Otthon -Kert - 7586 db

Virágozni fog még az amariliszem?

Elültettem egy hagymát, és sötétben is tartottam. Amint megjelent az első levél, megöntöztem és adtam neki tápoldatot, de továbbra is sötétben volt! Most már vagy húsz centisek a levelei de bimbó nincs rajta! Virágozhat még? Mit kell csinálni, mert annyi mindent összeírtak már a neten, ezzel kapcsolatban, és csak tippeltem, hogyan kell virágoztatni!
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A lényeg a következõ. Életciklusa van az amarillisznek. Ha van egy hagymád akkor ha elülteted akkor egyszer locsold meg és tartsd meleg helyen, addig amíg meg nem jelenik a virágszár.Addig amíg nem jelenik meg a gumó oldalán a tömör virágszár addig nem szabad még egyszer meglocsolni. Tehát egy öntözés és meleg világos helyen tartani. Ha elvirágzott akkor várni kell arra hogy elszáradjon a virágszár, nem szabad levágni, mert értékes tápanyagok vándorolnak a hagymába. Aztán az a legjobb , ha májusban kiülteted a cserépbõl a kertbe, ott egész nyáron öntözöd és tápoldatozod. Nyáron sokat fejlõdik a gumó és hoz fiókhagymákat is. Szeptember közepén felszeded, megtisztítod a földtõl, és egy nem napos helyen megvárod amíg a levelei leszáradnak.Ez hosszú folyamat, aztán október végén levágod a elszáradt, vagy még zöldes leveleit a gumó felett kb.1 cm.re és elteszed sötét hûvös helyre pihenni legalább 8 hétre.Karácsony környékén elülteted újra úgy , hogy a gumó egyharmada a föld felett legyen , és kezdõdik minden elölrõl. Ha nem elég nagy a hagyma akkor nem fog virágot hozni!A fiókhagymákat meg márciusban kell elültetni és azt is kiültetni májusban amíg meg nem növekszik akkorára , hogy virágot hozzon.
A kérdező hozzászólása: Ez a leírás volt eddig a legegyértelmûbb! Annyi minden van fent és mindegyik másként írja le, hogyan kell! Az egyik ilyen leírásban olvastam, hogy amint megjelennek a levelek, el kell kezdeni öntözni! Hát akkor erre nem kellett volna hallgatni! :-( Szomorú vagyok! Szerintetek próbálkozhatok másik hagymával? Bár az már majd csak januárban fog virágozni, de azok a hagymák nagyobbak is!
Nem kell a sötét, csak a meleg.
A kérdező hozzászólása: A hagymáim amik közül válogatok mind a kertben nevelkedtek és virágoztak nyáron! Onnan hoztam be most egyet. Pár hét múlva akkor megpróbálok még egyet virágoztatni! Szóval akkor nem kell sötét helyen tartani? Betehetem az ablakba?
Egyébként ott rontottad el, hogy nem vártad meg amíg a virágszár megjelenik, és újra megöntözted.Ez már nem fog virágozni, de egy év múlva újra megpróbálhatod.Addig gondozd úgy ahogyan leírtam.
Igen nyugodtan ültesd el, fog virágozni.A virágszár 2-3 hét után meg fog jelenni a hagyma oldalán , a levél a közepén jön.Én így szoktam kezelni, eddig még mindig virágzott.
A kérdező hozzászólása: Csak a pincébõl hoztam be!
A kérdező hozzászólása: Nem most lettek behozva még októberben!
Most már nem hiszem hogy virágozni fog.Nem lett volna szabad világosságra tenni, ahogy kijöttek a levelei .Csak akkor ha már a virágot is kihozta volna .Ezt nevezi süvegelésnek .
A süveg vagy sötét hely arra való, hogy egyes fajták virágai leülnek, azaz képesek arasznyinál rövidebb virágszáron nyílni. A sötét hatására megnyúlik a virágszár. (Más fajták viszont még az ablak elõtti helyet is sötétnek találják, és a kelleténél jobban megnyúlnak takarás nélkül is.) Fõleg régebben árultak takarást igénylõ fajtákat, a mostaniak többsége tudomásom szerint már nem ilyen. A takarás nem függ össze a virágzással. Csak a vízmegvonás. Ha a bimbó kibukkanása elõtt kap bõséges öntözést, akkor elhalhat a bimbókezdemény. (Bár ez sem mindig.) Úgyhogy tedd világosra, hátha még lesz virág. Ha nem elég nagy a hagyma, akkor eleve nem várható virág. Én úgy szoktam idõzíteni õket, hogy virágzás után ki tudjam tenni õket, ne kelljen visszahúzódtatni, mert egy idényben két száraztartás megterhelheti õket. De ez tõled függ.
Ha most hoztad be akkor ne csodálkozz, hogy nem virágzik, kell neki a nyugalmi idõszak , legalább 8 hét.

Páromtól idén mikulásra nem virgácsot, hanem mikulás virágot kaptam. :D Akiknek van otthon, leírnák, hogy mit szeret? Mennyire víz-, illetve napfény igényes?

Sajnos se Anyukámnak, sem a Nagymamámnak nincs, nem tudtak segíteni. :( Előre is köszi! :)
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Ha így nézzük, akkor rossz voltam :D
Nos, nekem volt mikulás virágom, én öntöztem, amikor száraz volt, közvetlen napfényt nem kapott, elég jól elvolt. A linkben, amit küldtem, szerepel egy kulcsmondat: "A mikulásvirág elég tûrõképes". Ezért lehet az, hogy ilyen és olyan bánásmóddal is elég jól el van, és ezért olvashattál ellentétes leírásokat is. Úgy gondolom, hogy a Növénytáros oldal elég megbízható lehet, nem egy blog, ahol hozzá nem értõk írnak véleményt.
Ezt a Gugliba is beírhattad volna :) [link]
A második válaszoló, a párod virgácsára gondolt...-P
Na ugye! :D
Nem kaptál virgácsot? Te szegény :D
A kérdező hozzászólása: Mivel a gugliban 3 helyen 3 tök más választ írnak, gondoltam, ha már ez az oldal ezért van, megkérdezem. Olyanoktól vártam választ, akiknek van vele tapasztalatuk! Igen, képzeld, egész évben jó voltam :D

Milyen fajta kaktusz ez?

a href='#' title='Ha bejelentkezel, a link kattinthatóvá válik' onclick='alert("A link bejelentkezés után lesz kattintható."); return false;'>[link]
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Olyan szúrós fajta.
Echinopsis oxygona.. Lehet oltani...
A kérdező hozzászólása: Azt észrevettem:-)
Talán Echinopsis.
A kérdező hozzászólása: Ok koszi!!!

kérdésre adott válaszok
Ha éppen elvirágzó szakaszban van, akkor ez teljesen normális. Ledobja a virágait, majd elszárad a szára, csak a levelei maradnak szép zöldek. Majd a virágzási fázisban hoz másik, friss szárat. Én mostmár másodszorra csináltam azt is, hogy a 3. bütyök fölött levágtam a szárát elvirágzás után, így nem száradt meg, néhány hónap után a bütyök mellett friss hajtást hozott. Ha növekedési fázisban barnult meg és száradt el, akkor valami nagyon nem stimmel, fázik, túllocsoltad, vagy éppen nem eléggé, nem elég fényes helyen van, bármi lehet.
A kérdező hozzászólása: Nekem elvirágzott le is vágtam a 3. bügyöknél és utánna száradt el :( nem hozott új hajtást csak a levelei vannak meg szép zölden

Datolyapálmának a frissen hajtott levelei miért barnulnak meg?

Tavaly tavasszal vettem, 70cm magas, szépen fejlődött a szobában, de ma észrevettem, hogy a közepéből kinövő kis levelei (kb 5cm hosszuak) olyan kb 2cm-es száradások vannak a tetején.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Ez elõfordul, nem fog elpusztulni hacsak a végén levõ 1-3 centi szárad el. Sok minden befolyásolja, de egy idõ után alulról felfele pusztulnak a levelei. Van ahol 10 év múlva az elsõ, van ahol már 1 év múltán, de minél több és nagyobb levél fejlõdik, annál kevésbé lesz észrevehetõ. Befolyásolhatja a túl savanyú föld, a túlöntözés, a kiszáradás, megfázás. Egyedül a tápanyaghiány amit nem tudok elképzelni egy ilyen friss ültetésnél.

kérdésre adott válaszok
[link] Viacolor vagy beton térkõ néven ezerszám hozza a googli (képek).

Mi lehet a baja a Bonsai fámnak? Képpel

Az ablakomba van, rendszeresen öntözöm.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Megkérdezhetem, hogy milyen vízzel öntözöd?
Kiszáradt. Locsold többször, van ilyen.
A kérdező hozzászólása: hát eddig csapival de már forraltam fel vizet, most azzal öntözöm lehûtve...

Mi lehet ez? Amarillisz kérdés

Pár hónapja ültettem egy amarillisz hagymát cserépbe. Hamarosan el is kezdett szépen fejlődni, már 4-5 levelet is hozott. Azonban 1-2 hete egy újabb levél/hajtás tűnt fel, de a földből, mintha mellette lenne még egy pici hagyma.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Fajtától függ. Az újabb, nemesebb fajták csak nagyobb méretnél hoznak fiókát, a régebbiek már egészen kicsi korban.
A kérdező hozzászólása: Én is ilyenre gondoltam. De ennyire hamar kifejlõdik? Mikor elültettem még nem láttam semmi apróságot :) De örülök neki:D Köszönöm a választ
Sarjhagyma, fiókhagymának is mondják. Így szaporodik. [link]
Biztos levél lett abból az oldalhajtásból? Mert oldalról a virágszárat szokták hozni... Mit csináltál végül vele?

Másfél hete behoztam a virágzás előtt álló klíviámat az erkélyről. Két gyönyörű nagy tőkocsánya van, és tápoldatoztam is, hogy magasabbra nőjenek. De tegnap észrevettem, hogy sárgul egy levele, ma meg két másik is. Mi lehet a baja?

Biztos, ami biztos alapon kimostam a földjéből a tápoldatot, mert lehet az volt a túl sok neki. Most jó ideig nem fogom megöntözni, hogy nehogy kirohadjon. Szerintetek mit tehetnék még? Ha nem a táp túladagolása, akkor mi lehet a baja?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Fura, nem tudtam róla, hogy kell neki hideg, de nyilván így természetes. Különösebben hideget nálunk nem kapott direktbe, mert ha kint is van, októberben bejön. Minden évben új virágszárat fejleszt, nem a régit frissíti. A virágzás inkább 10 havonta következik be mint kerek 12 hónap alatt, vagyis ebbõl következtetve nem hinném, hogy az évszakokhoz túlságosan köze lenne, mert 8 év alatt kb. 9x virágzott (és eleve virágosan lett véve, vagyis akkor már az 10 virágzás).
A tápoldatozástól amúgy nem nõ magasabbra. A fényhiánytól annál inkább. De ha minden rendben van nála, akkor nem lesz túl rövid a szára.
Valószínûleg félreértettél. A növény nem mehet be a hûvösrõl a melegbe és fordítva ripsz-ropsz. Fokozat kell neki ilyenkor, legalább 1 napon át. Ha beviszed, akkor tedd meg ha délután felmegy a hõmérséklet 10 fokra és a lakásban csak 17-18 fok van. Nem úgy, hogy beviszem este 5 fokban, amikor a fûtés megy 20-22 fok van, esetleg felkerül az ablakba a radiátor fölé, ahol 30 fok is lehet. Én 1 napról írtam, az AKKLIMATIZÁLÁSRÓL, nem magáról a hûvösben tartásról. Locsolás nyelvén: nem baj ha néha kicsit meglocsolod és nyirkos a földje, de ne rakd bele egy tál vízbe.
A kérdező hozzászólása: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hát itt az északi oldalon túl sok fényt aztán nem kap. Fõleg az ilyen õszi-téli idõszakban nem. Nyáron jó, mert akkor hajnalban és napnyugta elõtt is kap egy kis közvetlen napfényt, viszont a déli tûzõ nap olyankor sem éri, úgyhogy nyáron ideális hely ez a klíviának -hiszen olvastam is róla, hogy ideális számára a kora reggeli vagy késõ délutáni napsütésben álló ablakpárkány-, és nálunk nyáron ezt a kettõt együtt is megkapja, csak ilyenkor télen rossz, mert ilyenkor se reggel, se délután nem süt be a Nap. Meg ugye bent a szobában még kevesebb fényt kap, mint kint az erkély sarkán. Na de lényeg, hogy túl fogja élni ugye? Nagyon remélem, mert már két és fél éve meg van, és eddig egyre szebb lett. Most anyukám szobájában van, ott van a leghûvösebb az egész lakásban, de majd ha kinyílik az összes bimbója, akkor átrakom a nappaliba központi helyre. Amúgy azt egy kertész ismerõsöm mondta, hogy a tápoldat segít megnövelni a tõkocsányok hosszát.
Az ablakpárkány dolog az rendben van, de alatta valószínûleg ott van az 50 fokos radiátor... Ha nincs, akkor nem lesz probléma, csak túl gyorsan vitted be a hidegrõl a melegre. A sejtfalakban ez azonnali tágulást okoz, olyan mint a terhességi csík, csak itt a levél elsárgul. Például a fügét nem azért ültetjük szélvédett helyre, mert ott nincs mínusz 15 fok, hanem a szél mozgásától a benne megfagyott víz szétroncsolja a szöveteket. Ha nyugton van, akkor túléli a -20-at is, ha szélben van, kifagy tövig -7-nél is. A szobában nevelt paprika palántát sem ültetjük ki egyenesen a kert közepébe, hanem 2 hétig finoman, félárnyékban szoktatjuk az extrám UV-hez tb... Ezek élõlények, érzékenyek a hirtelen fizikai és kémiai változásokra. Ha elsárgultak a levelek, majd levágod tõbõl és lesznek új zöldek.
Nem csak a hideg a lényeg, hanem a nyugalom, azaz félszárazon is kell tartani ez alatt, tápoldatozni meg fõleg nem szabad. Szerintem is a hirtelen hidegrõl melegre kerülés volt a gond.
Ez a szélvédett helyes dolog azért nem teljesen van így. -15-nél melegebb idõben még nem szokott megfagyni szeles helyen sem. Talán "határeset-helyzetekben" lehet jelentõsége ilyen módon a szélnek, amikor pont az elfagyási hõmérséklet közelében van.
A kérdező hozzászólása: Direkt azért hagytam kint ilyen sokáig, hogy biztosan megkapja a szükséges hideg periódust, ami a virágzásához kell. Ez elvileg két hónap, de tavaly mivel október 6-7-e környékén jött a hideg, még úgy sem volt meg pontosan a 2 hónap, hogy december 1-én hoztam be.
A kérdező hozzászólása: Nincs alatt a radiátor, de ha alatta lenne az is indifferens lenne, mivel anyukám szobájában el van zárva. Ezért van ott a leghûvösebb az egész lakásban.
Nm tudom, nálunk már vagy 8. éve folyamatosan virágzik évrõl évre és talán 4 éve volt átültetve. Nagyon nincs tápoldatozva se. Az okosok azt mondják, hogy egy növény - ez szinte általánosan igaz - 14 °C ingadozást bír ki károsodás nélkül 12 órán belül. Az is lehetett baj, hogy a +5 fokból bevitted a +22 fokos lakásba. Vagy a 10 fok alatti hõmérséklet eleve nem volt jó neki. Majd kiheveri. Megfázott.