Gyerekvállalás, nevelés -GYÁS, GYES, GYED, GYET - 1310 db

Az első gyed-et mikor kapom meg, ha lejárt a tgyás, és a munkahelyem elintézett időben minden papírt?

csak kíváncsi vagyok, hogy az oep tempó kényelmes, vagy bibi van, és jobb lenne érdeklődnöm a pénztárnál.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Én is így csináltam. Szept. 15-ig járt a Tgyás, és én már augusztus közepén vittem a papírt a munkáltatótól (nem kifizetõhely) az OEPhez, és így folyamatos volt. Október elején egyszerre kaptam a fél havi tgyást, és fél havi gyedet.
Attól függ, a munkáltatód mikor intézte a dolgokat. Nekem jó egy hónappal a tgyás lejárta elõtt be kellett vinnem a papírokat a munkáltatómhoz és így folyamatos volt az ellátásom. Vagyis kb. 1 hónap az ügyintézés.

Szabadság kiszámítása?

Táppénz:2010.01-tól 05.31-ig.GYÁS:2010.06.01-2010.11.15.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Szia, a két nagy után pótszabi csak 2012-ig járt. A két kicsi után 4 nap pótszabira vagy jogosult. Az elsõ gyerekkel a tgyás idejére, és a gyed elsõ évére, a másodikkal a tgyás idejére és a gyed elsõ fél évére jár a szabi. Az elsõ után ez 39 nap, a második után 28 nap jár. Összesen 71 nap, ami 14 hét. Körülbelül :)
Értem :) Akkor marad a 66 nap :)
A kérdező hozzászólása: Szia.Köszi a választ.A másodikra már nem kaptam GYÁS, csak GYED-et.Akkor mennyit vonjak le?
A kérdező hozzászólása: KÖSZI. :-)
A kérdező hozzászólása: Mikor a kicsi született beadtam a papírt és kértem GYÁS-t, de az OEP-tõl felhívtak, hogy az kevesebb lenne mint az akkor kapott GYED-em.És azt mondták így választhatok, hogy maradok a naggyal 2 éves koráig GYED-en a magasabb összeggel.Mikor a nagy betöltötte a 2 évet 2012.06.14.én akkor onnantól igényeltem a GYED-et a kicsire és azt kapom most 28-ig.
Szia, olyan nincs, hogy folytatólag kaptad a gyedet, mert gyedet csak a tgyás, vagy az annak megfelelõ idõ letelte után lehet kapni :) Akkor te tgyásra nem is mentél? Hanem gyeden maradtál a kicsi 168 napos koráig? Miért? A tgyás magasabb összeg lett volna. Bár végül is már mindegy :) A leírtak alapján akkor neked jár teljes 2010-re, 2011-re 24 nap, összesen 49. A kicsinél utána kell néznem, ami tuti, hogy nem 13, hanem 15 nap, mert 2012. január 1 óta mindkét szülõ igénybe veheti a gyerekek után járó pótszabit, így az neked is jár. A többinek utánanézek. Így szerintem 64 nap lesz.
A kérdező hozzászólása: Én úgy számoltam:2010-re jár az egész évre, mert gondolom az 5 hónap táppénzre is jár.Akkor az 25 nap, a gyerekek után nem számoltam, mert apuka igénybe vette.Aztán jár még 2011.11.16.-ig a GYED elsõ évéig.Az 24 nap?Így nekem az elsõ gyerekre 49 nap jött ki.Aztán a kicsire a 6 hó GYED-re jár 2012.06.15-2012.12.-hó 13 nap. Összeessen akkor 62 nap.
Bocsi, 66 :)

kérdésre adott válaszok
Kevés az információ. Hány hetes terhes vagy? Munkaszerzõdésed határozott vagy határozatlan?
A terhesség miatt voltál táppénzen? Ha igen, akkor nem tud kirúgni.
Hány hetes vagy? Határozott idejû a szerzõdésed? Miért akar kirúgni? Bejelentetted már a fõnökség felé hogy terhes vagy?
Mindenkinek az OEP fizeti a tgyást, csak akinek a munkáltatója TB kifizetõhely, annak a munkáltatója utalja, de ugyanúgy az OEP-tõl származik a pénz. Tehát, még idén igényled a tgyást, akkor a 2012-es átlagbéred 70%-a az alap, ha tavaly volt 180 bérezett napod, ha nem volt, akkor az igénylés napjától visszafele nézik meg, hogy volt-e 180 bérezett napod, ha volt, akkor annak abból számolnak átlagot és annak a 70%-a, ha nem volt 180 bérezett napod egyáltalán, akkor a szerzõdés szerinti vagy tényleges bér 70%-a lesz az alap.
Nem rúghat ki terhesen. Gondolom írásban már nyilatkoztál a terhességed tényérõl. Tehát meglesz a tgyás és a gyed, mivel a munkaviszonyod meglesz a szülés napján.
A kérdező hozzászólása: 35 hetes terhes vagyok.határozatlan munka szerzõdésem van
Ha bejelentetted írásban a terhességed, akkor nem rúghat ki, mivel védett vagy! Ha nem jelentetted be, azzal sokat mulasztottál! Ha 35 hetes vagy ezen a héten, akkor elvileg a jövõhéttõl elmehetsz tgyásra. Én ezt tenném. Ha tgyás alatt szûnik meg mégis a munkaviszonyod, akkor jár gyed is.
A kérdező hozzászólása: Ha aTb fizeti a Thgy-mat akkor hogyan számolják ki?

Nem dolgozom de jön a baba! Milyen juttatásokban részesülök így? Kapok-e gyest, gyedet vagy más pótlékot annak ellenére hogy előtte nem volt munkahelyem, csak 170 napom van ledolgozva vagyis még pályakezdőnek számítok!

Szeretnék segítséget kérni tőletek, milyen juttatásokat kapok majd ha megszületik a gyermekem. 24 éves vagyok de még csak 170 napot dolgoztam, többek között az miatt mert nem jelentettek be pár helyen. Kismama vagyok de terhességem előtt 1 évig nem dolgoztam.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Érdekes, nekem párom igényelhette, meg is kapta. Nem vagyunk házasok, de a kutya se kérdezte tõle ezt meg egyébként. 30 hkm
kis kiegeszites: egyik hozzaszolo irta, hogy csak akkor igenyelheto az adokedvezmeny, ha hazasok vagytok. Ez nem igaz. Akkor is igenyelheto a betoltott 91. nap utan, ha nem vagytok hazasok.
A kérdező hozzászólása: Miért kell újraigényelni az adókedvezményt szülés után is??? Ezt a részét nem értem! :S
Azért, mert a szülésig magzati adókedvezmény néven kapod, utána pedig már a gyermek után járó adókedvezmény. Összegben mindenben ugyanaz, csak utána már nem magzat lesz, azért.
Ha nem házasok, akkor az apa nem kérheti hivatalosan az adókedvezményt a terhesség alatt, csak az anya. De mivel az anya nem dolgozik, így nem tudja!
Akkor, ha betöltötted a terhesség 91. napját, akkor kérj errõl egy igazolást az orvostól és a párod igényelheti a munkahelyén az adókedvezményt!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! Igen házasok vagyunk és Õ dolgozik már sok éve szóval azzal nincs probléma csak én nem találok munkahelyet már egy jó ideje és most megijedtem hogy így alig fogok pénzt kapni a pici után!
Ahogy elõttem is írták, gyes, havi 25 ezer a baba születésétõl 3 éves koráig, de 1 éves kora után elmehetsz dolgozni. Családi pótlék havi 12 ezer. Egyszeri anyasági támogatás kb. 64 ezer, ha megvan a 4 orvosi pecséted. Hát, sajna ennyi. A gyerek apja kérhet adókedvezményt, 1 gyerek után 10 ezer, ha dolgozik. Ezt a terhesség 91. napjától tudjátok igényelni, ha a párod a férjed is, ha nem vagytok házasok, akkor csak a baba születése után kérheti az apa az adókedvezményt a munkahelyén!
Gyest kapsz 3 évig, meg családit. Szülés után kb 1 hónappal pedig egy egyszeri anyasági támogatást.
Akkor ez esetben gyes jár neked (kézbe 25650ft), családi pótlék (12200ft), illetve 1xi anyasági támogatás (64125ft)a szülés után, ha van legalább 4 pecsét a kiskönyvedben. Plusz az adókedvezmény, ha esetleg a baba apukájának van munkahelye és összeházasodtok. Ez havi max 10E ft lehet.
Akkor a párod igényelje meg a magzati adókedvezményt, amint betöltöd a 91. napot. Aztán szülés után igényeljétek a gyest, családi pótlékot, és 1xi anyaságit. Ja és a szülés után az adókedvezményt is újra kell igényelni. Ha az egy fõre jutó jövedelmetek(nettó) nem éri el a 37050ft-ot, és nincs 850Eft-nál nagyobb értékû autótok, akkor igényelhetsz az önkormányzattól rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt is. Ezt 1 évre adják meg, 1 év letelte után újra kell igényelni. Ha megkapod, akkor augusztusban és novemberben is kapsz 5800ft értékû Erzsébet utalványt. És ha késõbb megy bölcsibe vagy oviba a gyereked, akkor ott ingyen étkezhet, ha járni fog nektek ez a kedvezmény.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!!!

kérdésre adott válaszok
Ha a baba 2014. jan. 1 után születik! Az apa a tgyás lejárta után mehet el gyedre, vagyis kb. a gyerek 6 hónapos korában, viszont dolgozni akkor mehet vissza, ha a gyerek elmúlt 1 éves! Tehát legkorábban ez 2015 januárjában vehetõ igénybe! Neked a gyest le kell mondani!

Tudnátok segiteni? Kisfiam 2009 ben született . Arra lennéknkiváncsi hogy jön a kistesó 2014 áprilisában . Jelenleg van 8orás munkám nivembertől. Tehát a kérdésem mire leszek jogosult?

Gyed -gyes - extra..egyszeri anyasàgi ràmigatàs ??kérlek aki tapasztaltabb segitsen nekem ... köszönöm szépen .
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
viszont ha a 2. gyereked egy éves kora után visszamész dolgozni, akkor járni fog a gyes és a munkabér is! + adókedvezmény, családi pótlék
3 év gyes nem számít bele a 365 biztosított napba, csak ami munkaviszonyból származik, illetve az az idõ, amire álláskeresési segélyt kaptál. Ha 2013 novembere elõtt nem dolgoztál több évig hivatalosan, akkor sajnos csak gyes fog járni. Esetleg méltányossági gyedet tudsz igényelni az OEP-tõl, ha szüléskor is lesz munkaviszonyod, de mivel csak fele idõd lesz meg kb. így kevés az esély rá, hogy meg is adják!
"A jelenleg hatályos szabályok szerint a gyed ideje alatt nem lehet dolgozni, a gyes mellett pedig – a gyermek egyéves kora után – legfeljebb heti harminc órában. Az elfogadott törvénycsomag ezen is változtat: korlátlanul engedélyezi a munkavállalást a gyermekgondozási ellátások mellett a gyermek egyéves korától." [link]
Extrára semmiképp mivel arra csak az lesz jogosult, akinek a 2-3. gyermeke január után születik, de az elsõ még akkor nem tölti be a 3 évet. Így te csak a pici után kapsz pénzt. Ha a szülést megelõzõen meg van a 365 nap munkaviszonyod, akkor egy év gyedet kapsz, ha nincs meg ez a jogviszony akkor csak gyest a kicsi 3 éves koráig. Természetesen az egyszeri anyaságit is, amennyiben meg van a kellõ pecséted szülésig.
A kérdező hozzászólása: Egy évet dolgoztam külföldõn .... viszont n kaptam meg a papjrjaimat kintrõl .... ezért gondoltam hogyha nem is lenne muszàly akkor n bonyolitanàm a kinti papjrjaimmal .tehàt bitositott voltam a kisfiam utàn ugye 3 évig ez bele szàmit esetleg ? Mert igy akkor lesz 6 hónapos munka viszonyom .... és elõtte akkor ??!
Szülés megelõzõ 2 évben kell lenni 365 biztosított napnak, vagyis november elõtt dolgoztál? Gyed extrára nem leszel jogosult, mivel a fiad elmúlt 3 éves! Ha meglesz a 365 biztosított napod, akkor tgyásra és gyedre leszel jogosult, ha nem lesz meg, akkor gyesre. Egyszeri anyasági jár, ha megvan a 4 orvosi pecsét!

kérdésre adott válaszok
De beleesik
A kérdező hozzászólása: akkor egyszerre tgyást és gyedet is kapok egyszerre? Januárban születik a kistesó, de a kicsivel még gyeden lennék fél évig.
szia, beletartozik, en is 5 honapig kapom majd a kettot egyutt! Szoval jar majd neked is :)

Szerintetek lesz december utolsó napjaiban "káosz" a kórházakban a GYED extra miatt?

Tudom, hogy minden törvény meghozatalakor vannak, akik éppen lemaradnak a kedvezményekről, és nem lehet mindig tovább tolni a határt. Csak belegondoltam, mi lesz azokkal, akik pont december utolsó 1-2 napjában szülik a második, vagy harmadik gyermeküket és még a nagyobb gyerek után is jogosultak lennének juttatásra, de így épp lemaradnak róla.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Mégis mit értesz káosz alatt? "Doktor úr, varrja be a hüvelyem, ki ne bújjon a gyerek január elõtt!" ??? :D
Milyen káoszra gondolsz? Ha itt az ideje és a gyerek ki akar jönni, akkor kijön. Nem lehet visszatessékelni azzal, hogy "ne, mert így lecsúszunk a kedvezményrõl!".
Nem lesz.
És ennek mi értelme lenne? Nem a kiírt dátumtól függ, hogy kap-e valaki gyed extrát, hanem attól, hogy ténylegesen mikor születik a gyerek.
*ja, hogy csalásra gondolsz? Dec. 31-én szül valaki, de jan. 1. legyen a papírján? :D Ahhoz az egész kórházat le kéne fizetni, plusz: okirathamisításért többet lehet "kapni", mint amit a család nyerne vele.
Nem hiszem, azért ez nem így müködik.
A kérdező hozzászólása: Olyasmire gondoltam, hogy pl. próbálják rávenni a dokit, hogy ne december 31-et, hanem január 1-et írjon születési dátumnak.
Nem hinném. Ha decemberben szül, akkor ez van.
Egyébként én június 30-án születtem éjfélkor és anno anyukámat megkérdeznék mit szeretne , juni 30 at vagy július 1 et :D de ez 30 éve volt :)
Én január 10-re vagyok kiírva , ha decemberben szülök-25 000ft, ha januárban ez megmarad, DE mikor vállaltuk még szó se volt róla .Én azért ilyet nem kérnék nem "ér" annyit az a pénz, hogy a babának esetleg baja legyen!!Aki meg pénzért szül...Elõbb utóbb letelik a 3 év és akkor mi lesz?Vagy eltörli a következõ kormány.. Minden estre én is örülnék, ha megmaradna:D

Ti visszamentek, visszamennétek dolgozni a gyerek 1 éves kora után? Miért?

Én nem, legalábbis nem 1 éves kor után. Engem visszavennének, várnának is vissza, de úgy érzem, hogy még nem vagyunk készen rá (szopizik is a lányom, ill. nagyon kevésnek tartom az időt ilyen kis korban, ami rá maradna, ha dolgoznék). Úgy számoltam, hogy ha megkapnám a béremet, kifizetném a bölcsit, kb. 80e Ft maradna, és kb. napi 2-3 óra a 2 lányomra (1 és 5 évesek), ill. a házimunkára. Ér ennyit az egész, ha különben is kijöttünk valahogyan a pénzünkből, ha nem is olyan jól?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Nekem muszáj lesz, már, ha akkor még igényt tartanak rám, akár a baba fél éves kora után is. Baba elõtt napi 13-15 órát dolgoztam(utazás nem volt sok) Ha vissza mennék, olyan helyre adtam be a pályázatot, ahol "csak" 6 órás lennék, de ott egy hely van.Nem akarom elbukni, mert akkor mehetek megint 13 órákat heti legalább 5 nap.(fõállásban voltam bejelentve, nem kerestem sokat, havi 110 ezer körül ennyi munkával) Amit megpályáztam, ahhoz most babavárás alatt és baba mellett is tanulok majd, meg kell fogni, mert olyan "nyugdíjas állás" állandó délelõttel, ami nagyon nagyon ritka.Pénz nem sok, de ha valaki más kerül oda, akkor esélyem nem lesz addig, amíg aki oda kerül, nyugdíjas nem lesz.Ezen kívül a gyereket és a férjemet sem csak vasárnap és késõ este szeretném látni, mikor már alszanak. "Jókedvembõl" én sem mennék korán vissza, olyan 2 éves koráig a leendõ babánkkal akartam maradni.
1 éves kora után nem, de 2 éves kora után vissza szeretnék menni.
Ugyan ez az álláspontom, mint neked. Nagyon jó munkahelyem van.Visszavárnak, napi kapcsolatban vagyunk. Januárban tölti a lányom az 1 évet.Gondoltam rá, hogy visszamegyek, mert hiányzik a munka, a társaság, az hogy dolgozzak, de még szopizik a lányom, és olyan munkarendem van, hogy alig tudnék vele lenni, ha haza is jövök. Meg annyira anyás, és olyan pici még, hogy nem lenne szivem, õt magára hagyni. Szerencsére nem szorulunk rá a pénzre, van bõven, szóval maradok itthon vele. :) Neked is ezt tanácsolom, ha nem muszáj a pénz, akkor legyél még vele otthon!
Én úgy terveztem a terhesség alatt, hogy a 1 éves korában visszamegyek dolgozni. Azután, ahogy közeledtünk az 1 évhez, egyre inkább úgy éreztem, hogy olyan kevés idõt töltöttünk együtt, olyan picike még. Inkább belefogtunk a kistesó projektbe. :-) Most a lányom majdnem 3, 5 éves, a fiam majdnem 1, 5, és imádom a velük töltött idõt. Szeretem, hogy a lányomért délben tudok oviba menni, az egész délelõtt az enyém és a picié, amikor csak õ van a középpontban. Nekem maximum gyed jár, és a fizetéshez képest ez 70e Ft-tal kevesebb nettóban, de megszoktam, hogy ennyibõl kell kijönni, és nincs okom panaszra. Valahogy õk lettek a legfontosabbak, egyáltalán nem hiányzik a munkahely, életem legklasszabb idõszaka, amit most élek velük. Én ilyenkor úgy érzem, hogy ez az élet értelme, minden pillanatot megélni velük. :-)
Én mindenképpen visszamegyek 4 órában, 2 napot bentrõl, 3 napot otthonról. A munkámat ideiglenes szétdobták, szívességbõl csinálják a többiek, minimális pénzért, ha tovább maradok fel fognak venni valakit a helyemre. Már egy év alatt is olyan nagyon kiesik az ember a gyakorlatból, hogy hetek kellenek a visszaálláshoz. A munkahelyemen nagyon sokan dolgoznak így, ahol van nagyin - nálunk kettõ is - ott ez nem okoz problémát. Egyébként egész Nyugat-Európa így mûködik, van ahol 6 hét szülési szabadság után visszamennek a nõk dolgozni. 10 évet éltem külföldön, egyátalán nem láttam, hogy több lenne a lelki sérült, mint nálunk, sõt.
Én külföldön élek és konkrétan 16 hetet voltam otthon a babámmal. Sajnos ez van, itt ez a normális. Sajnos nem volt lehetõségem otthon maradni, a munkával is vártak vissza és az anyagi helyzetünk is megkövetelte. Itt nyugaton ez a normális, furcsán is néznek arra aki tovább marad otthon. Ezek a nõk rendesen el is vágják a további munkalehetõségeiket és örülnek, ha titkárnõként újra kezdhetik. Nem értek vele egyet, mert határozottan nem jó ez a babának, de hát ez van.
Én visszamegyek. De csak a penz miatt. Ha tetszik, ha nem, ilyen az elet, az ember penzbol el. Koszonjuk meg a kormanynak hogy nincs tiszesseges fizetes. Kulfoldon a mi munkankert 3-4x annyit fizetnek mint itthon. Igy ha nem akarunk valasztani hogy szamlat fizessunk vagy egyunk, kenytelen leszek ezt meglepni, akarmennyire a szivem szakad meg. Neki nem mondhatom, hogy bocs most nem eszel meg nem lesz kitorolve a popsid mert nincs penzunk.
Kénytelen voltam, mert a férjem megcsalt és elváltunk. De ha anyagilag nem vitt volna rá a szükség, nem tettem volna.
Igaz, hogy nekem nincs még gyermekem, de már nagyon szeretnék, a diplomás gyed híre hallatán kicsit fel is villanyozott a dolog, de mint kiderült csak 1 évig járna a gyed. Én meg egybõl azt mondtam, hogy szó sem lehet róla, hogy 1 év után én idegenekre bízzam.
A kérdező hozzászólása: ÓÓÓÓÓÓ Pont azt nem írtam fent, ami miatt igazán érdekelt volna. Aki úgy dönt, hogy visszamegy, mindenképpen ment volna, vagy csak az új szabályozás miatt? Ahogy nézem, az elõzõ válaszolók, mindenképpen mentek volna, az új szabályozás, csak az extra hozzá.
Nagyon nem szeretnék, de muszáj vagyok, mivel gyedül nevelem.

kérdésre adott válaszok
Nem gyed-et akartál írni? 1 év munkaviszony után már elmehetsz, nem kell, hogy határozatlan legyen a munkaviszonyod.
Gyes alanyi jogon jár, nem kell hozzá munkahely.
A gyeshez nem kell munkaszerzõdés, az annak is jár, aki sosem dolgozott.