Ünnepek -Pünkösd - 27 db

kérdésre adott válaszok
A MOL benzinkutak az év minden egyes napján nyitva vannak, így ma is.
Persze náluk nincs ünnep nap, azok mindig nyitva vannak, még karácsonykor szent este is. Amikor a MOL-nál dolgoztam ott töltöttem a szentestémet a pénztáros lánnyal együtt. Csak akkor nincsenek nyitva ha karbantartás van éppen. De azok munkanapon szoktak lenni.
Kivéve amikor nem ugyebár, mert hevesrõl egerbe menet egymás után három m_l kút volt tavaly zárva, és porzó tankkal két gyerekkel a hátsó ülésen sikerült egerben tankolni... kicsit be voltam feszülve... úgyhogy cseszettül nincsenek nyitva minden nap.....
Igen

Ma nyitva van a Duna plaza?

gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Az épület nyitva van, az üzletek nem, de a mozi igen.

kérdésre adott válaszok
A Böszörményi és a Kiss J.alt utca sarkán van egy coop, ma is nyitva van este 8 ig, és holnap is egész nap.
A CBA-k nyitva vannak.
A kérdező hozzászólása: lementem és itt a wesselényiben tényleg nyitva volt a cba :D
kibirod kaja nélkül esztikém
LOL. Azért csak lepontoztak. Most komolyan, ki a fene gondolja azt, hogy úgy írok valamirõl, hogy nem tudom BIZTOSAN, hogy úgy van?
dehogy vannak nyitva a cba-k :D
A kérdező hozzászólása: szóval ne pontozza le senki
A maszek kisboltok, amikben a családtagok dolgoznak, általában ünnepnapokon is nyitva vannak délig.

Holnap nyitva van a Palatinus?

vagy bármilyen strand nyitva van holnap?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Igen, mind nyitva vannak. Sõt az éttermek és mozik is.

kérdésre adott válaszok
a cba boltok nyitva vannak, a látvány pékségek nem hiszem.

kérdésre adott válaszok
Nem, náluk nem pirosbetûs ünnep ami a boltokat illeti.
Hétfõn. Amúgy Szlovákiában Nagypéntek a munkaszüneti nap.
Vasárnap? Munkanap?
nem, itt munkanap van
Pünkösdhétfõ nem ünnep, boltok nyitva vannak.

Mikor lesz 2013 májusában hosszú hétvége?

tavaly hónap vége felé volt
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Május 18.-20. Szombat + vasárnap + Pünkösd(hétfõ).
A kérdező hozzászólása: köszönöm! :)

Csak én érzem úgy, hogy a pünkösd kilóg a sorból?

Kifejtem, mire gondolok.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Egyet értek az elsõ válaszolóval. Régen nagyobb jelentõsége, mint most...
Miért harangoznak még mindig? Miért osztanak döbbenetes milliárdokat az egyházaknak? Mire fel kapnak kárpótlást még mindig kisebbségek, vallások? Nem csak az egyházi humbuggal van probléma. Amúgy ha a Karácsony és a Húsvét, Mindenszentek elfogadható számodra, akkor a Pünkösd ugyanúgy bele kellene férjen a sorba.
Egy Istenhívõ embernek az egyházi ünnepek sokkal fontosabbak, mint pl. a munka ünnepe. A Karácsony Krisztus "születésnapja", a "szeretet ünnepe" megnevezést csak a kommunisták akasztották rá :) ) Hasonló a házassághoz. Aki vallásos, annak a templomi esküvõ fontos, az állami csak egy papír. Aki nem vallásos, annak a papír jelent sokat, a többi csak ceremónia.
Csak egy kis kiegészítés :Agusztus 20. nem nemzeti ünnep hanem állami. Nézz utána !!
A pünkösd kifejezetten olyan ünnep, amit valaki megtart magának, valaki meg nem. A pünkösd kifejezetten vallásfüggõ. A vallásos ember megtartja, a közömbös ember nem...
Szerintem meg nem baj, hogy van, mivel a sok nem vallásos ember legalább utána néz, hogy mi is az a pünkösd, és talán elgondolkozik az egész értelmén :) Én ilyenkor pl megosztom facen, hogy mi is az a pünkösd tulajdonképpen :)
Kell egy ürügy a szabadnapra.
A kérdező hozzászólása: Direkt azzal kezdtem, hogy nem vallási tekintetben teszem fel a kérdést, de azért egybõl a pokolra jutok, köszönöm. Természetesen tudom, hogy keresztény vallási ünnepekrõl, valamint történelmi évfordulókról van szó. De vallási alapon ugyanilyen nagy ünnep a vízkereszt, a nagypéntek és nagyszombat is... (Ausztriában pl. ezek is pirosbetûsek) Az egyszerû hétköznapi emberek szemszögébõl, valamint a 21. századra kialakult szokások alapján kell nézni a kérdést. Vallási tekintetben rengeteg hasonló ünnep lehetne. Pünkösdkor nincs semmi olyan, ami nem vallási vonatkozású, ezért lóg ki a sorból szerintem.
Szerencsére keresztény országban élünk, ezért aki nem vallásos is - megkapja ezeket a szabadnapokat. Teljesen igazad van, a pünkösd ugyanolyan hosszú hétvégét jelent egy aetista embernek mint a karácsony (bár akkor talán megmozdul vmi, vagy talán tudja mit ünneplünk). Sok országban a karácsony is 1 napos és a húsvétot sem igazán ülik meg országosan, aki akar kivesz szabadságot rá. Hasonló a helyzet azzal, hogy megszokásból házasodunk templomban is, mert olyan szép, és a gyereket is meg kell keresztelni, mert az hogy néz ki hogy nincs.
"Húsvétvasárnap, húsvéthétfõ - Locsolkodás, nyuszimánia, kutyafüle. A szokásos rokonlátogatás, jólesõ ebédek... ... Karácsony, a szeretet ünnepe. " Te biztosan nem a Menyországban folytatod a pályfutásodat halálod után :DDDDDD
Érdekes, amit írsz. Ez már nekem is eszembejutott, bár én nem keresztény országban élek. Talán régebben volt jelentõsége, mikor még nagyon vallásos volt minden ember.
Lehet, hogy csak azért lóg ki a sorból, mert a rendszerváltás után lett -újra- hivatalos ünnepnap. Hogy miért? -Az egyház egyre jobban be akar helyezkedni a politikai életbe, a vezetés pedig hagyja/kedvez nekik, hiszen náluk van a "persely"!
Azért a mindenszentek, a karácsony és a húsvét hagyománya messze a kereszténység elõttre nyúlik vissza. A mindenszentek az õszi, a húsvét a tavaszi napéjegyenlõséghez kapcsolódik, míg a "karácsony" a téli napforduló ünnepe volt évezredeken át. A legtöbb pogány kultúrkörben a csillagászatilag jelentõs napok voltak az ünnepek, a keresztény egyház pedig épp a pogány (pl. kelta, germán, sumér, zsidó) kultuszok ünnepnapjait vette alapul a saját ünnepei idejének meghatározásához - nem véletlenül, hiszen a kereszténység nem titkolt célja volt minden más kultúra keresztényesítése (vagy épp eltörlése), és az embereket sokkal könnyebben rá lehetett venni az új kultusz imádatára úgy, ha be tudták építeni azt a mindennapjaikba. Kitûnõ példa az õszi napéjegyenlõség germán ünnepe (egyébként a kelta kultúrkörben is van megfelelõje, sõt, még az ókori görögök is ünnepeltek ilyenkor), ami visszaköszön a halloween - azaz a halottak napja és mindenszentek közötti éjszakai ünnep - formájában. A karácsony, mint említettem, a téli napforduló ünnepe, és mint ilyen, egyes pogány kultuszokban az újév kezdete - és a keresztény kultúrában sincs messze az újévtõl. És ha a húsvét, ugye, a tavaszi napéjegyenlõség jeles napjához kapcsolódik (szintén megjelent az ókori görögöknél is), s így az említett három ünnep mind észak-európai kultúrákhoz IS tartozik, a pünkösd tényleg kilóg a sorból, mint a tavaszi betakarítás kezdetének zsidó ünnepe. Persze lehet, hogy ennek is van valami európai pogány megfelelõje (sõt, valószínû, hiszen a tavasz, a betakarítás a bõség szimbóluma, hülye, aki nem ünnepli meg), csak tájékozatlan vagyok - mindenesetre én gyerekkoromban sokáig nem is tudtam, hogy mi az, hogy pünkösd, vagy hogy egyáltalán van olyan, hiszen annyira nem része a nem keresztény vallású emberek életének.
Es azt tudod-e, hogy a husvet a "locsolkodason es nyuszimanian" kivul milyen unnep? Es a Karacsony? Ha erre megtalalod a valaszt akkor talan a punkosd sem fog kilogni a sorbol. De azert kicsit segitek: Kereszteny vallasi unnepek mindharom. Tehat a piros betus unnepeink kereszteny vallasi es tortenelmi esemenyek evforduloi.
Mi az, hogy állami ünnep? Miért nem nemzeti?
A kérdező hozzászólása: Az utolsó mondatban lehet, hogy rosszul fogalmaztam, a lényeg, hogy nem bánom a pünkösdi hosszú hétvégét. :-D
Hihetetlen ahogy mindenki félreértelmezi a kérdezõ kérdését. Ez szándékos vagy ennyire nehéz kilépni egy bigottnak a saját fejébõl? Számomra egyértelmû, hogy a kérdezõ arra gondolt, hogy míg egy húsvét, karácsony, mindenszentek (ami elhalloweenesedik lassan) az ateistáknak is beépült az életébe és saját, de közben egyetemesen elfogadott szertartások, szokások kapcsolódnak már hozzá (ajándékozás, csokinyúl, locsolkodás, gyertyagyújtás, karácsonyfaállítás...), addig a pünkösdhöz nem alakult ki az égvilágon semmilyen népszokás...a boltok nem árulnak kis csoki szentlelkeket, nem kell mittudomén lila virágokat ültetni rózsaszín cserepekbe etc... Szóval igen a pünkösdre nem kell készülni. Az jön és megy és az emberek zömének az ég-világon nem jelent semmit sem csak egy szabadnapot.
Mert megmaradt, minek is törölnék el?! A pihenõnapra szükségük van az embereknek...

kérdésre adott válaszok
A HÁDÁ-ban csak Pünkösdkor lehet turkálni?Én pl. egészen máshogy képzelem el e Pünkösdi programjaimat.
hol van csökkenõ áras üzletük? köszi
Igen, holnap rendesen kinyitnak, de amelyik csökkenõáras üzlet (napi szinten csökken kg-ra az áru) az hétfõi árral fog dolgozni.
A kérdező hozzászólása: Értem, köszi :)
ft.-/kg úgy értem
nézd meg a honlapjukat, mert az új árú kipakolása elõtti napon ZÁRVA szoktak lenni