Tudományok -Helyesírás - 1963 db

Hogy vannak ezek a szóösszetételek?

Valaki el tudja nekem magyarázni? Általános iskolában nem tanultam, de most gimiben szükségem van rá, és nem értem.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
#2: Mármint a tüdõleves a szerves összetétel. A savanyúval már jelzõs szerkezet, mint például a közlekedési lámpa. ;-)
A kérdező hozzászólása: köszönöm, ezt az igazán hasznos infót.. :D
Én speciel még egyáltalán nem hallottam a tüdõlevesrõl sem... :$ Nem tudom, fogok-e enni ilyet valaha is, de legalább megint tanultam egy új szót. :)
Aham. Köszi. Szerintem másnaposság ellen az a legjobb gyógyszer, ha nem rúgsz be annyira, mint az albán szamár. :D
A savanyú tüdõleves pl szerves szóösszetétel.
Természetes, a "savanyú" az jelzõ. De kihallott már olyan tüdõlevesrõl, ami nem savanyú?
A kérdező hozzászólása: :D
Jaja, nekem is eszemben volt a "prevenció" szó, de valamiért lemaradt. Akkor legyen "preventív eljárás". :D Ma épp alkalmazható. :P
nekem jó az magyarul is, direkt nem idegenesítettem :-) egyébként meg ma pont nem alkalmazható: ma inni kell és kész, csak az utókezelés lehetséges módszereirõl van értelme beszélni. ... csak viccelek, FYI: én nem iszom sosem. így hát sajnos sem a megelõzõ (preventív), sem a megutózó (posztventív?... :-) kezelés lehetõségeirõl nem tudok érdemi okosságokkal szolgálni. :-)
A kérdező hozzászólása: Jó gyógyszer másnaposság ellen. elvileg.. :D
Az inkább "megelõzõ intézkedés". :-) (Bár kétségtelen, hogy a szótári definíció szerint a "gyógyszer" szó jelenti a "megelõzõ szert" is, talán leginkább azért, mert jobb szó nincs rá. :-)
Áááá... Majdnem bedõltem... A kacsintós nélkül most erõsen gondolkodnék. :D Mert sajnos a memóriám már nem a régi. És ráadásul még a memóriám sem a régi. De a szenilitásban legalább az a jó, hogy így eldughatom majd magam elõl a húsvéti tojásokat. Apropó, gondolkodás: "Gondolkodom, tehát vagyok! - mondta a rendõr, és eltûnt."
FYI: Én sem. Vagyis majdnem sosem. :D De tavaly egyszer utána kellett néznem a "csodaszereknek", mert az egyik ismerõsöm ágyhoz kötötten másnapos volt. :D A sok folyadékra és vitaminra emlékszem, meg a friss levegõn való mozgásra, a többire nem. (Viszont a srác azt mondta, hogy tényleg nem bír felkelni sétálni, úgyhogy abban maradtunk, hogy legalább kinyitja az ablakot... :D)
Már megint én. Most találtam: [link] :DDD
Egy kis olvasnivaló: [link] Felismerni pedig úgy tudod õket, hogy használod az eszedet. :) Azaz megvizsgálod, hogy milyen kapcsolatban áll az elõtag az utótaggal. A linken találsz egy-egy példát is mindegyik fajtára. További olvasnivalók: [link]
Ezt már egyszer elküldted nemrég. Nem emlékszel?... (;-)

kérdésre adott válaszok
Szerintem is az elsõ.
1
A kérdező hozzászólása: Köszönöm.

kérdésre adott válaszok
#1, #2, #3/1 nyert, kérdezõ vicces kedvében van (vagy beugratták, sikeresen), #5-ös meg eltévedt, jaja.
Nem kell elnézést kérned, teljesen jól írtad. Mutatom a vonatkozó szabálypontot az Akh.-ból: "A csillagnevek 185. A csillagok, csillagképek, bolygók, holdak stb. nevét nagy kezdõbetûvel írjuk: Ikrek, Fiastyúk, Orion, Tejút, Merkúr, Plútó, Vénusz stb. Ha a föld, a hold és a nap szót tulajdonnévként használjuk, nagybetûvel kezdjük: a Hold távolsága a Földtõl stb. – A mindennapi írásgyakorlatban azonban az ilyen tulajdonnévi szándékú szóhasználatot fölösleges erõltetni, tehát: föld körüli utazás, a hold szépen világít, a nap sugarai stb." Forrás: [link]
Én válaszolok szívesen, de elõbb mutass egy képet egy egyenes kanyarról, légy szíves. :D
#10 helyesen úgy ejtik "vósinton". Nice try ;)
#7 Nahát ezt nem is tudtam, köszönöm :)
#7 teljesen igazad van, errõl megfeledkeztem!
1. Milyen az, ami kanyar, de egyenes? 2. Mindkettõ helyes, de mást jelent. Komolyan nem tudod a különbséget a -ban, -ben (OTT), és a -ba, -be (ODA) között? :o
Elõttem szólónak: A Nap kel fel, a nap csak eltelik.
Thanks. :) Viszont ahhoz a "vósinton"-hoz lenne néhány szavam; egész pontosan 13: [link] Tehát az USA fõvárosának neve helyesen kiejtve: ˈwɒʃɪŋtən. :)
Az egyenes az kanyarban is egyenes. De amikor behajtasz a kanyarba, akkor egyenes.
Igazán nincs mit. :) Azt esetleg nem tudja valaki, hogy az USA fõvárosának nevét hogyan ejtik helyesen, "nú jork" vagy "nyú jork"? ;)
Hát igen az biztos hogy én még sose láttam egyenes kanyart.. De grammatikailag mindkettõ jó, "kanyarbaN", ha pl a kanyarban állt a rendõrautó, és "kanyarba", ha pl belépek a kanyarba. Na még egy ilyen: Hogy helyes? A nap Nyugoton kel fel, vagy nyugaton kel fel? :D
#5 Elnézést, Nap-ot akartam írni.

kérdésre adott válaszok
Ahogy kiejted: "futures", a w-t v-nek ejted, tehát: "forvard".
[link] [link]
könnyen
[fjúcsörsz] és [forvard/forvörd]

Milyen sorrendben írják a Japán neveket? (fontos! )

Arra vagyok kíváncsi,hogy a japánok úgy írják-e a neveiket mint mi, tehát pl. Yoko Sakamoto vagy Sakamoto Yoko. Szóval mi a sorrend? Először a vezetéknév vagy a keresztnév? Kérlek válaszoljatok,eléggé fontos lenne
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Eredendõen elõre írják a vezetéknevet, mint mi, de ha angolul beszélnek/nyilatkoznak, stb, akkor megcserélik, és elõre mondják a keresztnevet (mint hasonló helyzetben mi is), ez okozhat kavart.
"A google-t használni nem nehéz csakhogy nem mindenhol ugyanazt írják, elég összezavaró ha hat helyen 800 féle választ találsz, nem?" De, csak mit segít ezen az, ha megkérdezed itt? Lesz egy hetedik hely, ahol még 133-féle választ találsz?...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen azoknak akik rendesen válaszoltak! A google-t használni nem nehéz csakhogy nem mindenhol ugyanazt írják, elég összezavaró ha hat helyen 800 féle választ találsz, nem? De amúgy köszönöm.
ugyanúgy mint mi. [link]
Miért olyan nehéz használni a Google-t?
"Sakamoto Yoko" Sakamoto jellemzõen nem keresztnév, tehát feltételezhetõleg Yoko a keresztneve (ami gyakori vezeték- és keresztnév is), bár biztosra semmit nem lehet mondani.
Alapvetõen a japán nyelvben a sorrend Vezetéknév Keresztnév.
Yoko Sakamoto vagy Sakamoto Yoko. Ebbõl melyik a keresztnév?

Hosszú szavakat tud még valaki?

Nekem mániám a hosszú, kimondhatatlan szavak megtanulása, és elhadarása. Így a megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért, és a orrvitorlavászonbehúzószervófogaskerékháztengelyolajozókanna
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
panzerkampfwagentürversiegelungüffnungs
amitírtálnemhosszúszóhanemcsaksokszótösszeraktálértelemtlenülmertilyennemlétezik orrvitorlavászonbehúzógecségolajozókannafenékcsavarpéniszmaster.
Elkelkáposztástatalanítottátok
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bocsánat, de ez a "hülye kérdés – hülye válasz" tipikus esete. Az orrvitorlavászonbehúzószervófogaskerékháztengelyolajozó-kanna ugyebár kötõjeles volna (de az még nem baj, attól még egy szónak számít), az igazi kérdésem az, hogy miért nem folytatod, ha annyira ráérsz, pl. orrvitorlavászonbehúzószervófogaskerékháztengelyolajozókanna-nyél A nyélszorítócsapszegsorjareszelõnyélrepedés-tömítõ dettó. -> Nyélszorítócsapszegsorjareszelõnyélrepedéstömítõ-anyag. (De nem gond, lehet hülyeségekkel foglalkozni, csak fontos, hogy tudd, hogy azt teszed, és ne lepõdj meg, ha rámutatnak. :-) Én pl. tudom, hogy hülyeség gyékázni, és szégyellem is kicsit, és már próbálok is leszokni róla. Alapítsuk meg az anonim gyékázók klubját. Akik valami hülyeséget csinálnak, mindig ilyeneket szoktak alapítani. De lehet, hogy az is hülyeség... ;-)
Ha maygarul megy is de tanulj meg néhányat németül. kiváncsi lennék megy-e? Landschaftscheisenarmittenkroscpfensichermittelpentärschlochernissen Übrigenspeizenachtenlugärschlittengreißentlich .DDDD
Ez a szabály csak a legalább három tagú összetételekre vonatkozik.
hogycsatlakozzakazelsõhozzászólóhoztevalószínûlegsemmitnemtudszahelyesírásrólésmelleslegegyidótaisvagy!
Egyébként ja, ahogy egy elõzõ hozzászóló írta: a hosszú szavakra a magyarban az a szabály (tudtommal), hogy a hét szótagnál többõl álló szavakat kötõjellel kell írni.
A kérdező hozzászólása: 1-es, 2-es, tudjátok, ez egy szó. és a káposztásat is ismertem, csak nem jutott eszembe. Reménykedtem, hogy normális válaszok érkeznek. Rosszul tettem.
Németül tudok sokkal cifrábbakat is, ha érdekel.
...és a _hat_ szótagnál többõl állókra (tehát hét szótagtól fölfelé) – a többi stimmel :-) (és persze vannak kivételek is, pl. pénzügyminisztérium :-)

Hogyan választjuk el helyesen azt a szót, hogy balettánc?

Köszönöm a válaszokat:)
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Így: ba-lett-tánc
Kapásból nem így írjuk le, hanem úgy, hogy balett-tánc. Így mindjárt egyértelmû az is, hol kellene elválasztani, ugye? ;)
Mivel az elõtag két t-re végzõdik, az utótag t-vel kezdõdik, ezért nem írható egybe, csak kötõjellel. :-)
ti mit csi-nál-tok az is-ko-lá-ban?

Mi a különbség a -vány, -ék, -ás és az -at (és párjaik) toldalékok között?

Létezik ezek használatára valami szabály?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Köszi Berta :)
Elsõ körben Wikiszótár: [link] [link] [link] [link] Néha zöldségeket írnak, találkoztam már ilyennel; most nem volt idõm átböngészni az összeset, hogy stimmel-e, de reménykedjünk... :)

Az asztal alattit hogy írnátok le?

Egybe,külön vagy kötőjellel?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Különírjuk, de a különírjuk az egy szó. Hasonló a földre esik. Úgy mondjuk, mintha egybe kellene írni, de külön kell. hová esik? a földre mi alatti? az asztal alatti Ági
Névutós névszó. Külön írjuk: alatt, fölött, mellett. :)
A kérdező hozzászólása: köszi! :)
Olyan ez, mint a tengeralattjáró, csak külön kell írni! :) Asztal alatt. G.

Dunaparti, vagy Duna-parti?

gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Duna-parti
Duna Party de amúgy kis dével duna-parti