Gyerekvállalás, nevelés -Iskolák - 170 db

A ti iskolátokban mennyibe kerül a 3x-i étkezés/nap?

Ma kellett befizetni a januári ebédpénzt a suliban,és kisebb sokkot kaptam, ugyanis több, mint másfélszeresére emelték az árat (négyszáz valamennyiről majdnem 700 Ft lett). Ez így az ünnepek előtti költségvetésünknek elég nagy érvágás volt, és a jövőre nézve sem örülök, mert így havonta kb. 4-5 ezer forinttal többet kell majd befizetni. Arra hivatkoznak a suliban, hogy elvettek valami állami támogatást a kajapénzről, és a suli a saját költségvetéséből ezentúl csak a rászorulóknak fog hozzájárulást fizetni. (Természetesen megint csak a megélhetési nagycsaládosok járnak jól)
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
300Ft/Nap
300-500ig 3 gyerek
nálunk 750/nap
660 Ft/nap.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ... bár én a napi díjra lettem volna kíváncsi, ahogy írtam is. És nem, nem vagyok 3 gyerekes, "csak" kettõ, így 14000 Ft az iskolásnak, és 7000 Ft az óvodásnak a kajapénz egy hónapban.
11000 forintot fizettem január hónapra. Kb. 550-600 forint az ellátás egy napra. Számomra is rengeteg fõleg, hogy az oviban 6600 forintot fizettünk egy hónapra.
475ft/NAP az iskola.
310Ft/nap
Attól függ:) Mert ha 3 gyerekes vagy olcsóbb:) Kb.: 2000-3000Ft-ig !!!
Nálunk 2 éve nem emeltek árat az iskolában, napi 560 Ft. Most nem sokallom, de két éve még igen. Az oviban 7500-8000 körül fizetek.

kérdésre adott válaszok
Államira csak akkor vehetnek át, ha jó a tanulmányi átlagod. Tehát megfelelsz a követelményeknek. Nálunk volt, akit 5-ös átlaggal sem vettek át.
ha már beiratkoztál, és jogviszonyod van, igényelhetsz szociális támogatást is.
Nem, legalábbis nálunk a fizetõsek nem igényelhettek semmit.
Ott szerintem nem. De talán(?) átvehetnek államira. Ez mondjuk csak tipp.
Nem, de jár pluszpont azért, hogy ha terhes vagy, vagy gyeden/gyesen vagy otthon amikor felvételizel, így nagyobb esély van bejutni állami támogatott képzésekre.
A kérdező hozzászólása: szociális támogatást költségtéritésesen is lehet igényelni?
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a választ : sokat segített :)

Tényleg nem lehet semmit sem tenni az extrém módon agresszív, neveletlen gyerekek ellen?

Kisfiam első osztályos, és szerintem lassan tarthatatlan a helyzet az osztályában. Az én gyerekem sem szent, teljesen átlagos gyerek, még csak nem is visszahúzódó típus. Van azonban az osztályban 3-4 kisfiú, akik már extrém mértékben agresszívek, és rosszindulatúak, és megkeserítik a többi gyerek életét.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Ahol éltek, van Gárda? Esetleg tõlük is lehetne segítséget kérni, ha már a sötétek csoportban támadnak!
El kell menni akár a polgármesterig, nyilvánosság, teljesen mindegy. A kesztyût nem érdemes felvenni, úgy sem áll mögétek a többi szülõ, ha netán tettlegességig fajul a helyzet. Írjatok petíciót a szülõkkel, írjátok alá minél többen, akár 100-as nagyságrendben, hogy elviszitek a gyerekeket az iskolából, ha nem oldják meg a cigány kérdést. Olyan nincs, hogy nincs megoldás.
A félelem táplálja õket! Valahogy muszáj összefogni ellenük. Én vagyok a VIII. kerületi... Olyanok, mint a veszett kutya, annál bátrabb, minél jobban látják rajtad a félelmet. Ha el tudjátok hitetni, hogy jöhetnek akárhányan akármivel, akkor is kiveritek belõlük a sz.rt, akkor van nyert ügyetek.
Utolsó, igen, ezt kellene. De van, ahol nincs státusz pedagógiai asszisztensre (pl. nálunk), iszonyatos emberhiánnyal küszködünk. Egyszerûen kivitelezhetetlen, hogy minden pillanatban koncentrált figyelem alatt legyenek a gyerekek. 10. hozzászóló vagyok.
A saját fegyverüket kell ellenük fordítani. Én megvárnám õket, és miután kitapostam belõlük a [email protected] is, közölném, hogy küldje anyját-apját, azok is megkapják, de ha nagy a pofájuk, lehet a bicskámat / puskámat meg a haverjaimat is hozom. Ez egyébként a VII. kerület, csak kíváncsiságból kérdem ? Én már itt a VIII.-ban egy kis ordibálással és a kedvenc zöldség daraboló késemmel helyreraktam pár nagypofájú idiótát. Elsõ lépésnek talán az is megteszi, hogy elkapni a kis [email protected]áziakat, és leüvölteni a fejüket, úgy, hogy értsék is (tehát nem úgy, hogy nem illik, rossz dolog, hanem pofád befogod, beled kitépem, rák egyen meg). Elõször fura lesz, de a sikerélmény segít feldolgozni, hogy felvetted egy kis idõre a stílust. Sok sikert ! ;)
A kérdező hozzászólása: SZMK-s szülõk sajnos semmire sem valók, az egyikük még a szülõire sem jár, a másik meg csak kedvesen mosolyog, bármit mondunk neki. Én arra gondoltam, hogy az igazgatóhoz fordulhatnánk segítségért még, mielõtt drasztikusabb lépésre szánnánk el magunkat. Igen, attól félek én is, hogy mindenkinek csak addig lesz nagy a szája, amíg tenni nem kell valamit. Mindenki azt várja, hogy majd a másik (leginkább én) intézkedik. Nem tudom a feljelentés mennyire állná meg a helyét, általában csapkodás, lökdösés folyik, meg egy egy rúgás max, aminek nyoma is marad, az is általában térdre, így lehet mondani, hogy csak elesett. Meg aztán 1-2 szülõn kívül nem hiszem, hogy sokan vállalnák az ezzel járó hercehurcát. Tényleg az lesz a véga, hogy elviszem másik suliba, csak hát nem véletlenül választottuk ezt az iskolát, és ezeket a tanítónéniket. Kirúgni nem fogják õket, ebben biztos vagyok, mert azon nyomban vizsgálat indul, ha kirakják a hátrányos helyzetûeket... be kell õket integrálni ugyanis. Ráadásul a sérelmek nagy része nehezen bizonyítható, és mint írtam ráadásul fedezik egymást, és figyelik mikor nem látja õket a tanár. Szóval marad, az iskolaváltás, igaz? :(
Kisebbségiek, ugye? Mert ha igen, akkor nem nagyon tudok sajnos jó tanácsot adni..
Mi a helyzet azóta, kérdezõ?
Legegyszerûbb lenne, ha máshová iratnád át a gyereked. A tanítók többsége ma már puhap*cs, mert semmivel nem lehet a gyerekeket fegyelmezni, mert jaj a gyerek jogai... Hagyjuk már. A kisebbségiekre ki se térek. Menj szerintem el egy másik általánosba, mondd el, hogy mi a helyzet és néz meg ott egy-két órát más-más osztályokban, biztos találsz egy nyugodtabb, emberibb közösséget a fiadnak.
A kérdező hozzászólása: 2 igen, 2 nem, de egyikük sem a nagyon putris kategória egyébként
A kérdező hozzászólása: Dunántúl. Én is gondoltam már arra, hogy meg kéne esetleg fenyegetni a kiskölyköket, de sokszor egyedül járok a gyerekért, félek, hogy "megtalálnak a szülõk" egyik reggel. Nem akarok itt kisebbségi kérdést csinálni a dologból, de sajnos volt már tapasztalatom romákkal, és õk egy ilyen fenyegetés után nem apukához mennek, majd, hanem vagy a gyereken, vagy rajtam verik el a port. Félek tõlük na... :(
Hány párhuzamos osztály van? Az is segíthet, ha szétszedik õket, különösen a vezért egyedül másik osztályba teszik. Ezek általában csak csapatban erõsek, egyedül kezes bárányok lesznek.
A "kirúgatással" az a baj, hogy ha körzetesek, akkor nagyon meg van kötve az iskolavezetés keze, csak akkor távolíthatók el, ha van iskola, amelyik befogadja ezeket a... szóval a renitenseket. Nevelési tanácsadó, ilyesmi lepereg róluk. Tanárnõ vagyok, sajnos közvetlen tapasztalatból beszélek. Egyszerûen nincs eszközünk.
Én arra próbálnék koncetrálni hogy ezeket a neveletlen gyerekeket tegyék ki az iskolából! Ne azoknak kelljen már tovább kullogni, aki nevelt, fegyelmezett és tanulni szeretne. inkább 3-4 gyerek mínusz, mint a fél osztály!
Volt ilyen osztálytársam. Én átmentem másik suliba, kisgimibe, de erre õ is jött, de szerencsére kicsapták. 5.-ben már székekkel dobálózott, engem majdnem megvert, mert nem vagyok teljesen magyar (félig holland vagyok), vannak német osztálytársaim is, õket nácizta, a kollégiumban kajával dobálózott, bárkit megvert, ha kellett stb stb. És õ csak egyedül volt ilyen, ráadásul pl a bátyja tök rendes. Kiderült amúgy a fiúról, hogy nem 100-as, a szülõk gyûjtöttek nálunk aláírásokat, hogy csapják ki végre. Azóta nem láttam, de nem is akarom többet.
Iskolapszichológus, nevelési tanácsadó (új nevén pedagógiai szakszolgálat), gyámügy mind-mind bevonandó! Ezek a gyerekek nem véletlenül lettek ilyenek, és egészen biztosan nem a sváb, örmény, cigány, arab vagy magyar származás a problémák oka. Minden nemzetiségbõl ismerünk nehezen kezelhetõ iskola réme, és tündérbogár gyereket egyaránt. Az igazgató meg legalább azt szervezze meg, hogy folyamatosan legyen felnõtt felügyelet a gyerekek mellett. pl. egy pedagógiai asszisztens. Egy darab tanító számára ez megoldhatatlan, tekintve, hogy neki is csak egy pár szeme van, és néha még a mosdóba is ki kell mennie.
Iskolát váltanék azonnal. Ez tuti. Vagy legalább megbeszélném a többi sértett szülõvel, hogy fenyegessük meg az iskolát, hogy mindannyian elvisszük onnan a gyereket, ha nem változnak a dolgok záros határidõn belül. Eltanácsolhatják azokat a gyerekeket abból az iskolából. Ilyen létezik, élniük kell vele. Ez tarthatatlan.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Az az igazság, hogy nem csak kisebbségrõl van szó, sõt a legrosszabb kisfiú, aki úgymond a fõnök köztük, az magyar. Annyi fejlemény van, hogy bementünk a tanítónénikhez, elmondtuk, hogy ez a helyzet, és kértük, hogy tegyenek drasztikusabb lépéseket, mert ez tarthatatlan. Nagyon sajnálom õket (tanárok), mert látszik, hogy mindent megtesznek, hogy javuljon a helyzet, de a kiskölykök pontosan tudják hol a határ bántalmazás, és diákcsíny között, és folyamatosan ott táncolnak. Bár engem leginkább ez a bandába verõdés zavar... Téli szünet után, ha nincs változás addig, akkor megyünk az igazgatóhoz.
SZMK-s szülõkkel összefogni és elmenni az igazgatóhoz, diák önkormányzathoz. A szülõk panaszát kötelesek komolyan venni. Kérni az iskolát, hogy kérjenek iskolarendõrt. Ha a zaklatások folyamatosak, kevesen tudják, de lehet feljelentést tenni. Igen, már a hat hét évest is fel lehet jelenteni. Tehát ha valakinek kék foltja lesz, akkor látlelet és feljelentés. Ezt nem lehet másképp, mert ezek csak a rendõröktõl tartanak. Ezt még most kell rendezni. Csapjatok az asztalra, fogjatok össze. Ámbár én attól tartok, hogy a szülõk ott is mint máshol, csak addig panaszkodnak amíg nem kell tenni valamit. Az összefogás nem mindig jön össze.
Én simán beszélnék a többi szülõvel, aztán a gyerekekkel hogy fogjanak össze, és agyalják meg a másik négyet. Mind együtt. És ahányszor bepróbálkoznak annyiszor verjék el õket.

Első osztályos fiamat hogyan tudnám rávenni az itthoni tanulásra?

ügyes,okos kisfiú,csak itthon nehezen tudom rávenni a gyakorlásra!
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat!A 7-es válaszoló kommentje nagyon bevált.Tetszett neki, hogy õ lehet a tanár bácsi. :) Félre értés ne essék, nem nyaggatom a gyereket minden nap az itthoni tanulással, tudom én, hogy épp elég az, hogy egész nap a suliban is tanul.Nálunk is van házi feladat, de néha jó egy kicsit gyakorolni azt ami nem megy annyira jól.
Megmondom õszintén, én sem tanultam itthon egyik gyerekemmel sem. 3-dik, 7-dik és 10-dik osztályba járnak. Megdöbbentem, hogy 7-8 órájuk lenne a gyerekeknek. Igaz, a mindennapos testnevelés megdobta az óraszámot, de ez akkor is sok, kivéve, ha kéttannyelvû iskolába/osztályba jár. Fiamnak, aki harmadikos, két hetes intervallumban hatszor van öt órája, négyszer pedig négy úgy, hogy elsõ osztálytól van angol órája is. Szünidõre soha sem kapott egyik gyerek sem leckét, mert a tanítók szerint - is - a szünet pihenésre van.
Sehogy. Ajánlom az elsõ osztályosokról szóló fejezeteket: http://utveszto.uw.hu/raktar/vekerdytamas_gyerekekovodakisko..
Szia! Nálunk még az vált be, hogy a mindennapi problémákba visszük bele a tanulást. Így nem iskolaszagú az ügy, illetve szerintem jó, ha látja, az életben hogyan tudja hasznosítani a dolgokat. Pl.: együtt sütünk, és õ számolja ki, méri ki a recepthez a hozzávalókat, vagy teregetéskor az a furfangos kérdést teszem fel neki, hogy ha 8 db zokniját teregettem ki, és naponta egy pár zoknit vesz fel, akkor hány napja mostam utoljára. Írásra: megkérem, hogy õ írja fel a memótáblára, hogy elfogyott a vaj. Szerinem ezek bõven jók elsõben-másodikban gyakorlásnak. :)
Írj példákat számold ki, de tegyél bele hibákat és kérd meg, hogy ellenõrizze le. Ha észreveszi a hibát és kipipálja a jót akkor máris gyakorolt. Nálunk ez bevált minden tantárgyra és nem csak elsõbe. :)
Elsõben minek otthon tanulni? Házit se adnak. Inkább vidd le a játszótérre
Hogyha kész a házi és érti az anyagot akkor minek kell vele nyúzni?
Leülteted, leülsz mellé, és csináljátok. Láss csodát!
Nekünk isteni szerencsénk van a tanító nénivel, mindig annyi házi feladatot ad, amennyit délután a napköziben meg tudnak csinálni. És kifejezetten kéri, hogy otthon, délutánonként ne nyúzzuk a gyereket tanulással, hanem csak játsszon, rajzoljon, meséljünk nekik... Én anyukaként is azt gondolom, hogy egy alig két hónapja iskolásnak még ez a normális állapot. Az agyonterhelt, teljesítménykényszeres gyerek semmivel sem fog elõrébb tartani. Ui: Nálam már az 5-6 óra is kiverte a biztosítékot elsõben. Olyan iskolába, ahol 7-8 tanórája van egy elsõsnek, merénylet beiratni a gyereket!!! Ez a szülõ felelõssége is!
Nagyon ajánlom a 2. hozzászóló által beszúrt linken a 35. o. A szülõ – mint házitanító c. részt. Zseniálisan leírja, mi játszódik le az otthoni tanulásnál. :) Komolyra fordítva a szót: az én gyerekem az egész elsõ osztályt végigvisította, ha házi feladatot kellett írni itthon. (Látom, hogy valaki azt írja, nem adnak házit, nem tudom, milyen iskolában nem, nálunk adtak.) Aztán másodiktól teljesen megváltozott: egyrészt megírta a suliban a leckéjét, de ha mégsem, egy nyekkenés nélkül megtette itthon. Szerintem õ ekkor érett meg az iskolára… Mondjuk mivel a dolgozatait rendszesen 100% közelire írta már elsõben is, engem igazából csak az aggasztott, hogy esetleg megutáltatják vele a tanulást (a tanítónõink majdnem minden negatívumot hoztak, amirõl Vekerdy ír). No meg az sem normális, ha egy 7 évesnek napi 8 órában a suliban kell ülnie, és utána nem a jó levegõn rohangál, hanem még ül pár órát a gyakorlások felett. Így én arra jutottam, hogy a leckéket meg kell írni, nincs mese, de pl. a „szorgalmi” feladatokat nem erõltetem. Hát istenem, majd nem 5-ös szorgalomból. Pont lesz**rom. :)
Off az egyik hozzászóló írta, hogy házit sem adnak... hát nem tudom õ merre lakik, itt már 7-8 órájuk van a gyerekeknek, utána még házit kell csinálniuk, amit a suliban nem mindig ért meg-legalább is az én lányom, itthon sokat foglalkoztam vele! Az egyik anyuka ismerõsöm ugyan így van a lányával :-) Sehogy nem tudja rávenni, hogy gyakoroljon. Jól hangzik amit az elõttem szóló írt, játékosan sok dologra rá lehet venni a gyerekeket- vagy marad a jutalmazás...
Pluszban gyakorolni nem szükséges, ha a háziját megcsinálta inkább játssz vele!
9-es: hidd el, nem a szülõk kérik a sok ostoba tantárgyat a gyereküknek- a cigány népismeretet, erkölcstant és számítástechnikát, angolt, naponta a tornaórát.... Én úgy vagyok ezzel, hogy elõbb tanulná meg a gyerek normálisan az írás-olvasás-számolás alapjait, utána jöhet a sok idióta tantárgy. 20 éve volt 4 óra, megtanultunk normálisan írni-olvasni, számolni, nem voltunk agyon terhelve, kaptunk egy kevés házit, megcsináltuk. Már most a szünidõre is kaptak házi feladatot, de úgy, hogy majd leszakadt a képem, mikor néztem a listát- volt ahol oldalakat! Harmadik osztályban jött csak be az idegen nyelv és a környezet ismeret...cigány-népismeretrõl még csak nem is hallottam míg a gyerekem könyvét meg nem láttam...
Azért a tornaóra talán nem terhei túl a gyerekeket. Persze ha normális tanár tartja, és nem rendgyakorlatokból áll az egész. Az ének, de még az angol órának sem kellene feltétlen 45 perc padban ülést jelentenie, jó esetben körjátékkal, tánccal, mozgással "tanulnak", ami más jellegû figyelmet igényel, mint egy matematika óra. Általában a készségtárgyak órái pihenést kéne hogy jelentsenek a gyerekeknek.

Melyik iskola a jobb? Kecskemétiek válasza érdekelne vagy aki oda járt/jár.

Kandó Kálmán szakközépben jobb a művészeti vagy a Katedrában? És a koleszokkak mi a helyzet?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Elsõnek mondanám, hogy nem mindenkinek van pénze magániskolába járni... Katedra. Nívósabb, a kolesze is jobb.
A kérdező hozzászólása: Szerintem is Katedra lesz, pénteken megyek is nyílt napra :)
Katedra a kiraly!
Mindkettõ szar. Egyikben sem kell tanulni, ha ez érdekel téged.

A Cházár András utcai Gyermekházas Iskoláról vélemény?

A fia 14 éves 7.osztályos Adhd-s. 4iskolába jártunk de a figyelemzavar és a magatartás miatt állandó a probléma és rosszak a jegyei is,a Nevelési Tanácsadó javaslatára Speciális iskolát keresünk.De már előre félünk ismét iskolát váltani. Köszönöm a segítséget!
gyakorikerdesek.hu

kérdésre adott válaszok
Nem rá értek még

1. osztályosnak hogyan tudok segíteni hangokra bontásban és képről összeolvasásban?

Most kezdte kisfiam a sulit és nagyon nehezen megy a hangokra bontás és a kép+betű összeolvasása.Van ötletetek,hogy hogy tudnék segíteni neki.Rengeteget gyakorlunk,de a tanítónő azt mondja,hogy erre rá kell érezni.Valahogy azért tudok neki segíteni?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Az én kislányom is elsõs, és neki sem megy túl jól. Emlékezetbõl csinálja meg itthon a feladatokat. Úgy értem, emlékszik rá, h az iskolában hogyan csinálták, hangokra bontásnál hova milyen színû korongot raktak stb. Kérdeztük a tanítónénit, de õ is azt mondta, h gyakorolni, és majd ráérez. Eddig ez még nem történt meg.
Az én fiacskámnak ez szinte egyáltalán nem ment, mégis jól olvas, utána semmi gondja nem volt.
ja és 2-3 betûs szavakkal kezdjétek, pl máz, õz, ló, mos stb.
A kérdező hozzászólása: Jò nektek, akkor szerintem ti màs tankönyvböl tanultok.Szerencsèsek bagytok, mert szerintem az sokkal jobb mòdszer.Na akkor sajnos csak mi szenvedünk ennyire.
Na akkor most lehet hogy nálunk ezt máshogy tanítják, nálunk simán adott egy szó. Mondjuk MOS és akkor az "m" "o" "s" . És nem képrõl olvasnak, hanem a már tanult betûket olvassák össze. Egyenként veszik a betûket.
Milyen könyvbõl tanultok? Apáczais?
az én fiam is most kezdte a sulit, 6 éves. Neki sem ment, rengeteget gyakoroltunk, de nem érzett rá. Aztán egyik napról a másikra belejött. Gyakoroljatok sokat, de egyszerre ne túl sokáig.
A kérdező hozzászólása: Köszi Nektek!Szóval azt mondjátok, hogy ettõl olvashat még jól?Ez a betû+kép is, A+medve kijön, hogy am, nincs is értelme így szegény nem is érti, hogy most mi van?Az Í+repülõ=ír azt tudja, mert ugye értelmes szó, de aminek nincs értelme az kicsit se megy.
A kérdező hozzászólása: Igen Apáczaiból.

IX. Kerületi Molnár Ferenc általános iskoláról vélemény?

Jó és rossz tapasztalat is érdekel.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Nem a legjobb suli. A barátnõm odajár. Sajnos nagyon sok a lányos fiú, a tanárok egy része sem normális. A fiúk sminkelik magukat, s ez bejön a lányoknak. Ki érti ezt?