Gyerekvállalás, nevelés -Örökbeadás, örökbefogadás - 108 db

Ez normalis? Bovebben lent!

Angliaban elek mar 3 eve. Oktober vegen szultem egy fiut, de mar elotte is tudtam, hogy semmikepp nem tartom meg, orokbe adom, mivel az elozo kapcsolatombol fogant egy nepali agressziv rohadektol. Mar azota gyuloltem, amiota megtudtam, hogy letezik. az abortuszhoz mar tul keso volt, mikor kiderult. A terhessegem soran mindent elkovettem, hogy elveteljek, ezt most nem reszleteznem, hogy pontosan hogyan. De semmi nem hasznalt, meg bizonyos szerek fogyasztasa sem. A szulesznommel mar akkor megbeszeltem, hogy semmit nem akarok tudni rola, sem a nemet, az ultrahangon sem akarom latni es ha megszuletett azonnal vigyek ki a szobabol, mert latni sem akarom!8honaposan szuletett, 2100grammal. Amikor megszuletett, ugy is tettek, ahogy elozoleg megbeszeltuk. Azutan a gyerekvedelmisekkel inteztem az orokbeadast, folyamatosan kerdezgettek, hogy akarok-e kepet rola, vagy latni elotte, vagy tartani a kapcsolatot. Meg egy kepet akartak rolam, hogy legalabb tudja kesobb, hogy nezett ki az anyja. De en ezt mindet elutasitottam! Mindenki azzal jon, hogy tudjak, hogy ez egy nehez dontes.. De nekem egy percig sem volt az!Soha nem ereztem ugy, hogy az a kolyok az enyem, en nem vagyok az anyja!!!!! TISZTA SZIVEMBOL GYULOLOM AZT A FATTYUT!!! 6 hetes vizsgalatra is kultek levelet a GP-tol (haziorvos) de odamentem egy hettel elotte es kiosztottam a not, hogy mer nekem idopontot kuldeni, mikor en nem kertem, foleg nem egy FERFI!!!! orvossal. ugyhogy megmondtam a receptciosnak, hogy azt a kolykot odaadtam a szocialis munkasoknak, nem erdekel mi lesz vele, nem az enyem, azt pedig felejtse el, hogy en a 6hetes kontrollra megyek... Mas volt igy ezzel az erzessel? hogyan tudnek tul lepni ezen a duhon, fusztracion, gyuloleten? attol tartok, hogy ha a kesobbiekben a parommal (spanyol) szeretnenk gyereket, akkor is igy fogok erezni. o azt monta, hogy nem, mivel az mas lesz, az a mienk lesz. De en nem vagyok benne biztos..... Lehet, hogy belolem "hianyzik" az anyai oszton, mert gyulolom a gyerekeket! Ti hogy gondoljatok? Akkor is igy lesz majd?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
1. A gyûlöleted sokkal mélyebbrõl gyökeredzik, mint gondolnád, elsõsorban nem a volt párod váltotta ki belõled ezeket az érzelmeket, én inkább egy vagy több gyerekkorodban ért traumára tippelek. 2. Keress fel egy pszichiátert, mert segítség nélkül nem fogod tudni a problémádat megoldani. 2. A gyerek elsõsorban olyan lesz, amilyennek nevelik. Ha nincs jelen az életében az apja, nem lesz elõtte a rossz példa sem, amit esetleg leutánozhatna. Ebben az egész történetben Õ az egyetlen, aki semmirõl sem tehet. 3. Te nem a gyerekedet gyûlölöd, hanem a volt párodat, de nem szabad a felelõsséget rá hárítani, mert Te is hibás vagy, akárcsak Õ. Hiszen tudtad, hogy milyen, akkor miért lettél tehes Tõle? 4. Leveledbõl rendkívüli elkeseredettséget érzek, de ezt ne a gyerekeden vezesd le. Szüksége van Rád, a szeretetedre, mint ahogyan Te is vágysz a szeretetre. És nem hiszem el, hogy gyûlölöd, mert ha így lenne, nem írtad volna meg ezt a levelet.
Nem, ez nem normális, pszichés problémáid lehetnek, nem azt mondom, hogy meg kellett volna tartanod, ha ilyenek az érzéseid, jól tetted, hogy örökbe adtad azt a kicsit, de õ csak egy kisbaba, semmirõl nem tehet, nem kérte, hogy foganjon meg, nem tehet a bánatodról. Õt bántani, okolni valamiért butaság, hiszen sosem ártott neked, nagyon sajnálom szegény csöppséget, remélem, jó helyre kerül. Szerintem a férfiakkal lehet bajod, akkor is, ha van párod, én mindenképp felkeresnék egy szakembert a helyedben, és amíg nem tisztázod magadban a dolgokat, semmiképp ne vállalj gyereket. Sajnálom, hogy ilyen egyáltalán létezik, anya vagyok, és a szívem szakad meg szegény kisbabáért.. :(
Azt hiszem segítség kell Neked, ha ajánlhatok pszichológust, akkor Dr. Szondy Mátét vagy ha ragaszkodsz nõi pszichológushoz, akkor Dr. Mirnics Zsuzsát ajánlom, mindketten elsõrendû pszichológusok. És ilyen traumák után megérthetõ, hogy ilyen dolgokat tettél, pszichológiailag nem vagy egyedi (sajnos) és reménytelen (szerencsére!) eset!
Sürgõsen menj orvoshoz.... Süt belõled a gyûlölet -amit valószínûleg a gyerek apja generált, és te egy az egyben a gyerekre vetítetted .. Nem normális amit tettél, és amit érzel..
A kérdező hozzászólása: mar bocsanat utolso, de semmit nem tudsz errol... szedtem tablettat, de amellett estem teherbe, ezert nem is gondoltam ra, hogy valami ilyesmi tortenhet.... ugy latszik, az sem megbizhato elegge... es a csaladomat ne vedd a szadra, nekik semmi kozuk ehhez, semmit nem tudsz roluk, szoval ha normalis hangnemben nem tudsz kommentelni, akkor inkabb tartsd meg a velemenyed magadnak, senki nem kivancsi ra....
Orulok, hogy orokbeadtad, barhol jobb helye lesz, mint nalad. Amig ilyen gondolatok vannak benned, amit leirtal, nem vagy anyanak valo! Keress fel egy szakembert, aki majd segit helyretenni az erzeseidet es semmikepp ne vallalj gyereket...
Nagyon örülök, h csak pozitívan gondolkodó emberek szóltak hozzá, kicsit féltem, h vmiféle lavinát indítasz el. Tökéletesen egyetértek az elõttem szólókkal. Addig semmiképpen ne vállalj gyereket, amíg magadat nem tetted rendbe lelkileg. Nagyon kemény, hosszú menet lesz, de hidd el, megérdemled, hogy megbocsáss mindenkinek és végre boldog lehess..:) Drukkolok
Itt akkor nem csak a baba volt a gond, hanem már régebbrõl eredõ problémáid is vannak. Feltétlen beszélned kellene egy pszichológussal, nagyon sokat segítene! De amíg nem rendezõdtek az érzéseid, addig semmiképp ne vállalj gyereket! Kitartást és hidd el, minden rendezõdni fog, ha te is teszel érte!
Megértem, h nem akartál gyereket!DE AKKOR MI A FRANCÉRT NEM VÉDEKEZTÉL!!!!Ha már nem lehetett abortusz, akkor TE MAGYARÁN MEG AKARTÁL ÖLNI EGY EMBERT!!??Az a szegény kis emberi lény nem teghet róla, h KÉT TIRPÁK SZÜLÕJE VAn!Nem most kellene tanácsot kérned, már akkor pszichológushoz kellett volna menned, amikor terhes voltál.A szívem szakad meg az ilyen gyerekekért!!!Remélem, soha nem tudja meg, h te így gondolkoztál róla, aki semmit nem ártott neked az ég világon.EGyelõre neki kell megküzdenie az elhagyatottsággal, csak azért, mert te felelõtlen voltál.INKÁBB NÉZD AZ Õ SZEMSZÖGÉBÕL A VILÁGOT A MARHA NAGY ÖNSAJNÁLAT HELYETT!
Projektálod a gyerekre az apa iránti érzéseidet. Keress egy pszichológust, mert be fogja árnyékolni a mostani párkapcsolatodat és az esetleges késõbbi baba várást.
Szerintem menj pszichológushoz, segíteni fog mindenféle érzésedet feldolgozni. Nem egyszerû az eset sem, meg te sem, a hozzáállásod is fura. Nem hiszem, hogy hasznos tanácsot fogsz kapni itt.
Fujj de egy mocskos gyökér vagy ha ez igaz amit ide leírtál és nem csak kitaláltad. Különbözõ szerek fogyasztásával sem sikerült megölni a magzatot? Aztán világra hoztad 8 hónaposan, ki tudja milyen fejlõdési rendellenességekkel... Olvastam feljebb hogy a családodnak ehhez semmi köze, hát van egy rossz hírem õk neveltek fel egy ilyen férget mint te. A belem jött ki amikor a kérdést olvastam. Légyszives tegyél meg egy szívességet az emberiségnek és az elsõ fára húzd fel magad.
Megértõ kommentek... O.o Tudod szerény véleményem csak annyi h te NEM VAGY NORMÁLIS! Gusztustalan amit azzal a csepp élettel csináltál! Egy pszihiátriai eset vagy! Gumiszoba való neked nem gyerek! Hát a másikkal mit fogsz csinálni?! Eszedbe jut az elõzõ gyereked és sz*rrá vered ha sír?! Elmebeteg vagy bmeg!
Szerintem semmiképp nem normálisak az érzéseid. Nem szegény gyerek tehet róla, hogy az apja, akit amúgy te választottál magadnak, egy barom. Ez a te hibád inkább, de semmiképp nem a babáé. Sokszor még olyan nõk is megtartják és SZERETIK a gyereküket, akiket megerõszakoltak. Nem gondolom, hogy neked valaha is gyereket kellene szülnöd. A 6 hetes kontroll a te egészséged miatt szükséges, azt mondjuk nem értem, hogy mi a baj a férfi orvossal. Ha jól értem, azt írod, hogy gyûlölöd a gyerekeket, a sajátodat is gyûlölöd (mert akkor is a tied, ha te nem akarod ezt tudomásul venni), szóval nem gondolom, hogy ha mástól van a gyerek, azt szeretni fogod. Az a lényeg, hogy ezt az egész gyerekvállalást te ne erõltesd és ezt a pároddal is meg kéne beszélned, ne áltassa magát feleslegesen.
Én Istenbizony nemtudtam eddig hogy léteznek ilyen nõk mind te.Mikor olvastam a kerdesed olyan hihetetlen gyûlöletet éreztem irántad, hogy az leírhatatlan.Nagyon sajnallom a kisbabád, mit védhetet hogy ez lett a sorsa?Nagyon remélem, hogy szeretõ szülõkhöz kerül.Én a helyedbe nem mernék már babát válalni, mert ha az a gyerek rájön mit tettél a testvérével, hát nem tudom hogy embernek e nézne.
Aki annyira bunkó, hogy kotont se tud húzni, vagy egy tablettát bevenni, attól minden kitelik, még az is , hogy mindenki mást hibáztasson maga helyett.Talán a Te családi hagyományaid közt ez amit tettél normális.Általában az ember az utódgondozásáról nevezetes. Valószínûleg saját magad is utálod csak még nem jöttél rá. Ami késik nem múlik és ahogy a gyereket eltetted láb alól, magaddal is jól kitolsz.
Genetikailag félig te vagy az a baba. Hogy terhesség alatt mit követtél el, hogy elvetélj, ötletem sincs, de elég durva lehetett. Én már ezt is bûntetném. Az, hogy egy ilyen sefejjel áltál össze, mint a baba apja, téged is jellemez. Én nem ajánlom, hogy kezeld magad. Elárulom miért. Hónapokig kellene járnod kezelésre, vagy talán évekig. Ha egyszer helyreraknak és végre kezelni tudod a problémád, nem fogsz tudni tükörbe nézni, le fogod köpni magad, azért, amit tettél, s újabb kezelések kellenek majd, hogy feldolgozd egy élet terhét, azt, amit mûveltél. Rájössz majd, hogy mekkora gonoszság az, amit tettél. Amiket gondolsz és gondoltál a babáról, amit tettél ellene...arra nincs mentség. Ha egyszer valaha is megbánnád, ha egyszer valaha is összetalálkoznál a fiaddal, soha ne mond el neki, hogy mit tettél. Soha nem tudna neked megbocsátani. Gondolj bele az õ helyzetébe. Ha te lennél a helyében, mit gondolnál az anyádról, hogy esne neked? Szívbõl kívánom annak a kis csöppségnek, hogy szeretõ otthonra leljen! Nem sok emberrõl gondolom így, de te az életbe ne vállalj gyereket!
Nem biztos, hogy egy másik gyermekednél is hasonlóak lennének az érzéseid de mivel a leírásod elég primitív és érzelmileg sötét módon nyilatkozik egy ártalmatlan gyermekrõl (nem az apjáról vagy a helyzetedrõl...a gyerekrõl) és inkább bicskanyitogató arroganciával kezeled azt a történetet amiben nem csak téged ért trauma de ugyanakkor egy gyereket is....nem vállalnék a helyedben gyermeket, mert nemhogy nem lenne nálad érzelmileg biztonságban, szerintem még veszélyeztetve is lenne. Úgy értem: nagy eséllyel nevelnél fel egy bunkót a társadalomnak.
Normális? Vagy érthetõ? Semmiképp sem egészséges, amivel tovább lehetne élni. Ahogy elõttem is írták, szakemberhez KELL fordulnod, hogy fel tudd ezt dolgozni. Te is tudod, érzed, hogy nem jó, hogy így érzel aziránt akit megszültél, hiszen nem foglalkoztatna a gondolat, h normális-e ez. Nyilvánvlónak tûnik, h a vérszerinti apja miatt, és a helyzet miatt reagáltál így, ez a düh vezette minden lépésedet. Nem ítélkezni akarok, sztem másnak sincs hozzá joga. Azzal hogy örökbeadtad adtál neki egy esélyt a boldog élethez, és ez nagy dolog, DE számodra ezzel nem ért véget a történet. KÉRJ orvosi segítséget, hogy fel tudd dolgozni a történteket!!!
Remélem elüt egy busz...
A kérdező hozzászólása: koszonom a valaszokat, valoszinleg felkeresek egy szakembert. A ferfi orvossal az a bajom, hogy amiota 17evesen majdnem megeroszakolt, kenyszeriteni akart egy majdnem 40 eves ferfi, azota nem birom elviselni, ha egy idegen ferfi hozzamer, akar orvos, akar nem... Nem akartam, hogy megszulessen, de mar tul keso volt abortuszhoz. Ezert adtam orokbe, mert tudtam, hogy sosem lennek kepes szeretni. Igy van eselye egy normalis eletre. Az apja nem is tud rola, mert egy agressziv ember es nem gondoltam, hogy szerencses lenne az o felugyeletere bizni, akkor sem, ha a ver szerinti apja.
Nincs egy testvér vagy nagyszülõ, aki felnevelné?
13as vagyok!Tudod mentegetheted magad...nem az a problémám, h örökbe adtad, egyértelmû, hogy szegénykének így jobb!!!!!!De nincs mentséged arra, hogy szegény kisbabáról hogy beszélsz, milyen stílusban, szívem szerint szembe köpnélek érte.A volt pasidat látnád benne????HOnnan tudod, ha rám sem néztél?a fáradságot sem vetted rá.HIsz ez a gyerek amúgy csak részben a párodé, részben viszont a tied!Nem megyek abba bele, hogy ha olyan szemét valaki, akkor az nem abban a pillanatban derül ki ahogy megtudod, h terhes vagy, minek állsz össze vele?MIndegy, ez a te dolgod.De te véleményt kérdeztél, az én véleményem pedig az, h aki egy magatehetetlen újszülöttrõl így képes beszélni, annak azt kívánom, h rohadjon le a nyelve.Remélem soha nem adod a fejed gyerekszülésre!Viszont ha szedtél gyógyszert, akkor hogyhogy késõn vetted észre, hogy terhes vagy?Vagy annyira sok a véletlen egybeesés, h 3 hónapig menstruáltál terhesség alatt?????
A kérdező hozzászólása: es nem fogom megtartani csak azert, mert az emberek ugy gondoljak, az a helyes, ha undorodom tole es csak gyuloletet erzek iranta es az apja irant is... nem tudnek ra nezni anelkul, hogy azt a rohadekot latnam benne... szoval jobb ez igy mindenkinek...

Ki adott, vagy fogadott örökbe gyereket vagy kisbabát?

Azota, milyen az élrtetek?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Én is szívesen olvasom a tapasztalatokat.Mi még örökbefogadás elõtt vagyunk! Várjuk, hogy megérkezzen hozzánk is a Csoda...:-)
Szia! Mi örökbe fogadtunk :D Megváltozott az életünk, de pozitív irányba:D Az érzés amit azóta érzünk az leírhatatlan. 3, 5 éves a lányunk , de újszülött kora óta mi neveljük. Imádjuk :D Kérdezz és válaszolok :D
Sziasztok! Mi is örökbe fogadtunk egy kisfiút, azóta csoda minden nap. Most már 4, 5 éves, igazi gézengúz :) Hálás vagyok a sorsnak, hogy anyává válhattam, ennél boldogabb dolog nincs sok az életben. Mindenkinek kívánok sok-sok erõt, kitartást, aki ezelõtt a dolog elõtt áll, és fõleg, hogy minél elõbb átélhesse ezt a csodát. Nagyon szeretnék örökbefogadott gyerekekkel is beszélgetni, hogy ki hogyan éli, élte ezt a dolgot meg, szeretnék mindent jól csinálni, hogy kisfiam ne sérüljön túlságosan ettõl. Remélem sikerül, azon vagyunk. Békés decembert mindenkinek!

Mit kell tennem kihez kell mennem?

15éves lány aki nevelőszülöknél van elhelyezve,(2hónapja került oda)8.általánost járja,nagylány ide szeretne jönni lakni, velünk élni.(több gyermek van,lányommal barátnők is lettek).itt jól érzi magát stb..Most hogy szünet van,itt van nálunk,nem szeretne visszamenni eggyátalán nevelőszülökhöz,sír meg sír...ez ügyben hová sétáljak be kézenfogva ,hogy nálunk maradhasson sos-ben ?iskolát innen folytathassa stb.Köszönöm.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
elsõ lépés mindenképp TEGYESZ... ugyanis ki kell deríteni hogy örökbe adható-e a kislány... 2 hónapja van nevelõszülõknél? elõtte? szüleivel élt? intézetbe? ha szülõknél akkor biztos hogy még nem örökbe adható... hosszú folyamat míg annak nyilvánítanak egy gyermeket... ott mindenben segíteni is fognak, de tény.. nem fog olyan könnyen menni... sok minden elõzi meg azt hogy valaki örökbe fogadhasson (saját tapasztalat :) ) mi férjemmel babára várunk... :) sok sikert!
elsõ körben menjenek a helyi családsegítõ központba, ott a kollégák elmondják a további lehetõségeket.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!
Gyámhatóság! De esélytelen hogy csakugy SOSbe megkapjátok a kislányt....örökbe tudod fogadni, de az nagyon sok mindentõl függ és elég hosszú eljárás!!

kérdésre adott válaszok
Mi az, hogy "árvaházas örökbefogadás"? A nyílt örökbefogadásnak ugyanazok a feltételei, mint a zártnak, csak az egyik esetben ismerik egymást a vér szerinti és az örökbe fogadó szülõk, a másikban meg nem. Olyan meg egyetlen civilizált országban sincs, hogy besétálsz az "árvaházba", és hazaviszed a neked tetszõ gyereket.
A kérdező hozzászólása: köszönöm válaszolók a segitséget. Akkor árvaház ezek szerint, csak a filmekben és a mesékben létezik.
A kérdező hozzászólása: Hogy lehet árvaházból kivenni vagy örökbefogadni gyereket?
Igen, és néhány harmadik világbeli országban. Magyarországon nem. Erre utaltam a válaszomban is. (2. válaszoló)
Te most örökbe akarsz fogadni gyereket vagy csak nevelni akkarod , ha csak nevelni akarod akkor nevelöszülönek kell lened , de ne ugy gondold hogy be sétálsz egy gyermek védelmi központba és ott válogatsz agyrekek közül hanem ök ajánlanak fel nekedd gyereket!!Amugy ez egy szép hivatás mi a páromal már 8. éve vagyunk nevelö szülök !!!Csak arra vigyáz hogy ez nem mindenkinek fog tetszeni!!!
A kérdező hozzászólása: Árvaházas örökbefogadás is érdekelne, mert ha pár közül az egyik Magyar a másik meg külföldi (pl:.Német, olasz, francia, Holand, Román, )
A kérdező hozzászólása: Örökbefogadásról van szó.Az elsõ linkjeit elolvastam, meg az esõ csepp alapítvány honlapját is.

Milyen esélyeim vannak örökbefogadásnál?

Van két gyermekünk (ovis kislányokok). Sajnos műtéti szövődmény miatt nem vállalhatok több gyereket, de eleve nagycsaládra rendezkedtünk be, minden értelemben. Ezért szívesen örökbefogadnék. Viszont, lenne néhány "kívánság" az új családtaggal szemben. Kislányt szeretnék, lehetőleg 1 éves kor alattit és fehér bőrűt. Tudom ez kicsit furcsán hangzik és kérlek ne ítéljetek el érte, de jól átgondoltam és ezért döntöttem így. Kérlek írjátok meg, ha van tapasztalatotok, hogy mekkora eséllyel indulnánk, egyáltalán gyermekes szülőknek adnak e fehér bőrű kisbabát.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Ne tegyél le a dologról. IGEN IS VAN ESÉLYED!!!!!! Mindenki egyforma eséllyel indul az örökbefogadásnál. Tudok olyan párt akik kicsi mellé picit fogadtak örökbe. Azt hiszem 1.5 év a két gyerkõc között a korkülönbség. És Õk is lányt szerettek volna és fehér bõrüt. Szerintem aki azt mondja, hogy nincs esélyed az nem igazán van tisztába az örökbefogadás menetével.
tényleg ne tegyél le róla! férjemmel mi is örökbe fogadunk, úgy hogy van már az elõzõ házasságomból egy lányom... semmilyen hátránnyal nem indulsz!!! a "listán" ugyanoda tettek be mintha nem lenne gyerekünk!!! és igen... csúnya szó, de választhatsz :) sõt! választani kell!!! ugyanis az örökbefogadásnak az a lényege, hogy sikeres legyen ! ha te kislányt szeretnél és kisfiút kapnál, akkor nem mondhatnánk annak :) 2 oldalas tesztet is ki kell tölteni mit fogadsz el... kancsalságtól a down kórig minden fel van sorolva... fél éves procedúra mire a kezedben lesz a hivatalos papír hogy örökbe fogadó szülõk lettetek, utána jön a várakozás... mi már 1 éve várunk... bízom benne hogy max még 1-et kell :) sok sikert!
A kérdező hozzászólása: sajnálom... akkor leteszek a dologról... idõsebb, sérült gyerkõcöt a már meglévõ gyermekeim miatt nem szeretnék hozni. családtagom dolgozik gyermekotthonban, de ott már nagyobb (ovis, iskolás) gyerekek élnek. kívétel nélkül cigány származásúak és sajnos annyira sérültek érzelmileg, hogy kezelhetetlenek, még a gondozókat is megütik stb... sajnos nekem nincs elég türelmem, mármint ilyen problémás gyerekeket nem biztos hogy tudnék kezelni... köszönöm azért a válaszokat
A kérdező hozzászólása: köszönöm...
Persze, adnak, de ilyen parameterekkel nem nagyon van eselyed. Hamarabb kerul sorra gyermektelen par es ez ertheto is. Ha a kort emelned, esetleg szoba johetne serult/beteg gyermek, vagy esetleg nem feherboru is, hamarabb jarnal sikerrel.
Semmilyen esélyed nincs.

Családbafogadásnál - nem örökbe! - kötelező az anyának lemondania a gyerekről, vagy ha nem, akkor milyen jogokat gyakorolhat a későbbiekben?

Légyszi csak olyan írjon, aki már családbafogadott vkit, illetve a jogszabályra is kiváncsi volnék, aki megteszi, hogy idézi nekem az erre vonatkozót, annak külön megköszönöm.Rengeteg oldalt néztem már, ami ezzel foglalkozott, a családjogi törvényt is mazsoláztam egy darabig, de semmit nem találtam ezzel kapcs.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
(3) A családbafogadás a szülõ tartási kötelezettségét nem érinti. zaz a szülõnek fizetnie kell a gyerek után gyerektartást. Ha [email protected] anyagi helyzetben van, akkor a gyámhivatal/állam megelõlegezi, de késõbb be is hajtja. Ha lemond a gyerekrõl? Ez nem ilyen egyszerû. Attól a gyereknek van apja. Nem lehet csak úgy lemondani. De ha mégis örökbeadható lesz a gyerek, akkor itt véget ér a családba fogadás, hisz lényeges körülmények változtak. 2 eset van: 1) "hagyományos" zárt örökbeadás, aki arra alkalmas, az anya nem fgoja tudni, hogy kik az új szülõk. 2) nyitott örökbeadás, örökbefogadás, amikor anya azt mondja, hogy xy-nak adom örökbe. Azaz a "régi" és "új" szülõk ismerik egymást.
A családbva fogadás más. Kb annyi, hogy neveli másd gyerekét (mondjuk testvéréét), nem örökbefogadóként, nem nevelõszülõként, hanem "szívességbõl", de mindez le van papírozva. 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelmérõl és a gyámügyi igazgatásról1 IX. Fejezet Családbafogadás 70. § (1) A szülõi felügyeletet gyakorló mindkét szülõ vagy a szülõi felügyeletet egyedül gyakorló szülõ kérelmére - a különélõ másik szülõ meghallgatásával - a gyámhivatal hozzájárulhat ahhoz, hogy a szülõ egészségi állapota, indokolt távolléte vagy más családi ok miatt a gyermeket a szükséges ideig más, általa megnevezett család átmenetileg befogadja, gondozza és nevelje, feltéve, hogy a családbafogadás a gyermek érdekében áll. (2) A családbafogadás ideje alatt a szülõ felügyeleti joga szünetel. (3) A családbafogadás a szülõ tartási kötelezettségét nem érinti. (4) A gyámhivatal a kérelem benyújtásakor tájékoztatja a szülõt jognyilatkozatának következményeirõl. 71. § (1) A gyámhivatal a családbafogadáshoz akkor járul hozzá, ha a családba fogadó szülõ személyisége és körülményei alapján alkalmas a gyermek gondozására, nevelésére, a gyámság ellátására, valamint e feladatok ellátását maga is vállalja. (2) A családba fogadó szülõt (szülõket) a gyámhivatal gyámul rendeli. (3) A családbafogadás az alapul szolgáló ok elõrelátható fennállásáig tart. A családbafogadást a gyámhivatal a gyám tájékoztatása alapján évente felülvizsgálja. (4) A szülõt megilleti a kapcsolattartás joga, valamint a gyermek sorsát érintõ lényeges kérdésekben való együttes döntési jog. A gyermek sorsát érintõ lényeges kérdésekben felmerült vitákban a gyámhivatal dönt. (5) Különösen indokolt esetben a gyámhivatal a szülõt feljogosíthatja a vagyonkezelés és a gyermek vagyoni ügyében a törvényes képviselet jogával. (6) A családbafogadást meg kell szüntetni, ha azt a szülõ vagy a családba fogadó szülõ kérte. Ha a családbafogadás oka továbbra is fennáll, a gyámhivatal a családbafogadás megszüntetését követõen a gyermekvédelmi gondoskodás más formájáról intézkedik. Tehát az anya felügyeleti joga szünetel, de ugyanúgy tarthat kapcsolatot a gyerekkel, és gyerektartást is kell fizetni.
A kérdező hozzászólása: Szülõ egészségi állapotának nyomós érv lehet hogy mániákus depressziós ( bocsánat: krónikus) és volt már öngyilkossági kísérlete is?
Mit értesz családba fogadás alatt? Az örökbefogadáshoz kell az anya beleegyezése. Ha csak nevelõszülõ akarsz lenni, akkor nem. A Gyámhatóságnál kell eljárni.
A kérdező hozzászólása: Valakitõl azt hallottam, hogy nem kötelezõ lemondani az anyának a gyerekérõl, ha mégis ezt teszi, akkor örökbeadható lesz a baba.Jó, de ki felé lesz örökbeadható?Bárki felé?Vagy hogy is van ez? A másik: írod a tartásdíjat - ezt most hallom elõször - és ha az anyagi körülmények a kizáró tényezõ, hogy az anya nevelje a gyerekét?

Aki örökbe-vagy családbafogad 3 év alatti gyermeket, annak, mikor először megy a védőnőhöz, kell vmit papírt mutatnia arról, hogy került hozzá a gyermek?

Örökbefogadásnál egyértelmű, leginkább a családbafogadásnál érdekelne, hogy pl. ha egy nagymama kapja meg az unoka fölött a felügyeleti jogot, ennek a hivatalos dokumentumait kérheti a védőnő, illetőleg a nagymamának kötelessége ezt megmutatni?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Ez érdekes, mi örökbefogadtuk a fiamat, amikor a védõnõhöz átjelentkeztünk, csak a kiskönyvet kérte el, amiben hibajavítóval ki voltak festve a megváltozott adatok. Szóban kérdezte, akkor most mi is az "anyja neve" és ráírta a hibajavítóra. De nem kért se határozatot, se az új anyakönyvi kivonatot.

Vannak itt olyanok, akik már örökbefogadtak vagy családbafogadtak?

A gyámügyis, aki elbírálja, megfelelő-e az adott család a gyerek számára, milyen szempontokat vesz figyelembe, hogy érdemben döntsön?Melyek a kizáró tényezők?Aki esetleg TANULTA mindezt, az is írhat, de légyszi csak aki úgymond szakember a témában vagy szülő.Köszi.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
7-8 éve volt egy élettársam akinek az unokaöccsét családba fogadtuk. Az anyuka szó szerint kidobta az 5 éves gyerekét, az apuka meg nem tudott rendes lakhatást és egyebeket biztositani a gyereknek. Azért voltunk alkalmasak mert volt bejelentett munkánk, jövedelemigazolást kértek és volt nálunk 2 alkalommal két nõ a gyámügytõl akik megnézték a lakást, környezettanulmányt csináltak és beszélgettek velünk fél órát. A fontos az hogy legyen fûtés, melegvíz, áram, tisztaság. Ezeket nem tudta sajnos biztositani az apa. Az apuka, az exem testvére hétvégente elvitte a gyerekét néhány órára, de az anyuka egyszer sem jelentkezett hogy beszélne vele vagy látni szeretné. Ha amúgy van rá igénye szintén biztositani kell neki is a láthatást. Remélem segitettem.

kérdésre adott válaszok
Persze, hogy lehetsz. A gyámhatóságnál járj utána, hogy milyen feltételek kellenek, de ha megvan hozzá az anyagi háttered(szóval nem egy putriba viszed, ahol hetente 1x kap enni), akkor valószínûleg megkapod a gyámságot.Rásegít az is, hogy a keresztanyja vagy, mivel ismer és (gondolom) szeret/elfogad a kislány.Így nem kellene egy teljesen új környezetet megszoknia.Nem lenne neki akkora trauma.
De szörnyû, hogy van ilyen :( Szerintem is lehetsz!!Mindenképp érdeklõdj.Hol az anyukája a kislánynak?
A kérdező hozzászólása: Igen szörnyû hogy van ilyen :( én tuti felakasztanám az ilyen embert . Hát saját lakásom az nincs de az apósomnál lakom igen csak jó anyagi körülményekben van részem.Hát ott volt mellette az anyja de az nem anya az a nõ.Már régebben is el akartam venni tõlük csak de nem lehet csak úgy.Kell ehhez saját lakás meg munka?mert mondjuk most jelenleg nem dolgozom de ez is folytamban van
Elvileg lehetsz. A Gyámhatóságon érdeklõdj!

kérdésre adott válaszok
Lehetseges persze. Nem tudom h mi a pontos megnevezese de a lenyege vmi olyasmi h vallalja h a nevere irhassak a gyereket es torvenyesen is o lesz a masik gyamja, szulo nem tudom h mondjak. Azt viszont nem tudom olyankor atirjak-e az anyakonyvi kivonatot. Ezt az illetekes onkormanyzatnal erdeklodd meg szerintem. Ott tuti infot adnak majd es h emgy ennek a menete pontosan. :-)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm :)