Közlekedés -Közlekedésbiztonság - 2992 db

kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: KB Mennyibe kerül személyenként?
Hombre, már kb. a harmadik ugyanilyen kérdésed. bahn.de oldalon keress rá arra, hogy Liege - Aachen, onnan meg 68-as busz.
A kérdező hozzászólása: és téged mért zavar ez?

kérdésre adott válaszok
Nekem is volt már, hogy jobb kezet, stop táblát, elsõbbségadást, de még piros lámpát se vette észre egy-egy sofõr. Kb. 300 autóba már biztos, hogy belemehettem volna.
A kérdező hozzászólása: És mekkora az a távolság amire elsõbbséget kell adnom? Tehát ha õ 2Km-re van de én látom mert egyenes a szakasz, akkor nem mehetek ki mert õ jön?(elméletileg 50el)
a problémád a bizonyítás lesz
Nyilvàn nem kell városi környezetben egy ilyen geometriájú keresztezõdésben 70-80-nál nagyobb sebességgel közlekedõ jármûre számítanod elsõbbségadáskor a bizalmi elv alapján. Máskülönben soha nem kanyarodhatnál ki, hiszen ki garantálná, hogy nem fog valaki 160-nal érkezni? Utólag nehéz, de azt kellene bebizonyítani, hogy a másik jármû vezetõje szabálytalan sebességgel vagy mobilozva vezetett és ha e kihágások nincsenek, a baleset is elkerülhetõ lett volna.
Egyébként ilyen helyeket alapból kerülni kell. 4 sávos út mindig tele van lámpás keresztezõdéssel, visszafordítókkal, ezeket használd ki.
A kérdező hozzászólása: 10percig "szerkesztettem" a 4sávost, erre kiteszi így. :-D
STOP táblád volt, addig kellett volna ott állni, amíg ki nem tudsz menni az elsõbbség megadása mellett. Úgy szabályos, ha nem kényszeríted a többieket sebességük hirtelen vagy nagy mértékû megváltoztatására. Õ a magasabb rendûn volt, te az alacsonyabbon a tábla "mögött" - egyszerûen el kellett volna engedned, akármit csinál a négysávoson. A jobbra tartás létezik, de ki emlékszik arra, hogy volt-e valaki akkor a külsõben? Lehet hogy éppen elõzött - de ha nem, akkor is mondhatja, mert valószínûleg nincs mivel megdönteni az állítását. Szóval õ is szabályos volt. Természetesen a gyorshajtás és a menet közben telefonálás sem szép dolgok, amiért az illetõt megbüntethetik, de a balesetet az okozta elsõdlegesen, hogy nem kapott elsõbbséget a figura.
A kérdező hozzászólása: Csak mert ha ez így van, akkor erre az útra soha nem lehet kimenni.
Direkt is csinálhatta, az a baj.. Mármint, hogy beléd ment. Lehetséges, hogy biztosítózni akart. Néhányszor tapasztaltam már ilyet az évek alatt. Mindent megtesz azért, hogy beléd menjen. Elindul, megy, akkor is ha még van ott autó. Feltételezem van ismerõse aki által jó sok pénzt kitud szedni a biztosítóból. Esetleg saját hülyesége miatt csinált egy sérülést az autója elején és így legalább azt is megjavíttatja, mert azt mondja miattad történt. Ezzel nem tudsz mit csinálni. Tehetetlen vagy. Az ilyen fa szkalapokkal szemben. Örökké nem állsz a stop táblánál, ez egyértelmû, ha meg elindulsz, hát direkt beléd megy.
Ha biztos vagy benne, hogy a másik olyan gyorsan jött, hogy nem észlelhetted idõben, akkor vond vissza a felelõsség elismerését (ezt bármikor megteheted) és menjen az ügy bíróságra. A mûszaki szakértõ ki fogja számolni, hogy kinek van igaza. A gyorshajtás alapból nem mentesít az elsõbbségadás alól, kivéve, ha olyan fokú, ami már akadályozza az észlelhetõséget (pl. kanyarból olyan sebességgel jön valaki, hogy nem láthatod idõben).
STOP táblánál csak a veszélyeztetés tilos. Ha nem kényszeríted hirtelen irány/sebesség változtatásra, akkor mehetsz. "-Miért nem nézték a másik autós sebességét?" Mert elismerted, hogy te hibáztál. Az után mit érdekli õket? "-Jobbratartási kötelezettség" Városban nincs ilyen szabály (csak ajánlás). "-Nem volt féknyom ill tanúk szerint ez az autó inkább gyorsult mint lassult" Biztos ABS-es volt, azok nem nagyon hagynak féknyomot. Ha voltak tanuk, akik igazolják a gyorshajtást, bíróságon megnyerted volna a pert. Persze feltéve, hogy minden úgy történt ahogy leírtad és tényleg jelentõsen túllépte a sebességhatárt. Egyébként ez csak természetes, mert például 300-al repülõ motorosnak ki tud elsõbbséget adni?
ismered azt a kifejezést, hogy "gumiszabály"? :) Na ez van szó szerint a KRESZ-ben: "Elsõbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevõjével szemben. Azt a jármûvet, amelynek elsõbbsége van, az elsõbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására." Nincs konkrét táv vagy idõ, egyszerûen ennyi.

kérdésre adott válaszok
Több sanszod van rá, hogy inkább elkötik a kocsidat amikor leparkoltál és nem vagy a közelében, minthogy kirángassanak belõle, akár kést, stukkert szegezzenek rá és úgy vigyék el a verdát.
az esély mindig megvan rá, de ezt nem tudjuk kiszámolni, teljesen váratlanul történnek az ilyen dolgok
Ez érdekes. Ilyenen sohasem gondolkoztam. Jó kérdés. Bár mindig viperát hordok magamnál. És csak úgy kézbe, mint bármi mást. Majd ha meglát rendõr, nyilván elveszi, megbüntet. Majd veszek másikat. De ha egy rabló elõbb látja a kezemben, mielõtt lecsapom vele, már megérte. De amúgy simán elõfordulhat ilyesmi. Volt is tavaly, hogy egy drogos, nõket rántott ki az autójukból, egyiket meg is ölte. Csak úgy, körforgalomnál. Mondjuk ilyen velem speciel nem történhetne, mert automatán záródnak az ajtók, amint elindulok. Egyébként akkora nagy esély azért nincs rá, mint mondjuk arra, hogy éjjel sétálsz magyarként a 8. kerület durva részein és beléd kötnek a cigányok. Na erre sokkal nagyobb az esély.

Te zárod a kocsi ajtaját, ha benne ülsz?

Pirosnál ki ne szedjenek a csomagtartóból valamit?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Szia! Csomit mindig zárom. Többi ajtó változó, van mikor nyitva marad van mikor zárom, bár a hátsó ajtót 90%-ba zárom. jobb oldali is változó, az 50-50 h zárom v nem. Ha anyu v mama jönn velem õk mindig zárják. A "saját" ajtom szinte soha nem zárom, nem tudom miért..megszokás.? üdv 23N
Ha elhagyom a lakókörzetemet és egyedül vagyok a kocsiban.
Nekem is 2-30 km/h-nál automatikusan lezárnak az ajtók. Kívülrõl nem lehet ilyenkor nyitni, csak belül gombnyomásra az összes, vagy dupla nyitással bármelyik ajtó. Csomi nem tudom, hogy mûködik, de mostantól arra is odafigyelek.
Minden esetben zárom. A feleségemnek is megtanítottam, mindig zárjuk. Kamionos vagyok, megtanultam a leckét, volt, hogy rám nyitották volna, ha nincs zárva, nem is egyszer. Pl. Volt egy hírhedt sorompó Romániában - lehet, hogy még ma is "mûködik" - ami ha le van zárva, svéd kisebbségiek úgy szétkapnak, mint foxi a lábtörlõt, ha nem vagy bezárva. De itthon is elõfordulhat ilyen. Mindig zárni az ajtót, és senki civilnek - személy vagy autó - nem megállni, semmilyen esetben.
Az én autóm automatikusan bezárja az összes ajtót ha elérem a 40 km/h-t. Az elsõ ajtókat ezután is lehet nyitni, de csak belülrõl és dupla kilincshúzással. Ha megállok, akkor gombnyomással tudok nyitni, vagy úgy, hogy kihúzom a kulcsot. Illetve elvileg egy esetleges ütközésnél is oldja a zárakat, hogy ne ragadjak bent, de ezt nem szeretném kipróbálni. :)
Csak Budapesten.
Igen. De akkor is, ha nem ülök benne :)
nem szoktam, de leginkább a jobb oldali üveget törik be ha van az ülésen valami, azon meg nem segít ha az ajtó zárva van, nem potyázni akarnak, valamint ez nem valami gettó hogy kirángassanak. csomagtartót meg jópár éve automatikusan zárja az autó, akkor nyílik csak, ha elõtte a vezetõoldali is kinyílt.
Apukám mindig zárta. Állítólag egyszer valami orosz katona be akart ülni mellé a pirosnál, azért. :) Én nem zárok semmit, de nem is tartok semmi értéket hanyagul az anyósülésre hajítva.
Igen, én is mindig bezárom.
Hátsókat zárom, oda rakom a táskát. Elöl nem, mert ha esetleg valami baj van, ki tudják nyitni.
zárom mert a csövik új szórakozása hogy beszállnak és csak lóvéért szállnak ki
Mi az h a csovi beszall? Bar elegge ketlem h hozzam beszalna, hanem a szokasos sztereotipiak vegett :) Mar ne haragudj, de a kocsimba az ul be akit engedek, magan tulajdonom. Rgo ugy szajba vernem a bal ajtotartoban levo viperaval, mint a huzat...
Csomagtartó nem nyitható kilinccsel, csak kulccsal , utasteret zárom , mert sok a vadállat meg a tolvaj.
Csomagtartó nekem is kulcsos. Alapesetben nem zárom, de ha Pesten járok akkor mindig. Ezt egy tapasztalt sofõr ismerõsöm ajánlotta.
nem.nekem a csomagtartot, csak kulcsal lehet kinyitni :)

kérdésre adott válaszok
Ahol túl sok gyalogos balaset történik, oda elõbb utóbb átkelõt építenek.
Manapság már leginkább a BKK.
A közút kezelõje, azaz fõvárosi fenntartású utcáknál a BKK Közút, kerületieknél pedig általában a közterületeket fenntartó önkormányzati cégek. De utóbbiak jellemzõen kisforgalmú utcák, nem sok rajtuk a zebra

Kamionosok, mikor indul a napi pihenőidő?

pl: reggel 6-kor indulok, induló ország:D,leadom az árum 09:00,pihenőre kapcsolok(naná hogy nem készenlétre) és várom, hogy legyen valami fuvar.De majd csak 17:00-kor szólnak, hogy 21.00-kor indulnom kell. Ekkor beütöm(17:00-kor), hogy cél ország:D. Szóval 09:00 vagy 17:00-től számolhatom a napi pihenőt? Illetve milyen szabály van a kezdő és cél országok bevitelére? Az induló ország beadással nincs gond, minden napi induláskor. De a cél országot mikor?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Azért nem ütöttem be 9-kor, mert vártam, hogy legyen fuvar.De amúgy 10-bõl 8szor hasonló szitum van. Mások is vannak így, vagy mindenki tudja elõre ha megáll, hogy most akkor minimum 9 óráig nem kell mennie?
Jelen esetben 17 órától indul a pihenõd. De ha már 9-kor megérkeztél, miért nem ütötted be akkor a cél országot? Ha esetleg azért, mert nem tudtad, mész-e tovább azonnal, akkor 17-kor már ne üss be semmit inkább, hanem majd 21-kor a kezdést. Így nem problémáznak rajta. Viszont ha 17-kor ütöd a nap végét és 21-kor a kezdést, abba bele fognak kötni.
Teljesen értem a problémád, igen, ez gyakran elõfordul. A példánál maradva, én ilyenkor 21 - kor beütném a kezdést. A leállásnál meg elfelejtettem beütni, ha kérdezik. Normális rendõr, ha minden egyebem jó ezért nem fog levenni. Megvolt a pihenõ és annyi. Ha szemét, akkor meg enélkül is talál valamit.

Mennyire megbízhatók ezek a trafipax előjelző készülékek?

Vett már valaki mik a tapasztalatok?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Használhatóak a jobb minõségû detektorok. Ez a weboldal, amit viszont belinkeltél egy tipikus bepalizós oldal, ahol egy 3ezer forint valós értékû vacakot akarnak rád sózni 15 ezerért.
Már idejétmúlt!!!
A kérdező hozzászólása: értem köszi szépen

Segédmotoros kerékpáromra kötelező e az irányjelző berendezés?

valamikor volt rajta de már nincs.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Olyan jármûre amin kézzel tudsz jelezni nem kell. Viszont ahogy már elõttem írták, ha van akkor mûködnie kell. És jobban is jársz ha megcsinálod, megcsináltatod. Akkor sötétedés után nem kell abban reménykedned kanyarodásnál hogy a mögötted jövõ észrevette a kezed és nem csap el...
Nem kötelezõ, de ha van rajta jelenleg, akkor mûködjön. Ha nem tudod megcsinálni, csak szedd le.
Nem kötelezõ!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!

A közútkezelő "felkészült". Reggel 8-kor Győr egy egész jégpáncél volt, nem beszélve a bevezető (két számjegyű) főutakról. Hogy is van ez?

A 82-esen mentem, végig le volt fagyva, sózásnak, hasonlónak nyomát nem lehetett látni reggel fél 8-kor világosban!
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Sokan összetévesztik a felkészülést azzal hogy a gépek kint vannak az úton... Nem, itthon anyagi okok miatt havazás vagy ónos esõ után indulnak a gépek...
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Van egy olyan érdekes jelenség - bár nem ismerem a közútkezelõ mûszakbeosztását - de általában az esti lehûlés után jön a fagy és a hó. Az éjszakás mûszak - ha van - nem tudom mit csinál, de gondolom a hajnali mûszakváltás elõtt visszamennek, anyagolnak, tankolnak stb. Mire kiér a váltás az útra, már baromi nagy baj van, 15 centi hó, lefagyás stb... Az autópálya kezelõnél dolgoznak 0-24-ben, de ott is valamikor hajnalban lehet váltás, mert fél 5-6 között eltûnnek a kocsik. Pont amikor elkezd élénkülni a forgalom, letapossák a havat, összetörik magukat a jégen stb.. Én elhiszem, hogy hintõanyaggal, új gépekkel, karbantartással stb felkészülnek a télre, de általában pont akkor nincs az úton egy munkagép se, amikor kellene. Nem az lenne a célszerû, ha ilyenkor eltolnák a mûszakokat és a legkritikusabb idõben minden gép az utakon lenne? A másik magyar hülyeség, amit észrevettünk, hogy x centi alatt nem rakják le az ekét, csak szórják a hintõanyagot - már amikor meg nem akad az adagolóban aztán csak megy, de nem szór semmit... Volt aki azt mondta, hogy azért, mert fokozottan kopna az eke alja. Ki a faxt érdekel? Nem arra van? A másik indok, hogy ilyenkor sokat eszik az autó és a sofõrt b...gatják. Nem hiszem, hogy egy 20-30 milliós munkagépnél olyan nagy költség lenne beépíteni egy átfolyásmérõt ( az új gépekben már amúgy is méri a számítógép ) és akkor ha elfogyott elfogyott... Vagy talán nyaranta az árnyékban állva nem kellene annyit pörgetni a km számlálót.. :) Ez az egész közútkezelõsdi jól tükrözi az országot. Nagy katasztrófa az egész :/

Mit csinál az a pöcök a középső tükörrel, ha felnyomom?

Azt hittem elfordítja felfele a tükröt, és nem látni benne hátra, így nem zavar a hátsó világítása. Erre nézem, és látom benne a mögöttem jövőt, de sötétebben.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A belsõ tükörben van egy tükör és egy üveglap. A kettõ bizonyos szöget zár be egymással és az üveglap a tükör elõtt van. Ha hátrafelé tolod a pöcköt, a tükör áll kb. függõlegesen a házban, azt állítod be, hogy hátrafelé nézzen. Ez a nappali üzemmód. Ha elõrehúzod/feltolod a pöcköt, az üveg felfelé billen, a tetõkárpitot látod benne, az üveglap pedig úgy áll, mint elõtte a tükörlap. Ebben nézel hátrafelé. Az üveglap pedig olyan, hogy tükröz ugyan, de a ráesõ fény nagy részét átengedi. Így látsz ugyan tükörképet, de az sötétebb lesz, mint amit a tükör produkál.
Pontosan így mûködik ha jó!
utolsó jól elmondta, ennyi a funkciója