Otthon -Felújítás - 618 db

Aki leszigetelte a családi házát, az észrevett valami iszonyat nagy különbséget a fűtésszámlán, tovább maradt bent a meleg, nem kellett annyiszor begyújtani?

Nikecelre gondolok,mondjuk 5 centisre,lenne különbség,vagy csak minimális?Most ha felfűtjük 24 fokra a lakást és nem rakunk a kazánba,utána kb 3 óráig van meleg és csákó,2 óra tüzelés után.Lenne valami nagyobb különbség,vagy csak minimális?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Sokat segít, de az még többet segítene, ha megelégednétek 20-21 fokkal. Egyetlen fok 6% megtakarítást jelent!
A kérdező hozzászólása: Köszi mindenkinek!Elsõnek a padlásra löktem fel a hálószoba felé 10 cm-es üveggyapotot, megnézem mi lesz, utána jelentkezem, 18 nm 7000 forint volt.Ha beválik akkor nyomok még a maradék 60nm-re is. 5 vagy 10 cm azért nem mindegy, vagy 15 cm, a 10 centis 2-szer, a 15 centis 3 szor többe kerül.
A kérdező hozzászólása: végül 15 centis üveggyapotot raktam fel, semmit sem ér, ugyanúgy hûl a lakás, óránként 1 fokot.az ablak régi, a homlokzat nincs szigetelve továbbra sem.Mondom leírom mi történt.
Második voltam, kimaradt a kérdés második felére adandó válasz. Plusz elfeledtem írni, hogy B30-as téglából épült a ház. Az elég gyönge szigetelés nélkül. Tovább marad bent a meleg, igen. Az alulméretezett cserépkályhánál (ez egy nyaraló volt) elõbb ment ki a meleg, mint ahogy 15 fok fölé emelkedett volna a hõmérséklet az ablakoknál s nagy hidegben a felsõ szinten. Most ha nincs fûtés fél napig (csak mi és pár elektromos eszköz), úgy 1 fokot csökken a hõmérséklet (attól nagyban függ, hogy mennyire fûtöttük fel a házat, a falakban tárolt hõhöz képest, ha most felkergetem a hõmérsékletet, majd lekapcsolom a fûtést, gyorsan visszaesik a falakban tárolt hõ szintjére). Nagy a hõtároló tömeg, jó a szigetelés... Kedvelem ezt a kombót. Az is az elõnye, hogy a melegnek van ideje szétterjedni, nem is muszáj mindenütt gyakran fûteni.
Segít, de 5 centit nem érdemes feltenni. Nem sokkal nagyobb költség és ugyanakkora felfordulás feltenni 15 centit, és az már tényleg szigetel és tartja is a hõt. De a legfontosabb a födém szigetelése, ugyanis a hõveszteség 60-70%-a a plafonon át távozik. Szóval az legyen az elsõ.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szerintem ne az itteni tanácsokra hallgass. Menj be egy JÓ céghez, akik szigeteléssel foglalkoznak és kérd ki az õ véleményüket arról, hogy a te faladhoz milyen és mekkora szigetelés lenne ideális. Mi is így tettünk, így lett 10 centis grafitos szigetelésünk, a betonkoszorúkon 12, így némi "díszt" is kapott a külsõ homlokzat. Természetesen felsorolták a lehetõségeinket és abból mi választhattunk árban megfelelõ kategóriát. Azt mondták 8 centi alatt nem is érdemes nekiállni... Azt is elmondták, hogy sok a kókánymunkás a piacon, érdemes kicsit többet rááldozni, de akkor legyen jól megcsinálva, különben elkezd penészedni a fal mindenfelé pár éven belül. Én hõérzetben nem vettem észre különbséget, ellenben a számlákon igen. Olyan 300 m3 gázt fogyasztottunk azelõtt évente, az elsõ év végén direkt összeszámoltuk és így most 200-ra jött ki a szigeteléssel. Ez már a második évünk volt szigetelten, most is kijöttünk ekörül. Ugyanazt a hõfokot tartjuk bent (21 fok, napközben, amikor senki nincs itthon 18), mint azelõtt. Már lassan vissza is hozza az árát. :)
A kérdező hozzászólása: 20-21 az hideg azért, kisbaba is van, na meg ha csak 20 ig fútjük fel az hamar lehül akár 18-ra is.
valamit jelent, de az 5cm nem sok. min 10, de inkább 12cm.v alamint a mennyezetet is szokás szigetelni
Észrevettem. Sokkal olcsóbb villannyal fûteni, mint korábban cserépkályhával, pedig a ház jelentõsen nagyobb lett az átépítés hatására és most sokkal melegebb is van, mint régen, nem kell fáznom. 16 centis grafitos EPS, a tetõben 25cm kõzetgyapot, 10cm XPS a lábazatban, a ház 2 szintes, a padló nincs szigetelve (a fele alatt pince van, annak a mennyezetére ragasztottam 5 centis XPS-t - pici a belmagasság), a terasz az egyetlen hõhíd, ez van. Az összes nyílászáró új, a bejárati ajtó és a tetõablak kivételével 3 rétegû ablaküveg, az üveg U-ja 0.6 W/nmK. Komolyan gondoltuk a szigetelést, részben azért is bontottuk le a felsõ szintet, hogy hõhídmentesen szigetelni lehessen (kutyaházak voltak, de úgyis túl picik voltak a szobák. most jobb, de nem volt olcsó a ház felének szétverése s újjáépítése, tetõvel, mindennel). Elégedett vagyok a házzal.

Utcafronti ajtót vágni házrészre?

Még csak elméleti kérdés!
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: És ezt az engedélyt mitõl függ, hogy megkapom-e? Vagy ez csak formalitás - benyújtom, megvárom, kifizetem, engedélyezik és meg is csináltathatom?
Ha változik a ház külsõ képe vagy szerkezete (márpedig egy ajtótól változik), akkor kell építési engedély.
ajaj."ez a lakásból kialakított üzlet" #1 jól írja, homl. vált->engedélyköteles. De funkcióváltozás is! lakásból-> üzlet. És ahhoz elég sokféle hatósági engedély kell. Építész tervezõvel kell terveztetni és beadni. Õ fogja tudni a részleteket és a menetét.

kérdésre adott válaszok
A cserép nem szigetelõ anyag :) Csak akkor lehet ott energia megtakarítás ha a szigetelést is növeled.
Újítsd fel a tetõt. Ha a padlástér nincs használva, akkor szõnyegezd le vastagon (20 cm, vagy akár több) kõzetgyapottal, így a lakótér mennyezete kiváló hõszigetelést kap. A házad kb. 90 m2 lehet gondolom (ha 180m2 a tetõfelület), ennyi közetgyapot ebben az említett vastagságban kijön kb. 150-200 ezerbõl. Így hatékonyabb a hõszigetelés, mert a meleg nagy része (kb. 50%) felfelé, a mennyezeten át szökik el, míg a homlokzati halakon csupán az össz. veszteség kb. 30%-a, az ablakfelületeken a maradék 20% (ha korszerûtlenek).
homlokzati halak= falak :-)
tetõ
Szia! Én a helyedben a tetõvel kezdeném, nem tudom mekkora felújításra gondolsz, de pl ha szarufa csere is van szépen levernék az új szigetelésedet, úgyhogy azt mindenképpen a végén csináltatnám meg!
A kérdező hozzászólása: tetore uj cserep menne 180nm be ehez uj lecek jonnenek meg ha tetot cserelek ezzel is takaritok meg a kovetkezo telen akkora hot mint ha a falakat szigetelnem?

Újonnan lerakott tölgy parketta recseghet? Az enyém igen. A mester azt mondja, egy 20 nm-es szobában 1-2 recsegés normális, mert a fa élő anyag, nedvesedik, szárad. Szerintem csak kb.5 év után lenne szabad elkezdenie recsegni.

Eddig ennyi történt: felszedték a régit, aljzatbetonozták, kiegyenlítőzték, ráragasztották az új tölgy parkettát. Ez fél éve történt. Mi a véleményetek?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Ha gyakran magas a páratartalom a szobában a parketta bizony produkál dolgokat , mint minden más , ruhaszárítás, a szobához képest sok növény . Fûtés spórolás , szobai ruhaszárítás "csak este" után mértem 90 % páratartalmat is , meg a festõ ipari csodaszerek is izzadtak a falon :) ))
Szerintem a betonra ragasztott parkettának nem kellene recsegnie, mert a recsegéshez mozgásnak is kell társulnia. Nem spórolták ki a betonból a vashálót? Esetleg a vastagságot, netán mindkettõt? Mi van a beton alatt? Gyanítom elrepedt/tört az aljzatod, és attól tud recsegni. Próbáld meg behintõporozni, mert a javítás oltári macera.
Attól függ, milyen a fa, amit leraktak. Ha lerakás elõtt megfelelõen ki volt szárítva, akkor nem recseghet, mert már nem szárad tovább. De ezzel most már sajnos nem tudsz mit kezdeni.

kérdésre adott válaszok
Üdv elég hetente festeni. Bocs de erre nincs konkrét idõ határ az elõttem válaszoló jól írja.
Amennyi idõnként elpiszkolódik. Ez életmódtól, a levegõ szennyezettségétõl stb. függõen lehet egy év is, tíz év is.

Megrepedt a műagyag kádam. Mit tegyek?

Megrepedt a műagyag kádam alja. Pár éve lett felújítva a fürdőszoba. A lakást tavaly vásároltam, így nem tudom hogyan került beépítésre a kád. Adjatok tanácsot,mert nem szeretném kivenni. Mit tanácsoltok? Ismertek Egerben megbízható szakembert?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Anélkül hogy kivennéd, én két dolgot tudok javasolni: Két komponensû ragasztóval kihúzod a repedést, vagy egy üvegszálcsíkot teszel rá és azt dolgozod el kétkomponensûvel (Ez tartósabb, jobb megoldás).
Létezõ dolog ez a "mûagyag"?

Vízóraaknába (régifajta, 1x1x1, 5m) lehet kerticsapot rakni?

A lényeg, hogy van egy telkünk, ahol az udvar végébe van egy kerticsap, ami rá van kötve a hálózatra, de megmondták, hogy ne is nyissunk rá a hálózatra, mert szét van rphadva a cső. Na most újracsövezni nem akarjuk, mert később úgyis építkezve lesz, de építkezéshez meg úgyis kell víz. Ahhoz még van is ásottkút, de az nem iható. Így a legjobb és legolcsóbb megoldás lenne, hogy közvetlen a vízóra után ahogy van a csap, oda berakni egy T eosztót, a régi csöveket kivágni, a T végét ledugózni, és felvinni egy csapot. Csak ez szabályos? Mert úgy tudom, a villanyóraszekrénybe pl nem lehet konnektort rakni.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Igen...Szegeden is lehet, a lényeg az, hogy az óra után lévõ csap után teheted csak.
Miért ne lehetne , ha elfér ott is .
A vízóra után az aknába tehetsz bármilyen elágazást, nincs semmilyen, szigorító elõírás.(nálam is így van kialakítva) A lényeg, hogy az óra megközelíthetõ és leolvasható legyen.
Nyugodtan tehetsz, mint ahogyan a vill. szekrénybe is konnektort!

kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: bocs, nem egészen értem, az üvegfelület melyik oldala hideg? A pára akkor csapódik le ha különbség van, nem? Amikor mondjuk a hideg szemüveggel bemegyek a meleg helységbe. De egy rosszul záródó ablak esetében éppenhogy kisebb a különbség, nem?
Nálunk ugyanez volt. A szivacspárna nem segített. Viszont feltettem teljesen átlátszó fóliát (barkácsáruházakban lehet kapni) az ablakra és megszûnt a páralecsapódás. Még egy olyan elõnye is volt, hogy egy további üvegként funkcionál és ezáltal sokkal jobb lett a szigetelése a szobának. A fóliát az ablakkeretre kell ragasztani; a csomagban van hozzá tekercsben a ragasztó. Miuán feltetted hajszárítózni kell a fóliát, ezáltal teljesen kifeszül és átláthatóvá válik. Egyszerû feltenni; egy ablak kb 10 perc.
Csak apró megjegyzés, simán lecsapódhat egy jó hõszigetelésû ablakon is a pára. Az ablaküvegek hõszigetelése nem kiemelkedõ, s ott vannak a falban, simán lehetnek a leghidegebbek a szobában, úgyhogy a pára ott csapódik ki. Ez 55-60% páratartalomnál és 0, 6-os U értékû háromrétegû ablaknál már simán megtörténik. Csak éppen az csak egy kis gyöngyözés az ablak legalján és esetleg a szélein (de 85% páratartalomnál is csak ott gyûlt a pára)... Ez még nem gond, de egy gyöngébb ablaknál nyilván súlyosabb a helyzet. Ha nagyon párás a levegõ, s a párának jócskán van utánpótlása, akkor roppant kevés a szellõztetés. Tapasztalat, de számolgatni is lehet, milyen kevés párát vesztünk a szellõztetéssel.
Elsõ vagyok. Az üvegfelület belsõ oldala (is) hideg. Emiatt van nagyobb különbség. A különbség ugyanis az üvegfelület és a szoba levegõjének a hõmérséklete között számít. Ha jó az ablak hõszigetelése, akkor a belsõ üvegfelületnek nem szabad olyan hidegnek lenni, hogy lecsapódhasson rajta a pára. Amúgy a szemüvegnél is az üveg és a levegõ hõmérséklete között van különbség.
Rosszul zár vagy rossz a hõszigetelése, ezért hideg az üvegfelület és ott csapódik le a pára. Megoldás: ha hagyományos ablak, próbálkozzatok ablakpárnával, az felfogja az alulról jövõ huzatot. Ha szendvicsüveg, akkor valószínûleg valahol levegõ ment bele az eredetileg benne lévõ nemesgáz/vákuum helyére, emiatt gyengébb. Ez esetben ha garanciális még, szerintem érdemes megpróbálni érvényesíttetni a garanciát. Emellett csökkentsétek a lakás páratartalmát! Alacsonyabb páratartalom mellett kevésbé lesz páralecsapódás. Gyakoribb szellõztetés segíthet, nem feltétlenül kell rögtön páramentesítõ készülékekben gondolkodni :)
Kérdezõ mit nem lehet érteni azon , amit az 1 es írt. Nagyon is jól leírta .

Debreceni panellakásban ki tudom vetetni az egyik radiátort úgy, hogy csak a felszálló cső marad meg?

Ha ki is veszik a hőszolgáltató emberei, akkor csökkentik a fűtésszámlát? Vagyis ha egy radiátorral kevesebb van, de az alapterület nem változik.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Tapasztalatom: ha az egyik szobában nincs fûtés, akkor a környezõ szobákat jobban kell fûteni, ha elég meleget akarsz.
A kérdező hozzászólása: Nem, saroklakás vagyunk. Nem vagyok kisebbségi, csak lassan hátrányos helyzetû. De a lényeg: egy radiátor útban van. De ha már kiszedetjük, annyival kevesebb hõt kapunk. A semmi után meg nem fizetek.
Mi a konyhában levetettük, levágták és a csövet összekötötték az alsó végével mert az áramlásnak meg kell maradnia. 7000ft volt, engedélyt kell kérni a közös képviselõtõl, és írni a hõszolgáltatónak, õk küldik ki az embereket. 15 perces munka. Mért fûtésünk van ott mindig el volt zárva így nem tudom spórolás szempontból milyen.
Természetesen hülyeség ez a hozzáállás!! A házba bejövõ hõt kell kifizetni, és szétosztani lakásonként. Vagy azt várod el, hogy a körülötted lévõk fizessék ki a te lakásod fûtését is??!! Okos!
A kérdező hozzászólása: Nem szõke nõ írta ki és igen, egy ilyen korrekt válaszra vártam, egy tapasztalatra. Köszönöm az elõttem szólónak, így már érdemes elindulni, ha volt már erre precedens.
bocsi, de ez a kérdés olyan lett, mintha egy szõke nõ írta volna, -mi honnan tudhatnánk, hogy a ti szolgáltatótok mit fog nektek erre az ötletre mondani, -olyanokat lehetne csak írni, hogy pl nálunk ezt nem lehetne, vagy szerintem nem mennek ebbe bele, de lehet, hogy mégis

Ti hogy alakítanátok át ezt a garzont?

a href='#' title='Ha bejelentkezel, a link kattinthatóvá válik' onclick='alert("A link bejelentkezés után lesz kattintható."); return false;'>[link]
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A falak hosszúságát leírnád légyszi?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Itt egy szemmértékes terv, én valahogy így alakítanám át - persze, ha a gáz/víz, egyéb vezetékek áthelyezhetõek. Mondjuk ha elektromos sütõ van, akkor a gáz mindegy. Viszont én a mosogató+mosógépet az új konyhába raknám, szóval...? Asztal helyett magas bárpultot csinálnék, ha vendégek vannak a konyha felõli oldalán is lehetne ülni. Olyasmit raknék, ami nem nyílt, hanem alatta fiókos, de van hely a lábaknak. Az elõszobába egy magas cipõsszekrényt + akasztót, tükröt tennék... na meg erõs fényû lámpát. A fürdõbe két oldalról is raktam ajtót, ami sok embernek felesleges - ha kiveszed a hálóoldalit, akkor akad hely a mosógépnek is tán. Én szeretem, ha a hálóból közvetlenül nyílik. Helyspórolás érdekében tolóajtókat tettem. A konyhába persze a falra még raknék faliszekrényeket is, de már lusta voltam odatenni. A hálóban, nappaliban még polcokat lehet feltenni. Remélem tetszik, és tudtam valamit segíteni! [link]
A kérdező hozzászólása: Továbbá érdekelne az is, hogy-hogy rendeznétek be, mit hova tennétek az ízlésetek szerint. :)