam nagyo nem szoktak még ilyet csinálni, a védõnõ nem akarta elhinni és le kellet videóznom, szval simén lehet h jöna foga :) a te babád is szuper baba :) én így hivom az enyém :)
Nálunk a családban mindenkinek 3 hónaposan már volt foga.
Igen, lehetséges, bár csak ritkán fordul elõ ilyen korán. Mi is megkérdeztük a gyermekorvost, amikor a három hónapos vizsgálatra vittük a kicsit, és õ váltig állította, hogy ilyen korán nem lehetséges, de egy hét múlva már úgy kocogott a fiam két elsõ metszõfoga a kanálon, hogy a harmadik szomszéd is hallotta. Mindenesetre a biztonság kedvéért javasolnám minél elõbb egy orr-fül-gégész szakorvos felkeresését, mert a hirtelen felsírás egy fülfájás/fülgyulladás (amúgy idõnként teljesen láztalan állapot) egyik tünete is lehet, és ha kezeletlen marad, komolyabb következményei is lehetnek.
Szerintem még kicsit hozzá. Ez olyan élettani sajátosság lehet nála. Nálunk is volt ilyen de persze egyértelmûen nem fogacskától..
Nagyon ritkán elõfordulhat, de nem valószínû. Az ökölrágás, mindent szájba tömködés életkori sajátosság, minden baba csinálja, nem a fogtól van. A felsírásoknak viszont utána kellene járni, úgy ahogy az elsõ javasolta.
Az én fiam is, és minden barátnõm babája csinálta ezt két hónaposan, mégis az elsõ fog 6 hónaposan bújt ki. Szerintem is legtöbbször ez életkori sajátosság!

Másnak is borul a nyapirend fogzáskor?

meg kellett etetnem a babát már 10kor,mert sehogy nem nyugodott meg-lehet,hogy hülyeséget csináltam-de igy az időpontok is teljesen megváltoztak.most ez már igy lesz egy évig?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: köszi szépen
Én is így jártam épp ma. Nálunk 13-kor lenne ebéd, de 12.10-nél feladtam, másként nem nyugodott meg. Azt se tudom, hogy a fogzás miatt volt-e sírós-nyûgös, vagy csak délelõtt nem aludta ki magát.. 5, 5 hós babó

Lehetséges e hogy a foga miatt lâzas?

8h vagyunk és ma reggelre 38,2 mèrtem nâla.az elsö fogait vârjuk mâr hetek óta szenved vele meg is van duzzadva neki az inye nagyon.lehetséges h a foga miatt van ilyen magas lâza vagy valani mâs lehet?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Ilyen láznál felesleges orvoshoz vinni. Ha 3 napon túl is van láza, akkor vidd el, mert az már valószínû, hogy nem vírusos megbetegedés. Fogzáskor a legyengült szervezet miatt könnyebben megfertõzhetik a vírusok, baktériumok. Ha aggódsz, adj neki Cebion cseppeket, lázat csak 38 fok felett csillapíts.
Fogzáskor elõfordul, hogy gyengül egy kicsit az immunrendszerük, és emiatt belázasodik. Én csillapítanám a lázat, és holnap azért elvinném rendelésre, hogy lássa gyerekorvos, ha meghallgatja a tüdejét, és megnézi a torkát, kiderül, hogy van-e esetleg valami kezdõdõ légúti betegség. Így te is megnyugszol. Ha pár napon belül kijön a foga, és elmúlik a lázasodás is, és nem jelentkezik más tünet, akkor megoldódott a probléma; ha viszont marad a láz, de nem jön se fog, se egyéb tünet, akkor még egy vizeletvizsgálatot érdemes nézni.

Milyen fájdalomcsillapítót adjak ha nem vagyok benne biztos hogy a fogzás miatt sír?

Pár napja minden este sírásra kelünk, többször is. Látni nem látok semmi fogzásra utalót, az ideje pedig már itt lenne, 6,5 hós baba
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
szerintem kérdezd meg a háziorvostól. az a legbiztonságosabb (én a helyedben nem adnék fájdalomcsillapítót egy kisbabának... csak saját vélemény)
Ha csak sirdogál, de vissza vissza alszik akkor semmit. Èn akkor adtam valamit, ha egyszerüen csak sírt és vígaszthatatlan volt, mert akkor tuti fájdalma volt. Ekkor paracetamol tartalmút adtam, ami korának megfelelö. Azért mert sürün ébredt, vagy nem tudott vissza aludni, de csak sirdogált, de meglehetett nyugtatni akkor nem adtam semmit.
A kérdező hozzászólása: Cicire szoktam rakni, azon megnyugszik. Èrdekes mert nappali alvásnál nem sír. Van az a vibrocul kup az nem jó?
Nurofen/panadol szirup, ami van otthon. Ez fájdalomcsillapító. Ha nyáladzik, eszi a kezét, a játékokat, akkor fogzás.
leginkább semmijet.
ly!!!-semmilyet
Adj bármit, ami ilyen korú babának jó, és hétfõn mutasd meg az orvosnak. Lehet, hogy a füle fáj, az is rosszabbodhat éjjel.

Mit tudtok ajánlani fogcsikorgatás ellen?

Kisfiam (másfél éves) rájött, hogy tudja csikorgatni a fogait :( borzasztó hallgatni és szerintem nagyon rossz szokás, főleg, ha később emiatt elkopik a fogzománc.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Igazából azért tettem be az ujjam, mert így nem tudta csikorgatni és rá is szóltam, szóval egy idõ után összekapcsolta, hogy miért szólok rá, és nem csinálta.Illetve nem csinálták:) Hát próbálkozz még, nekünk tényleg bejött:) Én is utálom amúgy a fogcsikorgatást és tényleg eléggé káros... 1.
Én mindkettõnél azt csináltam, hogy mikor elkezdték csikorgatni, betettem az ujjam a szájukba, hosszába, és közben mondtam, hogy nem szabad!Megcsináltam ezt párszor, és rájöttek mirõl beszélek, abba is hagyták.
A kérdező hozzászólása: köszi a tippet! :) kipróbáltam, de megharapott... persze nem nagyon, csak viccbõl. de inkább a harapásnyomok, mint a hátborzongató fogcsikorgás :)

kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Nem. A bal alsó 6-osa jött ki.
Hogy érted? Úgy jött ki, hogy a tejfog még nem esett ki? Mert akkor a tejfogat kihúzzák.
5 évesen kiesett a két elsõ alsó foga, helyette nõtt csontfog. Aztán 7 évesen esett ki a két felsõ elsõ foga, majd az alsó kettesek mozognak. Szóval nálunk 2 év szünet volt. Az hátsó csontfogak már rég kinõttek.... de nem tudom mikor :O
Hát lassacskán, ahogy jön majd az új. Kislányom 6.5, kb 6 foga esett ki, ennyi is nõtt helyette. Pár hetente jön, h anya kiesett a fogam, de ez még jó idõbe beletelik míg megtörténik a teljes fogváltás.