Gyerekvállalás, nevelés -Óvodák - 467 db

kérdésre adott válaszok
A kisfiam 3, 5 éves, most kezdtük õsszel az ovit (kiscsoportosnak számít). Nem nagyon érdekli a rajzolás, firkálmányokat gyárt. Körbe-körbe a csigabiga, hullámos vona a kígyó- ilyesmi. Azt vettem észre, hogy ebben a kislányok valahogy elõrébb vannak a környezetünkben. Ebben (is) nagy különbségek vannak a gyerekek között, ami nem baj, majd behozzák egymást. Az én kisfiam másban jó :)
4éves a lányom, 2. éve ovis, most kiscsoportos. Embereket rajzol minden testrésszel, cipõvel, hajjal, fülbevalóval, nénik hasába idõnként pici babát rajzol (nemrég született kistesója). Aztán tud még napocskát, szivet, felhõt, esõt, virágokat, fát, kutyát, macskát. Színezni is ügyesen szinez, ha olyan kedve van már nem megy ki a vonalon. De van mikor nem figyel oda a vonalra. De tud ha akar.
Kislányom most 3, 5 éves , idén kezdte az ovit.Õ is inkább firkál még mint rajzol, tud kört, és a napocska is alakul, de ennyi.Színezni nagyon szeret, de még kimegy a vonalból.
A kérdező hozzászólása: Igen szerintem is késõbb érnek a rajzolásra a fiuk- nekem is a 3fiuból a nagy és a kicsi abszolút ilyen. A középsõm ilyen kis ügyeskezû. :)
Kisfiam februarban lesz 4 eves es iden februar ota ovis. Nallunk is akkar csak az egyik valaszadonal a korbe korbe az a csiga, hullamos vonal az a kigyo. :) Rajzolgat minden fele vonalat, kort es mutatja, hogy ez egy krokodil vagy dinoszaurusz, haz... de kozel sem hasonlit hozza. Tehat a fantazia megvan csak mi nem latjuk. :) ) Amit lerajzol az egyedul az emberke. Tehat normalisan kor alaku a feje, van ket szeme, szaja orra meg fule. Egy masik kor alaku a teste amihez rajzol kezet meg labat (persze aranytalanul). A betuket, szamokat viszont siman leirja vagy akkar a nevet is (Nem en tanitottam hanem ovis szerzemeny. Mielott barki megkovezne.) Festesnel probal vonalon belul maradni de meg nem megy neki. Kb 1 honapja kezdett kulombozo helyeken mas szineket hasznalni (pl a gomba teteje piros a szara meg kek, a fu zold, a virag szirma lila stb.) Ezelott 2 honapja meg megfogott egy piros ceruzat es mindent pirosra festett a lapon.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, nekem nagycsoportos a nagyobbik fiam, és nála kb úgy volt, ahogy átlagban írják még a könyvek is, hogy 2évesen irkafirka- 3évesen alakul a krumpliforma.... 4évesen emberke - kezdetleges... és õ 5évesen tudott már normális kivehetõ rajzokat rajzolni és egész normálisan színezni. Szerintem a rajzolás kifejezetten gyengesége volt, de kb fél éve nagyon megszerette és egyre ügyesebb, tavasszal lesz 6éves. MOstmár lényegében valahogy mindent lerajzol, amire megkérem.. valahogy sikerül, házat, autót, állatokat, bármit... és szépen színez már. A kisebbik fiam kiscsoportot kezdte õsszel, 3, 5éves, és már 2évesen a kezdetleges pálcikaembert le tudta rajzolni, most a kiscsoportba a rajzaira maga rajzolja a pöttyös labda jelét, és szépen színez, de van amikor elnagyjázza, akkor kimegy a vonalból, de általában nagyon ügyes. Tud házat, fát, traktor autókat stb. rajzolni, és az emberkéje is nagyon szép már. Napot, csigát, kígyót, stb. is szeret rajzolni. Nagyon sokmindent lerajzol már. A másik fiamhoz képest kifejezett kis picasso!! :) )) A legkisebb gyermekem tavasszal lesz 2éves, ha leültetném rajzolgatni, vagy a kezébe adom a ceruház, elhajítja... szóval õt még annyira sem izgatja a rajzolás mint a legnagyobbikat! :) ) Ahány gyerek annyi féle. Egyébként a nagyfiamnak voltak kiscsoportban már olyan kis csoporttársai két kislány, akik nagyon szépen tudtak már rajzolni.
Kisfiam februárban lesz 3 éves.2 hónapja jár oviba, kiscsoportos. Inkább irka-firka a rajtudománya.Színezni két kézzel színez :) vonalon kívül, össze vissza.Ami kivehetõ a rajzából a labda/ez a jele/
A nagylányom 2, 5 évesen már olyan emberkét rajzolt, hogy csak sasoltam, hogy ezt így hogy???? Most 5 éves, nagyon ügyes, bármit lerajzol, amit kérünk tõle (házak, autók, kertek, állatok, stb) - persze a maga módján, tehát azért ne tökéletes rajzokat képzeljetek el, de pl egy háznak van mindene: ablaka, ajtaja, teteje, virág az ablakban, emberek az ablakban, liftet rajzol, kerítést, stb. A másik gyerekem 3 éves múlt, háááát mondjuk úgy hogy nagy nehezen rá lehet ismerni az ember-alakzatára, de még nem az igazi azért.
Szerintem a fiúk késõbb érnek a rajzolás terén, õket annyira nem érdekli. Kisfiam 4 éves, köröket, vonalkákat, "sint", utakat, krumpliformákat rajzolt eddig, de nagyon ritkán rajzol, nem szeret. Úgy látom, itt is a fiús anyukák nem tudnak beszámolni mûalkotásokról :D Szerintem ez nem baj, a fiúkat más érdekli, õk másban jobbak, mint a lányok.

kérdésre adott válaszok
Nem, majd csak jövõre, csak már most érdeklõdök, mert ez a körzetes. Milyenek az óvónõk, aranyosak, kedvesek?És a gyerekek?Jó a közeg? És mennyien járnak egy csoportba? Örülök a pozitív tapasztalatoknak.
Szia!Jártok már ebbe az oviba? Ha igen, érdekelne a véleményed.
A kérdező hozzászólása: Igen, és szuper :) És most a nyáron fel is újítják, festés, új játszótér.... A vezetõ óvónõ nagyon kedves, nincsenek szigorú szabályok, fõleg a kiscsoportosoknak. Egy negatívumot (bár már tapasztaltam az ellenkezõjét is....) tudok mondani csak: nincs SZMK, egy-két szülõn kívül nem is ismerek mást. Így nincs közös ajándékozás az óvónõknek, és a hírek terjednek túl jól. De végülis jobb is így, a faliújságra egyébként is mindig ki van írva minden. Ti most fogtok kezdeni kiscsoportban?

Tegnap azzal fogadott az óvónő, hogy jól vagyunk-e, van-e valami baj otthon, mert a gyerek idézem "erősen fejezi ki az érzelmeit" és hisztis is volt?

Soha nem volt egy "cserép virág" a fiam. Hozzáteszem, hogy otthon nincs semmi! Sokat foglalkozunk vele, nem veszekszünk stb. Ha egy gyerek bután viselkedik akkor automatikusan arra kell gondolni, hogy otthon van valami baj? A lányom kiscsoportos. Mérges lettem azért is, hogy más szülő előtt kérdezte ezt meg. Nekem fura az is, hogy rögtön ezzel jönnek, meg az is, hogy nem négyszemközt kérdezi. Ha lett volna is közölni valóm tuti nem mások előtt mondom el neki!
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Örülj neki, hogy csak ez egyik óvónõ ilyen, nekünk kettõ okoskodik plusz a dadus.
Kötelessège megkérdezni örülj neki hogy egyetem foglalkozik a gyereke mondjuk abban igazad van hogy külön kellett volna megkérdezni téged nem más anyukák elõttt.
Mert egyéb ügyeket is bezsúfoltam arra a napra, amit nem tehettem máskorra. A lányom meg a fodrászt jegyezte meg, mert õt nem érdekli, hogy nekem bankba és orvoshoz kell menni. Akkor a történetembõl lejött, hogy szaranya vagyok, látom a pontozásból. A karácsonyi ráhangolódás pedig annyi, hogy bemennek a szülõk a pici csoportszobába, és óriási tülekedések közepette vágsz, ragasztasz, rajzolsz. A fél csoport nem volt ott egyébként. Nehogy azt higgyétek, hogy én vmi fantasztikus dologtól fosztottam meg a gyerekem. (mellékesen pillanatok alatt megvigasztalódott azzal, hogy csillámtetkót csináltam neki) Na, mindegy.
Hát, van egy cuki óvónénid. Vigasztaljon a tudat, hogy nem vagy egyedül. Nekünk is ilyen az egyik. Nemrég megkérdezte az egyik anyukát, hogy van-e vmilyen anyagi problémájuk, hogy nem fizetett be 2 havi csoportpénzt. (kemény 1200.-) A többi szülõ elõtt. Ez is szép volt. Ráadásul anyagilag egy tök átlagos családról van szó, csak éppen 4 tervezett gyerek van, és a 4 gyerekeseknél szerinte adódik, hogy tuti, hogy nem tudja kifizetni. Vannak ilyen "tapintatos" óvónénik. Saját példa: tegnap volt a karácsonyi ráhangolódás címû foglalkozás az oviban. Nem tudtunk menni, mert én fodrászhoz mentem, nem értem volna vissza a gyerekért, így vittem magammal, stb. A gyerek elõtt mondta, hogy jaj, anyuka úgy sajnálom, szegény gyerek lemarad róla, pedig olyan jó. Én meg vigasztaltam csóri gyereket. Mellékesen: 10 napja be volt írva az üzenõfüzetbe, hogy aznap nem viszem. Másik: ma visszahallottam, hogy sajnos vannak olyan szülök, akik azért nem hozták a gyereket erre a foglalkozásra, mert fodrászhoz mentek. Vannak ilyen kedves, empatikus óvónénik, ne foglalkozz vele!
kettes válaszolótól kérdezném, hogy miért természetes, hogy egy négy gyerekes nem tudja kifiztni a csoportpénzt? akkor ne tervezzen négy gyereket, ha havi 600 ft nem jut csoportpénzre.késõbb az iskolában sokkal többet kell majd fizetnie azokból a dolgokból, amiket a csoportpénzen vesznek, az õ gyereke is részesül.akkor oldja meg, vagy ne vállaljon négy gyereket a kérdésre válaszolva, nem más szülõ elõtt kellett volna kérdezni, de én örültem volna, hogy figyel a gyerekre, észreveszi, hogy máshogy viselkedik
És miért nem mentél máskor fodrászhoz?
az tényleg nem szép az ovonõtõl, hogy mások elõtt kérdezi, viszont nagyon jó, hogy ennyire figyelnek a gyerekekre, vannak ovik ahol fel sem tûnik nekik , ha nagy gondok vannak otthon, pedig ezeket tanulják, hogy mire utalhat a gyermek viselkedésének megváltozása!

kérdésre adott válaszok
Nálunk mindig van az ünnepek alkalmával festés, ragasztás... így az óvónõk kérték, hogy lehetõleg ne öltöztessük ki a gyereket, és mi se vegyünk drága ruhát fel. Ez értelemszerûen a cipõre is vonatkozik.
Az ilyen ünneplések jók arra, a gyerek megtanulja, vannak alkalmak, amikor kissé másként öltözünk, mint egyébként. Az ünneplõs ruhához pedig ünneplõs cipõ passzol. Persze, aki nem törõdik ilyesmivel, az nyugodtan adhat bármit a gyerekre, attól még jól fogja magát érezni biztosan.
Normál benti szandit. Nem veszek külön alkalmi cipõt, mert nem használná ki. Kevés alkalom van egy évben, a lába pedig gyorsan nõ:)
alkalmit, mert a délelõtti ovis karácsonyra fekete-fehérbe kell öltöztetni, délután a csoportban lévõ karácsnyi bulira is csinos ruha kell, de ott már nem kötelezõ az ünneplõ
Én vettem neki tavaly félcipõt.Még idén is simán ráadtam. 5-6 alkalommal már tuti volt rajta, és szerintem még ezt a nevelési évet végig visszük ezzel a cipõvel. Igaz direkt akkorát vettem hogy ne épp hogy jó legyen.
Mivel januártól mostanáig 3 számot nõtt a lába (most 4 éves), így benti szandált adok rá, nem gyõzöm venni neki a kinti, benti, torna stb. cipõket sorban.
A kérdező hozzászólása: Nekünk csak 2 vászoncipõnk van, szandál nincs. Vászon cipõhöz adjak rá elegáns ruhát?! Legszivesebben én se vennék cipõt 1 alkalomra, de sajna csak vászoncipõnk van...
igaz hogy lányom van de neki sem veszek alkalmi cipöt a benti szandáljában van mindig .
A benti váltó cipõt adom rá. Évente 2-3 alkalomért nem veszek alkalmi cipõt.
Sima benti cipõt. Akkor adtam rá alkalmit, amikor otthonról vittem egy ünnepségre.
Lányomnak mindig van alkalmi cipõje, de fiamnak pl nem. Lánykám 4 lesz, fiam 2 múlt. Így alakult, de mondjuk fiamnak van egy fekete nike cipõje, ami majdnem mindenhez passzol vagy egy sötétkék elefanten cipõje, ami megint csak mindenhez passzol, így tán ezért is nem vettem még és karácsonyra se veszek emiatt neki cipõt. Lányomnak meg színes cipõi vannak, így neki ezért van. A fiam részérõl majd kiderül, ha oviba fog járni :)
Alkalmi cipõt. Milyen béna már a szép alkalmi ruha egy vászon cipõvel.
A benti szandálját. Egy-két alkalomért nem is vennék alkalmi cipõt, nem beszélve arról, hogy bent azért nagyon meleg van és egy zárt meleg cipõben lenni fél napot, az nem tesz jót a lábnak.

Az óvodák többségében ilyen pocsék mikuláscsomagot adtak?

Nem vártam, hogy csupa jó minőségű márkás dolgokkal legyen tele a csomag, de ez azért kiakasztott.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Nálunk is gagyi szar csokikat tettek bele mikukás csoki , egy pici mikulás , pár szem mogyóró , 2 szaloncukor . Ez van a lényeg hogy örült neki a kislányom. Gondolom otthon is kapott mikulás csomagot a kislányod? Az én kislányom tõlünk kapott 3 mikulás csomagot és csak kindertõl vettünk neki csokikat. 2 mamától is kapott, szomszédtól is, nagybátyától szóval a végére már annyi összegyûlt hogy számolni nem tudta :)
akor ez inkább akarat kérdése , nem csak pénzé .
Nálunk szerintem közepes csomagot kaptak, bár nincs mihez viszonyítsak ovi szinten. Nem tudom, hogy mibõl, hogy vásárolták, csak azt, hogy a bölcsiben mindkét évben csak kindercsokikból volt a mikuláscsomag. Az meg elég extrának tûnt, bár azt gondolom, hogy lehet, hogy valamelyik szülõ bennfentes és olcsóbban tudták hozni. Ilyenkor minden szülõi segítség jól jön. Nem tudom. Nálunk volt benne mandarin, mogyoró dió, a mikulás az bevonó, ezért az megy a sütire, szaloncukor, pár tallércsoki, meg amit még megettek. De láttam kinderes dobozokat is... nem tudom még mi lehetett. A halálfejes tetoválásnak a párom örült volna :)
Ezt az óvodában kellene megkérdezni...
Tökmindegy hogy mi volt benne...nem is érdekelte... Elvolt bûvölve a mikulással..ahogy megkapta a csomagot szorongatta, majd táncra hívta õket miku... bedobta az ölembe és konkrétan azóta se érdekli hol van ( jelenleg az ablakban ) Ahogy látom 1 müzliszelet, i balatonszelet, 2 db szaloncukor és még vmi de nemtom elolvasni...
A miénkben ennyi sem volt. Engem nem izgat, a gyerekek meg a kevésnek is örültek. Itthon normális csomagot kaptak.
Szegény ovi, havi 500 ft csoportpénz, mégis csupa normális dolog volt benne. Többek között banán és narancs is. Szerintem csak odafigyelés kérdése.
Nálunk az önkormányzat állta a csomagokat! Egy filckesztyû volt a zsák, abba tettek 1 nyalókát, 1 rumos csokit, egy kis mikulást, 2-3 szem szaloncukroz és pár szem mogyorót. Nem full minõségi, de nem a legócskább csokit kapták. Viszont eltörpül ez az egész ovis csomag a családtól kapottól. Ott csak minõségit kaptak vagyis Nestlé termékeket: Tibi, Boci, Smarties és kinder. Mondtam, hogy idén, aki adni szeretne, úgy állítsa össze, hogy gagyi ne kerüljön bele, mert semmi értelme, hogy a kukába kössön ki, mert még sütire/be se tudom tenni. Ezáltal akár kisebb csomag is lehet, csak ehetetlen ne legyen. Mindenki betartotta, így a mikulás egy nagy puttonnyi édességet, csomagokat hozott és fullon vannak az ablakok :D
mi 500 ft-ot szavaztunk meg én állítottam össze a csomagot, és elég sokat melóztam vele, hogy ennyi pénzbõl normális csomagot rakjak össze ami volt benne: 1 csomag ropi (szülõi felajánlás) 1 dörmi kismackó egy tejcsoki mikulás (pici) három szaloncukor egy müzli szelet 1 sport szelet két mandarin egy kis zacskóban becsomagolva a csomagva téve aszalt gyümölcsök, magok) minden csomagban két darab kinder tojásból való figura, amit 2-3 szülõvel közösen gyûjtöttünk össze.
Nálunk adott egy csomagot az ovi, és kapott egy csomagot a csoport a szülõktõl. Mindkettõben a dal szerinti "van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró" volt + mandarin, szaloncukor. Én a csoport csomagba vettem Boci mikulást és pálcikás mikulás csokit. Direkt figyeltem, hogy ehetetlen csokit kapjanak, mert annak semmi értelme. Sajnos nálunk nagyon szegény az ovi, így én nem is vártam semmi extrát, de igazad van, hogy lehetett volna mással helyettesíteni a csomagotokban a bonbont, stb.
Nálunk 800 az osztálypénz még is pocsék mikulás csomag volt .
és erre beszedtek pénzt? vagy szmk-s csinálta? vagy óvónõ? csak csoportpénz van? vagy önkormányzat adta? annyi mindenen múlik egy ilyen cosmag...
Nálunk van csoportpénz, de a csomagot azon felül kellett fizetni.
Kislányom ovijába normális csomag volt bár azt különfizetük , viszont a középsö gyerekem osztályába ahol havi 500 ft az osztálypénz ott vacak csomag volt , legidösebiknél viszont szuper jó nagy csomag igaz ott havi 1000 ft az osztálypénz .
Az enyemek meg nem ovisok, de az egyik baratnom meselte az oveket. 1000Ftot be kellett ra adni. Volt benne egy milka csoki, egy pici milka mikulas, egy mandarin, ket szaloncukor, par szem mogyoro es egy kis zacskos mikulasos szines edes kukoricagolyo. Szoval naluk jo dolgok voltak benne, de messze nem kerult annyiba, mint amennyit beszedtek ra. De a ti csomagotok a halalfejes tetkoval messze viszi a palmat!!! Halali! Nevetseges!
Nekünk elég jó minõségû csomagot adtak.Milka táblás csoki volt benne, szalon cukor, boci csoki, olvadós cukor, kukorica pehely..
A kérdező hozzászólása: Pontosan errõl beszélek, egy pici odafigyeléssel kevésbõl is lehet jót összehozni. Nálunk is a szmk rendezte a csomagokat, nekem az a gyanum, hogy a helyi boltban megrendelték és meg se nézték, hogy mit raktak bele. De alkalom adtán ezt azért szóvá fogom tenni....
Az én fiam sajnos lemaradt a Mikulásról arcüreggyulladás miatt, majd késõbb kapja meg a csomagot, ha megyünk befizetni. De!! Tudom mi van benn, mert voltam csomagolni. Az egyik anyuka sütött csizma alakú mézeskalácsot (gyönyörûeket), kapnak hozzá a gyerekek egy kis mesekönyvet, és két szem szaloncukrot. Szerintem kedves kis csomagok.
10-es vagyok, még azt elfelejtettem írni, hogy nálunk nincs csoportpénz, szmkpénz, tehát amit az ovi ad, azt a saját költségvetésébõl gazdálkodja ki. A csoport mikuláscsomag pedig úgy alakult, amit a szülõk (akinek eszébe jutott, volt pénze stb., tehát nem kértek az óvónõk, nem ment köremail a szülõk között) vettek a gyerekeknek. Ha még pénzt is szednek, és abból lesz ilyen csomag, amit írtál, az tényleg gáz.
Nálunk is pocsék volt, pedig van osztálypénz is, és szoktak lenni gyümölcsfelajánlások. Na, ehhez képest a következõt tartalmazta: 3 borzalmas ízû (konzum) szaloncukor, egy bevonómasszás, már kifehéredett (!) miniatûr mikulás, és volt benne egy banán is, de a gyerek beteg volt, és mire bementünk a csomagért, már kirohadt belõle állítólag... Szánalmas.. Miért nem lehetett volna egy alma mondjuk a gyümi, az nem romlik meg. Sõt, nem is kellett volna édesség bele, hanem mondjuk mogyoró, dió, alma.... :-(
miénk adventi naptárat kaptak. szerintem jópofa lenne, ha nem mindenkitõl azt kapná... :D amúgy nálunk a szmk-sok készítették, vagyis találták ki, vették meg, nem az óvoda. talán õket megkérdezhetnéd.
A kérdező hozzászólása: OKÉ, én csak arra lettem volna kiváncsi, hogy máshol is hasonló csomagokat kaptak a gyerekek? Vagy van olyan óvoda ahol figyelnek erre is...
Nálunk is szmk készítette, de szintén elég gagyi csomag lett, kicsi tejbevonómasszából készült mikulással és sajátmárkás termékekkel, nem ért annyit, mint amennyit fizettünk érte, a lényeg a gyerek ennek is örült.
Ez attól is függ kinek a dolga az ajándék vásárlás, mennyi pénz van rá, összeállítják a csomagot vagy csak vesznek a boltba egy készet. Nálunk az szmk-s anyuka készítette, mivel az õ gyereke is ugyanazt a csomagot kapja szerintem nem mindegy neki sem mit tesz bele, meg az sem hogy a többi szülõ mit szól hozzá. Nagyon jó csomagot kaptak a gyerekek, szinte minden volt benne. Csoki, kis mikuláscsoki (jobb minõségû), kis cukorka, mogyoró, mandarin, szaloncukor, matrica (aranyos, nekik való), és apró játék (lányos v. fiús). Mindenbõl keveset kaptak, de így is gazdagnak tûnt a csomag, mert sokrétû volt, mindenféle dolog volt benne. Ebbõl is látszik hogy kisebb keretbõl is lehet jót összehozni ha akar az ember.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, hogy ennyien írtatok!! Ezek szerint mindenhol jobb csomagokat kaptak a gyerekek, nálunk ezt most nagyon elszúrták!
Igaz hogy bölcsi (állami), de nekünk egy Kinder mikuláscsomag volt, az a házikó formájú, 2 db Kinder csoki+Kinder tojás+Kinder mikulás. Nagyon meglepõdtem hogy nem gagyit kaptak!
A kérdező hozzászólása: Persze kapott itthon is, meg rokonoktól is. Én csak azon értetlenkedem, hogy miért kell ehetetlen édességeket adni a gyerekeknek, pl:kávés ízesítéssel, mintha direkt kicseszésbõl válogatták volna össze ezeket. Van a csoportban jónéhány szegényebb kisgyerek, akiknek biztos nem volt bõséges a Mikulás, szerintem szívesebben ettek volna pl: egy nyalókát a hülye tetoválás helyett....stb.

Milyen ajándékot adtok az óvónőknek karácsonyra?

a dadus ugyanazt kapja?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Miért kellene adni nekik ajándékot ? Ne legyél már ennyire seggnyaló !
ja-és nem kell a többiek szeme láttára-ha nem akarod úgy adni-igy a kényes szituáció is elkerülve-elõzõ voltam
Attól, hogy ajándékot veszel nekik még nem fognak különben báni veled és a gyerekkel sem. Én még ilyenrõl nem hallottam, hogy az óvónõnek ajándékot vesszünk, pedig van két felnõtt gyermekem és iskolás unokáim is.
En linzert sütöttem es különbözõ karácsonyi mintájú fembobozokba tettem. Mindenki ugyanazt kapta, csak a minta volt különbözõ.
Hatos valsz.Sajnalom ha ez gondot okoz benned mert ez a szeretet unnepe es nem az ajandek aran van a hangsuly.Csoki.szappan.illatos gyertya olcson is kaphato es ahogy a hetes irta ha a gyerek rajzol az is szuper....a hozzaallasod fura nekem...nehogymar meg karacsonyra is...befejeztem amugy.mindenki gondolja ugy ahogy akarja.Aldott unnepeket.
Kedves egyes.talan azert mert ok is emberek es egy apro figyelmessegnek mindenki orul...ezert leseggnyalozni komolyan mondom az eszem megall.En egy doboz csokit fogok adni kedves kerdezo!
A kérdező hozzászólása: Nagyon szereti a gyermekem az óvónõket és emiatt gondoltam, hogy valamit adunk nekik. Nem nagy dolgot, ami lekenyerezés, inkább valami kedves ajándékot.
Nézd utolsó. A családomban van ovono. Nagyon örül, ha kap valami ajandekot. A legjobban azt szereti, ha a gyerekrõl kap fényképet, vagy a gyerek rajzol valamit. Ez konkrétan majdhogynem ingyen van. Az se kerül sokba, ha par szem sütit becsomagolt neki..... Egesz nap a gyerekeddel foglalkozik, óvja, tanítja, szerintem megérdemel valami apróságot. Ettõl függetlenül nem kotelezo. Ha nem akarsz adni, nem kell.
Kedves négyes, én akkor is ezt így gondolom mert, hogy év végén vesszünk nekik ajándékot az oké de, hogy karácsonyra is. Ez akkor is seggnyalás és ezzel kellemetlen helyzetbe hozzák az ilyen emberek a szegényebb szülõket, akiknek nem telik ajándékokra.
húúúú-én óvónéni vagyok.de jó véleménnyel vagytok egyesek.miért seggnyalás?-egész nap törli a taknyos orrát, a kakás fenekét-simogatja, nyugtatja, póranyukaként van vele-legtöbb esetben 8-4ig, tehát szinte többet, mint mi szülõk.miért nem lehet egy apró kedvességgel megjutalmazni?egyébként a kérdés az volt, hogy mit-nem az, hogy kell-e. én kaptam házi különlegses mézeskalácsot-szép gyerekképeslapot-stb nagyon örültem neki.nem kell itt nagy dologra gondolni-és ha a kérdezõnek belefér egy illatgyetya, egy csomag tea, miért ne.esetleg fessetek aranydiót, vagy készitsetek karácsonyfadiszt, sóliszt-kerámiát-vagy vmi kis koszorút

2014. 09-tol kotelezo lesz a 3. eletrvet betöltött gyerekeknek az ovoda?

Abban az esetben is, ha otthon vagyok a par hónapos kistesoval?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
nálunk nem kell munkáltatoi, csak bekellet íratnom a lányomat.
Jelenleg úgy van, hogy csak akkor utasíthatják el, ha nincs elég hely az adott oviban/ ovikban. Attól függ, hogy hányat írsz be. A körzetibe fõleg fel kell venniük, de ha túltelítettség van, akkor onnan is elutasíthatják rád hivatkozva. Erre kicsi az esély. 2014. szeptemberétõl ELVILEG óvodakötelese lesz, ezért ELVILEG kötelezõ neki helyet biztosítani. Aztán majd meglátjuk hogy is lesz. De mivel elõtte bölcsis volt, így õt biztos elõrébb veszik akkor is, ha túl sok jelentkezõ lenne, szerintem nincs miért aggódnod, nektek biztos a helyetek.
Ha nyáron tölti a 3at, írasd be májusban nyugodtan, sztem nem lesz gond, esetleg lehet, h kérdezik majd, h elvinnéd-e délben. Ami mondjuk megint csak törvénytelen mert ez nem feltétele a felvételnek, de sajnos vannak ilyen ovik. Nem tudom merre laktok de a mi kerületünkben mindig igyekeznek megoldani, h mindenkinek legyen helye még ha nem is ott ahova szeretne menni. Óvónéni
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ha megváltoztatták, hogy 2015. szeptemberétõl kötelezõ felvenni, akkor igen, helyhiányra hivatkozva elutasíthatják, illetve azért is, mert te gyeden vagy gyesen vagy a kisebbel. Ez saját tapasztalat. Fiam idén áprilisban töltötte a 3. évét. Lányom idén májusban volt 2 éves. Mikor áprilisban beírattam a fiam az óvodába, a lányommal még gyeden voltam, de kértem a munkáltatómtól munkáltatóit, hogy 2013. május 30. után munkába állok. Erre megkaptam a határozatot június elején, hogy fiamat visszautasították helyhiány miatt, illetve a kisebbik gyerekemmel gyeden vagyok otthon, így a nagyobbik gyerek nappali ellátása biztosítva van. Ez volt a hivatalos indoklás a levélben. Pedig júniusban már lejárt a gyedem, mentem vissza dolgozni, erre azt mondta az óvoda vezetõje, hogy gyesen még mindig otthon maradhatok, ha nem tudom megoldani a nappali felügyeletet, az lényegtelen, hogy abból a pénzbõl nem tudunk megélni. Végül írtam egy jó kis fellebbezést a jegyzõnek és hirtelen lett helye a fiamnak. Amúgy körzeti óvodánk. Volt egy 2 hét hercehurcánk, mire felvették a fiam. Egyébként ugyanabba a helyzetbe kerültem most, mint te. Nyáron kiderült, hogy terhes vagyok, én is február végén szülök, a lányom május végén lesz 3 éves. Nem tudom felveszik-e? Ha nem lesz kötelezõ az ovi szeptembertõl a 3 éveseknek, akkor visszautasíthatják a lányom, mivel most pici babával leszek otthon gyeden. Elég helyhiányra hivatkozni. Igaz, mivel végül nagy nehezen a fiamat felvették, talán felveszik a lányomat is, állítólag testvére is elõnyben részesül. Majd kiderül.
Sajnos csak 2015. szeptembertõl kötelezõ felvenni a 3 éveseket, ez nemrég változott, valóban úgy volt, h már jövõre de nem. Helyhiány miatt valóban elutasíthatják. Mikor tölti a 3at?
A kérdező hozzászólása: Julius 15-én lesz 3 éves.

Nem tudom mit tegyek! Már teljesen ki vagyok?

Kislányom augusztus óta jár oviba.A mai napig üvöltve :( Már az öltözőbe elkezdi(van hogy már otthon is)hogy nem akar menni és üvölt.Alig bírom bevinni a csoportba.Az óvónők szerint nincs vele gond napközben.Van,hogy elkezd napközben is sírni.Ha kérdezik,hogy miért nem mond semmit,és itthon sem mondja,hogy mi a baj.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
szia bocsi, h ezt mondom, de ez neked szól.ha mire beér elmúlik, akkor nincs semmi baja-csak lelkiismeret furdalást akar okozni, még, ha nem is tudatosan.próbáld nem a szivedre venni-reggel nem nagyon harcolni-tudom, hogy a rohanásban ez nehéz.nem kell gyõzködni, hogy majd meglátod milyen jó lesz-mondd, hogy anya dolgozni megy, te meg majd itt dolgozol az oviban, mert itt neked is nagyon sok dolgod van..játékosan beszélgessetek róla-de ne agitáld, h ilyen jó itt-meg olyan jó itt, mert ezt most õ nem igy éli meg.hadd fejezze ki az érzéseit-tiltakozzon, biztos, h belerázódik.ez egy teljesen normális állapot.azért azt az óvónénit-akitõl jobban tart nézd meg, beszélj vele, lehet, hogy tett vmi olyet, ami miatt nem szivesen közeledik hozzá. idõ idõ idõ üdv (egy óvónéni)
Ki kellene jobban kérdezned, de úgy hogy te kérdezd meg tõle a lehetséges választ. Itt egy példa: a lányom utál úszni járni, de mondtam neki, hogy muszáj mert csak így tanul meg úszni. Minden reggel hiszti van ha úszni kell menni. Persze nem árulta el mi a baj, pedig kérdeztem. Aztán rákérdeztem konkrétumokra, kivel van a baj, az úszómesterrel, a többi gyerekkel, stb, hát kiderült azzal hogy amikor szárítják a haját és fésülik, akkor húzzák a haját és nagyon fáj. Hát ennyi volt a baj, de erre úgy jöttem rá, hogy minden mozzanatra rákérdeztem. Amúgy nagyon ügyes az úszáson, nincs vele semmi baj, én meg azt hittem utálja. Lehet hogy nálatok is csak valami kis probléma van, ha amúgy jól érzi magát. Ki kell deríteni mi az. A gyerekek sokszor a kis dolgokat is olyan nagyként élik meg, mintha óriási baj lenne.
Februarban lesz 4 eves a kisfiam es o iden februarban kezdte az ovit. Meg a mai napig van olyan, hogy szorongat es nem akar bemenni a csoprotba. Teljesen egyet ertek a 4-es valaszadoval es tudom, hogy csak nekem szoll. Mikor a ferjem viszi reggel semmi gond nincs. Ugy rohan befele a terembe es tamadja le a jatekokat, hogy hatra sem nez. De mikor en viszem, olelget, szorongat, nem akar leszallni az olembol es sokszor az ovoneni veszi el tollem. Szerintem erzi, hogy az en szivem lagyabb ilyen teren mint a ferjeme. Kisfiamnak vannak ovis baratai. 3 kisfiuval rendszeresen hetvegente ossze is jarunk, programokat szervezunk, nagyon jol eljatszanak. Hasonlo az erdeklodesi koruk. Az oviba az ovonenik dicserik, hogy ugyes, nincs gond vele. Imadja probalgatni a karacsonyi szerepjatekot amit majd 20-dikan adnak elo. Tehat feltalaja magat, nincs vele gond de megis reggelente, ha en viszem akkor alig tudjak tollem elvenni pedig februar az mar nagyon hosszu ido.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod! Az ovónõk szerint napközben ügyes(igaz vannak hisztik meg sírások, de elmondásuk szerint nem vészes)Gondolom tényleg nem lehet vele gond, mert pillanatok alatt megtanul bármilyen hosszú mondókát amiket az oviban mondanak.Ki vannak téve a rajzai az oviban, szóval benne van mindenben. Amúgy sem egy egyszerú eset az én kislányom, mert nagyon hisztis, sírós típus, de ilyen hisztijei soha nem voltak :(
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szia, sajnálom a gondodat tényleg. A kisfiam 3, 5 éves, õ is most kezdett szeptemberben. Nekem rögtön az jutott eszembe, hogy nem lehetséges, hogy ez az egész mûsor neked szól? Csak mert az óvónõk szerint késõbb minden rendben van... Ha az ovival lenne a gond, akkor nap közben is sírdogálna, külön vonulna, esetleg elbújna vagy verekedne a többiekkel. Én biztosan jobban körbejárnám a kérdést az óvónõknél, hogy mivel telik a napja, mit gondolnak a benti viselkedésérõl, vannak-e esetleg már kis barátai, mennyire vonható be a különbözõ foglalkozásokba, õk hogyan értékelik, hogy érzi magát a kicsi velük, mennyire szerethetik õket stb. Akkor pedig, ha neked szól, én délután igyekeznék vele a lehetõ legtöbbet lenni és a szûkös hétközbeni idõkeret ellenére otthon is inkább egyszer-kétszer a héten legyen szendvics vacsorára, de olvassatok, társasozzatok, gyurmázzatok egy jót. Kapjon egy kis plusz szeretetet, törõdést- hátha most erre van szüksége a gyerekzsivaly után, hogy azt éreztesse vele valaki (az anyukája), hogy csak õ van és nem kell másik 20-30 gyerekkel megküzdenie vagy megosztoznia a felnõtt figyelméért. Jobb ötletem nincs, kíváncsi vagyok, mások mit írnak. Szép napot és fel a fejjel.

kérdésre adott válaszok
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); - Zsákot varrni (levendulával megtöltve, vagy vattával megtöltve + illóolajjal lecsepegtetve) 2db mintás vagy egyszínû anyag 10cmx8cm 2db téglalap - bevásárló zsákot varrni 2db téglalap, fülek rá - gipsz formákat lehet venni hobby boltokba és azokat kifesteni , kis fonalat a formába tenni és akkor karácsonyfa dísznek is jó, vagy gyertyatartó formát is lehet venni - szalvéta kép én vettem egy szalvétaképkeret formát és hobbymûvész univerzális átlátszó ragasztóval szoktam a szalvétát belerggasztani vagy suliragasztóval - mézeskalácsot lehet sütni, abba is kis szatén szalagot fûzni - tésztát aranyszínûre festeni , tészta angyalkát ragasztó pisztollyal készíteni [link] [link] só-liszt gyurmából [link] [link] [link] [link] [link]

Ugye nem kérhetnek ilyet?

kislányom kiscsoprtba jár és nagyon szereti az ovit. én még sajnos nem találtam állást, Õ viszont ott alszik.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Még elõzõ vagyok. Ha találnál egy állást, akár máról holnapra is lehet kezdeni kellene, akkor mit csinálnál a gyerekkel, ha nem lenne ott alvós? Így ezt megszokja és ha sikerül elhelyezkedni, akkor sem lesz gond vele
Én totál nem értem miért pörög mindenki ezen, hogyha anyuka otthon van a gyerek is menjen haza ebéd után, vagy ne is járjon oviba?? Én tutira nem hoznám õt haza ebéd után- hozzáteszem hogy nekem is van egy kiscsoportosom- egy nagycsoportosom is, de itthon vagyok a legkisebbel GYed-en. EGyszer hoztam haza a kiscsoportost, aki a kocsiban elaludt hazafele, utána kivettem a kocsiból felébredt, nem tudott visszaaludni-totálfáradt volt... kész. Ennek van értelme? Egy ekkora gyereknek igenis kell a pihenés. És mi baja van, ha ott alszik, nem értem?? Nálunk 3kor kelnek utána uzsi, fél4re jár a gyerkekért a férjem. Soha nem szóltak még miatta!!
Én úgy gondolom, ebben az életkorban ebéd után még pihennie kell a gyereknek. Ha õ ezt igényli, és tud is ott aludni, akkor nem foglalkoznék azzal, hogy ki mit gondol. Amikor a fiam óvódás volt, azt a szülõt szólták meg az óvónõk aki haza akarta vinni a gyereket.
Én itthon vagyok kis tesóval, de nekem is ott alszik. Elsõ héten még nem aludtak ott, de horror volt , amikor hazahoztam kb. még 1 óráig fel volt pörögve, aztán 1 óra vergõdés, hogy õ nem alszik így vagy nem volt alvás vagy majd csk 3-4 között. Úgy gondolom ha gyerek nem sír, j ól érzi magát senkivel ne foglalkozz.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nem kérhetnek ilyet, de azért kérik mert nekik így könnyebb, egy gyerekkel kevesebbet kell altatni. Amúgy meg egy embernek millió más dolga is lehet akkor is ha nem dolgozik. Pl az hogy állásinterjúról állásinterjúra jár. És ha az interjú délután 2-kor van, akkor mi van? Akkor nem mehetek a gyerek miatt?? Egybõl "jó" ponttal indul a leendõ munkahelyén. Nálunk majdnem a fél csoport nem alszik bent ezért vagy azért. Az én fiam sem aludhatott bent kiscsoportosan, mert én otthon dolgoztam, vagyis szerintük van idõm bejönni érte és otthon altatni. Középsõsen már ott alszik, de ne tudd meg milyen nehezen szokott hozzá, sokkal nehezebb volt és tovább tartott, mint a beszoktatás az elején. Még most is minden nap megjegyzi hogy hagy ne aludjon ott. És mindezt azért, mert látja hogy délben jönnek a többi gyerekért és õ érte már nem jövök csak alvás után. Szerintem ez annyira nem jó, a gyerekek miatt is, aki anyásabb típus az szomorkodik hogy érte miért nem jönnek elõbb.
A törvényben az áll, hogy nem kötelezhetnek a hazavitelre.
Teljesen átérzem a problémádat, mert én terhesen vagyok itthon, a kisfiam pedig szintén nem jön haza délben, hanem fél négykor megyek érte. A legtöbb falubeli anyuka délben elviszi a gyereket haza, így én kilógok a sorból. De nem zavar, mert szerintem mindenkinek jobb, hogy õ ott eljátszik napközben, van társaság, az óvó néni verset tanít..stb, én közben nagy pocakkal a saját csiga tempómban végzek a napi teendõkkel vagy elmegyek ügyet intézni és utána stresszmentesen megyek érte. Ha déltõl itthon lenne, azt egyrészt nem bírnám energiával, másrészt stresszelne, hogy mit kellene még csinálnom, de nem tudok, mert a gyerkõcöt nem tudom beültetni a sarokba, hogy kisfiam, foglald le magad. Ami persze egyedül nem megy neki, hisztis lesz, bõg...stb. Nem jobb így mindenkinek?