Számítástechnika -Programozás - 7764 db

kérdésre adott válaszok
És most ezzel a kérdéssel mit kezdjünk? Mit értesz "néhány framework" alatt?
Miért akarnak olyan emberkék programozni, akik a Google-t se tudják használni?
A Helper segít, a Manager menedzsel, a Service pedig szolgáltat.
A Helper segít, a Manager menedzsel, a Service pedig szolgáltat. Nesze semmi, fogd meg jól :d
Amikor pedig majd rájössz, hogy a service helpinggel, a helper managel és a manager servicel akkor talán majd megérted, hogy azért mert téged Kovácsnak hívnak még nem biztos, hogy tûzzel és vassal dolgozol...
A kérdező hozzászólása: Akkor nézzük a PHP-t, és azon belül is a Zend FrameWork 2-t. xyService - Mit szolgáltat? Fájl írás/olvasást? Adatbázis kapcsolatot, vagy csak egyszerûen megvalósítást??? xyHelper - Miben segít? Bonyolultabb mûveletekben??? Vagy valaminek kiértékelésében? xyManager - Mit menedzsel? Fentiek összességét, vagy valamilyen futási mechanizmust?
"xyService - Mit szolgáltat? Fájl írás/olvasást?" Talán az "xy" pont utal a válaszra, de csak tipp...
Pedig teljesen jogos és helytálló a válasz. :) Pont ezt szokták csinálni. Jó lenne, ha legalább a nyelvet megadnád kérdezõ, már azzal jóval közelebb lennénk.
Szerintem hagyd a p....ba a programozást. Ipor Sircer válaszában benne volt minden. De csak hogy megértsd vegyük a Win-t. Services: pl: Rengeteg program 'figyel' rezidensen a memóriában ilyen pl: a 'Hibajelentési szolgáltatás'. Hiba esetén nem töltödik be külön, mert már ott van, lecsap a hibára, okára, jelenti neked stb.... Menager: Pl.Egy rakás 'memóriaszemét' gyûlik, gyûlhet fel a különbözõ programok futása közben, fõleg rosszul, hibásan írt. Ezért kell egy menedzser - vannak külön jó programok is - aki jó 'kondiban' tartja a memóriát, kisepri a szemetet. Helper: Na ezt már ne magyarázzam el .) Az életben ennél bonyolultabb, de remélem érted.

OpenGL programok fejlesztése Code Blocks-ban vagy Visual C++ ban jobb?

Vagy melyik környezet miben jobb/rosszabb a másiknál ?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
CodeBlocks-ot nem ajánlom, mert egyszerûen undorító a kezelése. Én DevC++-t használok, ezt ajánlanám inkább, vagy Notepad++ GNU Compilerrel kiegészítve.

Interface VS. Abstract. Mikor mit?

A fenti 2 dolog közül, mikor érdemes melyiket használni? Melyiket előnyösebb használ különböző esetekkor?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Ha van olyan, amit már az õsosztályban is implementálni tudsz, mert minden leszármazottban ugyanúgy mûködik/használva van, (member-ek, függvények), akkor abstract. Egyébként interface.
Az interface egy olyan absztrakt osztály, melynek függvényei is azok, tehát, ha minden származtatott osztálynak máshogy implementálnád a metódusait interfacet használj, egyébként egy sima absztrakt osztály is megteszi :)
[link] (Elég jó válasz a kérdésedre.)

Mi az a Hexadecimális kòd és hogy tudom leolvasni mi, és hol hekyezkedik el amit szerkezteni kívánok a Hex Editor-val és azt hogyan tegyem?

Részletesen kérném a választ, ha tudjátok, mert elég amatőr vagyok ebben. Nem látom át a dolgokat, hogy mi hol helyezkedik a szerkezteni kìvánt alkalmazásban és hogy miként szerkesszem azt!
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Én igazábòl már vártam, hogy ki fog a kommentelõk közül elküldeni egyetemre! Természetesen nem számolni szeretnék hexadecimálisan, Sõt! Nem is windowsròl van itt szò, hanem egy (lehet nektek komolytalan) androidos telefonròl és nem akarok semmit megbuherálni rajta, hanem csak egy alkalmazást, esetleg játékoknak a szövegét megváltoztatni, de semmi komoly! Hu viszont azt nem tudom megcsinálni hex editorral hogy képet is lássak! Nekem legalábbis nem ment! De azt észrevettem hogy van ott decimális, hexadecimális megjelenìtés.
Mivel elég lazán írtad körül a problémát, sokminden belefér. Ha elég a memóriában túrkálni, akkor a Cheat Engine is megoldást jelenthet.
Megemlíthetted volna, hogy egyáltalán miféle változtatás jár a fejedben. A hexaeditorokban is szokott karakternézet lenni, ebben például felismerhetõk a szokásos módon tárolt szövegek, azokba mélyebb tudás nélkül is belepiszkálhatsz, vagy bizonyos szoftverekkel a programba épített képek is elõhozhatók és kicserélhetõk lehetnek. A program mûködésébe való érdemi beavatkozásra nem vagy képes a rendszer alapos ismerete és komoly számítástechnikai tudás nélkül -- az elrontását kivéve. Az egyszerû.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hát ezt így nem is fogod. Feltételezem, hogy Windowst használsz. Ugye a Windows-os EXE egy bináris állomány. Ezért látod azt a sok hexa számot a hexa szerkesztõben. A programozó megírja egy általa választott nyelven (pl. Pascal, C, C++ stb.) a program forráskódját. Leírja, mikor mit kell csinálnia a gépnek. Egy fordítónak nevezett programmal a programozó az általa írt forráskódot fordítja le a gép (pontosabban az operációs rendszer) által már értelmezhetõ nyelvre. Így jön létre a még szöveges forráskódból az a bináris állomány, amit te a hexa szerkesztõvel nézegetsz. Jogos a kérdés, hogyha ez odafele (forráskódból bin. állományt) mûködik, mûködhet visszafele is. De a gyakorlat nem ezt mutatja. Egy disassembler-nek nevezett eszközzel a binárisan leírt utasításokat Assembly nyelvû forráskóddá lehet alakítani. Csak ezzel egy hatalmas nagy probléma van. Az Assembly nyelv elég bonyolult, ismerni kell hozzá a processzor felépítését és mûködését, az adatábrázolási módokat stb. Ráadásul a magas szintû programozási nyelvek, amiben a programokat írják, egy csomó dolgot levesz a programozó válláról. Például a programozónak nem kell leprogramoznia azt, hogy ki tudjon írni valamit a képernyõre. A nyelv eszköztára ezeket beépítetten tartalmazza. Csakhogy ahhoz, hogy a gép futtatni tudja a programot, ezeket a nyelv által biztosított forráskódokat is bele kell építenie a bináris állományba. Ezért lesz egy 2-3KB méterû forráskódból kb. 40-100KB-os bináris állomány. Azért baj ez, mert a disassembler ezek miatt sokkal komplexebb, bonyolultabb Assembly kódot fog neked adni, mint amilyen bonyolult maga a probléma, amire a programot írták. Hogyan tudsz mégis nekiesni? Bejársz egy egyetem informatikai karára számítógép architektúrák elõadásra, megtanulod használni és megtanulsz egyszerûbb programokat írni Assembly-ben és egy tetszõleges programnyelvben (pl. C). Ezután megnézed, hogyan is néz ki egy Windows program felépítése (MSDN-en jól le van írva). Ha ezek magabiztosan mennek, úgy 5-10 év után visszatérhetünk a problémádra. Sok sikert!
konkrét problémát írj, mert biztosan nem számolni szeretnél hexadecimálisan, hanem valamit turkálni, jelzem nem fog menni, mindegy, de azért leírhatnád
Hexadecimális szám a 16-os számrendszert jelenti. A decimális szám egyszerûsített kettes szamrendszer beli alakja, amely négy bitenként van egyszerûsítve.
Szia, ez tényleg egy 16-os számrendszer. Mi 10-es számrendszert szoktunk meg, ebben (ezért) pont 10 db. jelet használunk (0, 1, ....8, 9) Ha a legnagyobb értékû jelnél (9) nagyobb értéket akarunk kifejezni, akkor átugrunk a két-számjegyû mutatásra, és ott a bal-oldali szám a 10-es értékek számát mutatja, a jobb oldali marad az "egyeseknél". (13 = 1*10, + 3 ). A 10-es számrendszerben 10 db. jelet használtunk a mennyiségek kifejezésére. A 16-os számrendszerben kell nekünk 16 db. jel. Legyenek ezek a jelek a következõk: 0, 1, 2, ..7, 8, 9, A, B, C, D, E, F Ha 9 db. almánk van, akkor 10-es és 16-os számrendszerben is igaz, hogy a jele:9. 10 db. alma esetén.. 16-os rendszerben igaz, hogy a 9 után következõ, annál eggyel nagyobb szám. Ennek jele: "A" 15 db. alma (10-es számrendszerben) esetén pedig írhatom 16-os számrendszerben, hogy "F", mert az jelenti ezt a mennyiséget. Érdekes, hogy 10-es számrendszerben a 10 már kétjegyû szám. Tehát 1*10 +0. például 47 = 4*10 + 7. A 16-os számrendszerben (hexa legyen a neve) a szorzó nem 10, hanem 16. Hexa 10 = decimális 1*16 + 0. Hexa 47 = 4*16 + 7 Hexa 9 = decimális 9 Hexa A = decimális 10 Hexa F = decimális 15
Egészségedre.
A kérdező hozzászólása: Köszi blcs most már tudom mit jelent!

kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: 70 évnél nem öregebb. :-(
Nonprofit alkalmazásban is csak akkor használhatod, ha ezt a jog tulajdonosa engedélyezi. Nyugodtan tekintheted a szerzõi jog alá esõ dolgokat is tárgyaknak, akkor érthetõbb, hogy miért lenne furcsa, ha csak úgy használatba vennéd õket. Egy kocsit se emelhetsz el azon az alapon, hogy merõ szívjóságból mikuláscsomagot viszel vele az árváknak, elõbb mégiscsak illendõ egyeztetni a tulajjal...
Semmilyen mértékben nem használhatod fel. Ha rájönnek (és rá fognak), akkor beperelnek és borzasztóan megszívod. Csinálj sajátot, csak hasonlót.
Ha a létezõ animációs film öregebb, mint 70 év, akkor nyugodtan használhatod mindenféle jogi következmény nélkül. Ellenkezõ esetben vágd a szalagot - hamar elrepül az a 70 év!
A kérdező hozzászólása: Csak mert abszolút nem tudom, hogy milyen mértékben használható fel a nem saját "termék".

Programozás DEVCPP-ben (C-nyelven), táblázat, illetve rendezés?

Sziasztok.Egyetemen az a házi feladat, hogy egy adatnyilvántartó programot kell készíteni, ennek a nagy része már készen van, annyi a hibám, hogy a kilistázott adatokat nem rendezi sorba, illetve hogy kell egy táblázatot készíteni a kilistázott adatokról, erről a kettőről nem tanultunk. Tudnátok nekem segíteni?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A táblázatot valószínûleg elég lesz úgy megoldanod, hogy az egy oszlopba tartozó sorokat tabulátorral \t elválasztva írod ki egymás mellé, és csak az összetartozó adatok végén kezdesz új sort (\n) Tehát, minimális módosítás : printf("AZONOSITO: %d\t", sor[i]); printf("CIM: %s\t", cim[i]); printf("IRO: %s\t", iro[i]); printf("KIADAS EVE: %s\n", ev[i]); A rendezésnél pedig úgy kellene megoldani, hogy 1 ADOTT TULAJDONSÁG (gondolom id) alapján rendezni az ÖSSZES összetartozó adatot. Tehát a rendezés valahogy így néz ki: for (i=0; i<n; i++) for (j=i; j<n; j++){ if (id[i]>id[j]) //csere } (Egyébként PTE-TTK 1. félév? :D )
A struct nem is ismerõs ? Rendezni pedig: [link] Hogyan tárolod el az összetartozó adatokat ?
Egyébként bocs, amit én id-nek nevezek, az neked 'sor', ha jól látom. A cseréhez még annyit, hogy ha teljesül a feltétel, MINDEN ADATOT cserélj le, ne csak a sorokat, mert akkor a sorszámokat rendezi, de a címet, írót, évet nem. Remélem érthetõ, amit mondani próbálok.
Amikor cseréled az azonosítókat, akkor cseréled az ugyanilyen indexû elemeket a többi tömbben is.
A kérdező hozzászólása: ez a rendezés függvényem: void rendez (int sor[]){ int i, j, csere; for (i=0;i<MAX-1;i++) for (j=0;j<MAX-i-1;j++){ if (sor[j]>sor[j+1]){ csere =sor[j]; sor[j]=sor[j+1]; sor[j+1]=csere; }} annyi hogy az if után írjam oda hogy cserélje ki az irot, cimet, azonositot, meg évet?
A kérdező hozzászólása: Struct-ot nem tanultunk..összevissza haladunk az anyaggal, ezt a feladatot is csak felsõéves segítségével tudtuk megcsinálni. Megcsináltam a buborékrendezést, de a baj az, hogy csak az azonosítókat cseréli ki, a címet, írót, kiadás évét nem. azzal mit tudok csinálni?

Az érettségin miért mindig a Pascal-t nyomják?

JAVA EE fejleszto vagyok egy cégnél, 8 éves tapasztalattal. Nincs diplomám róla, amit tudok, azt önszorgalomból tanultam meg. Most gondolkozom, hogy kellene egy papír, mert külföldre szeretnék menni és néha szükséges a "degree". Legalábbis a hirdetésekben ez van.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Elõzõvel teljesen egyetértek de a volt infótanárom nem tudott más nyelvet. Én ebbõl indultam ki.(kb 65 éves lehet)
3# Az én egyik informatika tanárom html-ben sem tudott kódolni. Valami NVU nevû szörnyszülöttben próbált meg táblázatba táblázatot rakni, mert nem tudta, hogy cellákat összelehet vonni... A másik infó tanár pedig a bekapcsolt mûködõ géprõl kérdezte az elõzõt, hogy van e benne processzor... Nah õ tõlük ne várd el a pascalt, se az officet, mert még ahhoz se értettek igazán...
Szerintem az Egri csillagoknak is hamarabb fog kijönni az újabb "release"-e, mint hogy a Pascal kivesszen a magyar közoktatásból.
Azért mert a döntéshozók semmihez sem értenek. Azt hiszik, olyan mint a számtech, mint az Egri Csillagok, hogy egyszer megírták és évszázadokig lehet majd ugyanazt tanítani.
Ezeket lehet választani: FreePascal 2.6.2 FreePascal 2.6.2 + Geany 1.23.1 Lazarus 1.0.10 (fpc 2.6.2) Code::Blocks 12.11 MinGW/GCC MinGW/GCC 4.6.2-1 + Geany 1.23.1 Python 3.2.5 + IDLE (Python GUI) MS Visual Studio 2012 Express for Windows Desktop (Visual Basic, Visual C#, Visual C++) Windows XP esetén nem választható JAVA SE – NetBeans 7.3.1, JDK 7u25 [link]
"Minden informatika szakhoz ugye kell az info érettségi" Ez hülyeség. Nekem sincs informatika érettségim, mégis van infós diplomám. Mindenhol elfogadják a matek fizikát.
Nem a kötelezõ a pascal csak azt tudják a középiskolás tanárok. Egyszerûbb lenne c++/c# vagy akármi más. és c++ ba érettségiztem tavaly.
#13: Jól mondod, én is tanultam Pascalt... talán egy hétig, pedig nincs nyolc éves tapasztalatom. Ezzel azonban az a baj, hogy a programozó lusta.
A Pascal borzalmasan egyszerû, 'beszédes' nyelv. Kiválóan alkalmas arra, hogy a programozás alapjait megtanítsák. Minimális angol tudással az eljárások, függvények nevét is eltalálod :) Bár a preferált nyelvek alapja a C vagy legalább is hasonlít hozzá de a Pascal 0 alappal egyszerûbben tanulható. De ha nem érti valaki a programozás logikáját akkor a nyelv is mindegy :)
1. Mint scriba is utalt rá, nem kötelezõ a Pascal. 2. A Pascalt azért használják a közoktatásban, mert eleve a strukturált nyelvek oktatására fejlesztették ki a 70'-es években (Niklaus Wirth). "csak azt tudják a középiskolás tanárok." Tanárképzõ fõiskolákon/egyetemeken tanítanak például C-t is. "Egyszerûbb lenne c++/c# vagy akármi más. és c++ ba érettségiztem tavaly." Már akinek. A C++ a Pascalhoz képest egy kezdõnek bonyolult megértenie. A középiskolákban meg nem programozók képzése a fõ cél, hanem a programozás alapjainak megtanítása. "évszázadokig lehet majd ugyanazt tanítani." Ezt meg scriba a #4-es hozzászólásában cáfolta.
Mondjuk ha ez így van mint ahogy az elsõ hozzászóló írja, akkor a tanárok ássák el magukat.
ismerõsöm egy két éve c# ban érettségizett egyetemre felvételihez nem vagyok biztos benne kell infó érettségi persze kézenfekvõ de természettudományos tárgy mármint fizika vagy akár földrajz szintén elfogadott volt még nemrég
A kérdezõ csak érettségizni akar, nem visszamenni középiskolába. Nem kell megküzdenie a tudatlan informatikatanárokkal. Egyedül a google-re kellene még gyúrnia, mert 1 perc alatt megtalálta volna a választ
#13: Ott a pont :)
Nem hinném, hogy bárkinek is gondot jelentene megtanulni a Pascal-t 8 éves fejlesztõi tapasztalattal.
Bírom az ilyeneket. Kiindulunk egy hamis állításból, nem nézünk utána, hogy igaz-e, csak elhisszük, majd elkezdjük szidni a csillagos eget is, csak a tények ne zavarjanak. Ha a kérdezõ érettségizni akar, nyugodtan jelentkezhet érettségire és leérettségizhet Javában.

kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, nagyon hasznosak voltak ezek a hozzászólások. Belevetettem magam, és reggel óta ezekrõl olvasok, de még mindig maradt egy fõ kérdés: Android appokat akkor alapvetõen Eclipsebõl, ADT pluginnel írunk.. De a nyelv, az maga a Java, vagy csak Javara hasonlító "android-nyelv"? Az, hogy portolom a c++ programot Javara, azt hogy kell érteni? Megtanulom a hasonló parancsokat, és újra írom az adott nyelven a programot, vagy van erre compiler/program?
A kérdező hozzászólása: Nem igazán hardware-igényes az elképzelésem. A legjobb játék messze nem a Crysis 4 :) A kinézet se feltétlenül jelent szerintem problémát, HTML szerkesztésnél már megszoktam, hogy a gombok szélességét, stbt, célszerûbb %-ban megadni, mint fix limitben, különben vagy túl nagyok, vagy túl kicsik lesznek.. Szóval akkor a JAVA nyelv lesz a következõ nagy terv. Kár, hogy nincs erre valamiféle metódus, mert így dobhatom ki a c++os pár hónapomat.. :\
A helyes kifejezés a "portolás". C++ appot viszont nemigen fogsz úgy megoldani, ahogyan a Playrõl letöltött alkalmazások vannak megoldva. Amit tehetsz, az az, hogy portolod az alkalmazásodat Java nyelvre, és beforgatod Android alá. Ehhez szükséged lesz az Eclipse IDE -re, valamint az ADT -re (Android Development Toolkit). Ugyan az Android alapvetõen egy Linux, mégis úgy van megírva, hogy nem célszerû natív C/C++ alkalmazásokat futtatni rajta, mert többekközt elveszíted az operációs rendszer nyújtotta szolgáltatásokat. Persze, megpróbálhatod; ezesetben töltsd le a "Terminal IDE" nevû alkalmazást, amely tartalmaz egy terminált (unix/linux parancssor), illetve egy GCC -t is, és kíséreld meg azzal lefordítani, aztán a terminálból futtatni.
Nem mintha ne lehetne Androidra C++-ban fejleszteni. Persze a kérdezõnek egyszerûbb lesz portolni Java-ra.
Ha az OOP megy a C++-szal, akkor menni fog Javával is. A Java tkp. a C++-ból lett kifejlesztve anno a 90-es évek elején. Ha javasolhatok valamit, ne a nyelvre vesd rá magad legelõször, hanem az OOP alapokra.
Ahogy már írták, lehet Androidra is C++-ban fejleszteni, csak hivatalosan nem ajánlott. Bõ éve néztem utána utoljára - tehát nem biztos, hogy naprakész az információ! - de jelentõsen nehezebb debugolni, illetve "beüzemelni" is. Android NDK-ra keress rá: [link]
A nyelv Java, de az android SDK rengeteg saját osztályt tartalmaz, és vannak olyan Java SE/EE dolgok, amik nem ajánlottak androidra, pl. Timer osztály, stb. Az android tkp. egy saját jvm-en fut (dalvik), emiatt vannak a különbségek. Amire jobb ha felkészülsz, hogy az android telefonok nagyon sokfélék méretben, teljesítményben, hardverfelszereltségben. Ami a te telódon jól néz ki, az nem biztos, hogy jól fog mûködni egy teljesen más telefonon. Ilyenekre is vannak megoldások, de az android fejlesztés nem könnyû.
Ha a modell el van különítve a Windows GUI-tól, akkor azt viszonylag hamar implementálni tudnod Javában is, az android GUI viszont egészen más. A [link] oldalon tájékozódhatsz az android appok fejlesztésével kapcsolatban.

Windows form apps?

Fontos lenne, a feladat ennyi:
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: private void button1_Click(object sender, EventArgs e) { panel1.BackColor = Color. ; } private void panel1_Paint(object sender, PaintEventArgs e) { panel1.BackColor = Color.Red; panel1.BackColor = Color.Green; panel1.BackColor = Color.Orange; panel1.BackColor = Color.Blue; } private void panel2_Paint(object sender, PaintEventArgs e) { panel2.BackColor = Color.Orange; panel2.BackColor = Color.Red; panel2.BackColor = Color.Green; panel2.BackColor = Color.Blue; } private void panel3_Paint(object sender, PaintEventArgs e) { panel3.BackColor = Color.Blue; panel3.BackColor = Color.Red; panel3.BackColor = Color.Green; panel3.BackColor = Color.Orange;
Legalább kezdj bele !
using System; using System.Collections.Generic; using System.ComponentModel; using System.Data; using System.Drawing; using System.Linq; using System.Text; using System.Windows.Forms; namespace WindowsFormsApplication1 { public partial class Form1 : Form { Color[] colors = new Color[] { Color.Red, Color.Blue, Color.Green, Color.Orange, Color.Gray }; public Form1() { InitializeComponent(); } private void btnstart_Click(object sender, EventArgs e) { Random r = new Random(); panel1.BackColor = colors[r.Next(0, 4)]; panel2.BackColor = colors[r.Next(0, 4)]; panel3.BackColor = colors[r.Next(0, 4)]; panel4.BackColor = colors[r.Next(0, 4)]; } private void btnreset_Click(object sender, EventArgs e) { panel1.BackColor = panel2.BackColor = panel3.BackColor = panel4.BackColor = colors[4]; } private void Form1_Load(object sender, EventArgs e) { panel1.BackColor = panel2.BackColor = panel3.BackColor = panel4.BackColor = colors[4]; } } } A kiértékelést rád bízom :)
[link] :) Ha nem megy elküldöm a forrást.
Az az igazság az én világom a Delphi, de szerintem ebbõl is megérted: ... szinek: array[1..4] of TColor = (clRed, clBlue, clGreen, clYellow); .... procedure TForm1.btnStartClick(Sender: TObject); begin Randomize; panel1.Color:=szinek[Random(4)+1]; panel2.Color:=szinek[Random(4)+1]; panel3.Color:=szinek[Random(4)+1]; panel4.Color:=szinek[Random(4)+1]; end;
Most nézem, hogy csak három panel kell :) A negyediket töröld ki !
A kérdező hozzászólása: idáig jutottam.... :( annyit sikerült ezzel elérnem, hogy a 3. panel kék a többit nem is látom mert nem adja be lejátszáskor :(

kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: és ha mondjuk 3-at akarok összefûzni vagy többet?
$("#f1").mouseenter(function(){ $("#f1").animate({right:'250px'}, function() {$("#f1").hide()} ); });
[link] itt mindent megtalálsz