Üzlet és pénzügyek -Adózás, könyvelés - 6484 db

Van-e a kiküldetési költségek kifizetésnek jogvesztő hatálya az elszámolás késedelmes leadása miatt?

Egy iskolában dolgozom, s a munkámhoz kapcsolódó utazásokat alkalmanként utiköltség-elszámolás alapján térítik. Több hónapja nem adtam le ilyen elszámolást. Van-e a kifizetésnek jogvesztő hatálya az elszámolás késedelmes leadása miatt? (Előleget nem vettem fel, a saját pénzem áll benne) Valamilyen törvényi hivatkozást, ill. magyarázatot keresek.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Akkor meg pláne fenntartom az eddig leírtakat. Egy adóévre kell kötni erre vonatkozóan a foglalkoztatóval egy megállapodást. Azon belül bármikor kérheted annak kifizetését. Persze a belsõ szabályzatukat nem ismerem, de az sem lehet ellentétes egy felsõbb rendelkezéssel.
... hozzátenném, hogy a kiküldetési rendelvényt ráadásul nem a dolgozó tölti ki, hanem a munkáltató, tehát nem mondhatja azt, hogy hónapokig nem állt rendelkezésére az adat, és most már jogvesztõ lett...:) Csak szólok...
Szeriten az elsõ hozzászólása téves. Te azt írtad le, amit a gyakorlatban tapasztalsz. Minden munkáltató másként jár el, mások a szokások. Viszont ezeket a szokásokat jelentõsen befolyásolják a rendeletek. Attól eltérni nem lehet, ha tetszik a munkáltatónak, ha nem. Viszont, ha mégis eltér, akkor törvényt sért. Munkába járáshoz is miért ne lehetne egybe több hónapot leadni költségtérítés igénye miatt? Bizony lehet. Megkeresem Neked az aktuális törvényi hivatkozást... Gondolom, kiküldetési rendelvény alapján utazol, vagy mégsem? Saját gépjármû, vagy tömegközlekedés?
Egyébként az elsõ válaszolónak csak segítségként írnám: Nem kell a munkábajáráshoz kapcsolódó jegyeket, vagy bérletet az adott hónapra leadni, egyébként "bukta". Ezt semmi nem írja így elõ. A bérlet számlája elõkerülhet Neked 2 hónap múlva is, és akkor nyújtod be, hogy térítse meg a munkáltató a rá esõ kötelezõ részt. Nem mondhatja azt, hogy NEM! Ugyanis jogszabályi kötelezettsége téríteni a kötelezõ részt. A jogszabály pedig nem ír elõ határidõket. A Munka Törvénykönyvében van olyan kitétel, hogy egy meg nem kapott juttatásodat mennyi ideig követelheted utólag. Akár el nem számolt bér, akár költségtérítés. Ugyanez vonatkozik a munkáltatóra is. Ha tévesen fizetett ki Neked bért, azt is bizonyos határidõn belül jogosan követelheti vissza. Mivel ÁFA-ba sem szól bele (személyi jellegû kifizetés, ezért ÁFA nem igényelhetõ utána vissza), valamint költségként elszámolható, ezért teljesen mindegy, hogy melyik hónap könyvelésébe kerül bele az adott éven belül.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jogszabályi háttér: Mi számít kiküldetésnek, stb.: SZJA törvény 3. §. 10., 11., 12., 16. pont. Az, hogy nem számít bevételnek a dolgozónál: SZJA tv. 7. §. (1) bekezdés r. pontja. Mivel adómentes, ez által járulékmentes is, ezért teljesen mindegy, hogy mikor fizetik ki az adóéven belül, semmibe nem "kever bele". Ha nincs a cég pénztárába éppen összeg, akkor nem tudja amúgy sem kifizetni az adott idõszakra, majd késõbb pótolja. Tehát nem értem a céged problémáját... Egyéb, fontos kapcsolódó jogszabály: 60/1992.(IV. 2.)sz. Kormányrendelet, amely azt szabályozza, hogy ennek lebizonylatolása, költségének elszámolása milyen módon lehetséges. Ebben van benne, hogy egy adóévre megállapodást kell kötni a dolgozóval, hogy melyik elszámolási módot választják a lehetõségek közül. Üzemanyag-fogyasztás szerintit, átalányt, stb. És bizony a kiküldetési rendelvényt nem Te állítod ki, hanem az, aki "kiküld" Téged valahová...:)
Elméletileg az adott havi elszámolásba kéne benne lennie, így visszamenõleg b*szhatod mert egy lezárt hónapra már nem tudnak könyvelni (de ez munkáltató függõ hogy mennyire lazák). Csak a méltányosságot veheted alapul, ergo benyújtasz mindent, és az adott hónapba kiküldetési rendelvény alapján térítik. Illetve munkáltató függõ is a dolog nálunk pl van hogy valaki egybe hoz 4 havi parkolás nyugtát, de pl a munkába járás költségeit (bérlet, tankolás) csak az adott hónapba lehet elszámoltatni, ha nem adod le bukó. A kiküldetés nem feltétlen van minden hónapba így akár egybe is elszámolhatják (pl lepapírozzák hogy az adott hónapba voltál 15 helyen), viszont a munkába járást nem, tehát 2havi munkába járás költséget nem téríthetnek egybe, ott azért kell leadni az adott hónapba!
A kérdező hozzászólása: Hátha más is kerül ilyen helyzetbe: Megkérdeztem a szakszervezeti jogászt: 3 év az elévülési idõ, azaz 3 éven belül ki kell, hogy fizessék. Arra ügyeljünk, hogy alá legyen írva a munkáltató által (ezért rossz az a gyakorlat, mely sajnos általános, hogy a munkavállaló utólag tölti ki). Ha az aláírtat nem fizetik ki, bírósághoz fordulva kamataival együtt érvényesíthetjük.
A kérdező hozzászólása: Köszi! Jogszabályi háttér? Mire hivatkozzak? Ebben tudnál segíteni?
A kérdező hozzászólása: Igen, kiküldetési rendelvénnyel saját gépkocsival.

kérdésre adott válaszok
2 gyerek esetében 10ezer Ft/gyerek adókedvezményt tudtok igénybe venni, 3 vagy több gyerek esetében pedig 33ezer Ft/gyerek az adókedvezmény mértéke. Tehát ha van 3 gyerek, akkor havonta 99ezer Ft-ot tudtok az adóból visszaigényelni. Ezt lehet megosztással is. Ha jól számoltam, akkor kb. Bruttó 625ezer Ft-os fizetés kell ahhoz, hogy ezt maximálisan ki lehessen használni. De mivel megosztható, elég ha a két szülõ össz kereste eléri. Viszont jövõre már a járulékokból is "kipótolható" lesz a kedvezmény, úgyhogy ennél alacsonyabb kereset is elég lesz hozzá.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ!

NAV-nak kellene befizetnem 1.500 ft-ot bírósági ügy miatt. Hogyan tehetem ezt meg?

Van esetleg külön erre számlaszáma a NAV-nak, vagy csak személyesen teljesíthető? Ha be lehet fizetni elektronikusan, akkor hogyan töltsem ki a banki átutalási adatokat?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Ha be kell fizetned, akkor errõl, gondolom, kaptál papírt is. Azon kell lenni számlaszámnak, esetleg adtak mellé csekket.
[link] Nézd meg a levelüket, bírság-büntetés, vagy eljárási illeték, vagy milyen jogcímen kérik az 1, 500.- Ft-ot, és akkor valahol a linkbõl a 33-as sor vagy attól lefelé rá fogsz találni a megfelelõre.

kérdésre adott válaszok
Ez tulajdonképpen nem megújítás, hanem a következõ adóévre vonatkozóan megteszed a nyilatkozatodat. Minden adóval kapcsolatos nyilatkozat kizárólag az aktuális adóévre vonatkozik. Tehát janurá 01-tõl december 31-ig. Határidõ nincs, de ha már január hónapra szeretnéd, hogy figyelembe vegye a munkáltató, akkor még a január havi béred számfejtése elõtt nem árt ha tudnak róla...:)

kérdésre adott válaszok
attól függ mit szeretnél... Megtartani a munkahelyed, vagy követelni ami jár és meg is kaphatod, de akko nem sokáig lesz munkahelyed. Tudod hány helyen nem adják ki a szabikat, és pénzt se helyette? Örüljünk, ha muszáj, akkor el mehetünk, és ennyi...
A kérdező hozzászólása: Igen sajnos, igazad van ! De nagyon sokat megyünk egy hónapban , és ha elszeretnék menni sem tudnék mert senki nincs helyettem , és még megsem fordul a fejében , hogy legyen egy tartalék ember ! És tegnap közölte velünk , hogy nem fogja és nem is tudja !
Én többek közt ezért költöztem külföldre, kb minden helyen volt valami hasonló otthon. Az teheted amit az 1# ír.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1./ Az van, amit az elõzõ hozzászólók írtak. 2./ Erélyesebben fellépsz, és közlöd, hogy mától kiveszed a szabidat, a helyettesítésed oldja meg, az az Õ feladata. 3./ Bejelentést teszel a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelõségen ez ügyben, és kap a munkáltatód egy icipici ellenõrzést, amiben feltárják a hiányosságot, és kötelezik, hogy kiadja a szabadságaidat. Mindegyik jár hátránnyal, és elõnnyel is. Te tudod a körülményeidet ismerve, hogy melyik éri meg Neked. Én sûrûn látogatom a Kormányhivatalt hasonló ügyekben ugyanis nem vagyok hajlandó beállni a "csordába", ingyen munkás lenni, napi 16 órázni, betegen dolgozni, és az egészségemet, a családomat feláldozni mások boldogulásának, gazdagodásának oltárán. Pedig nem vagyok könnyû helyzetben, és lehet, hogy egyszer emberi tartásomat kénytelen leszek feladni, de elszánt vagyok... utolsó vérig... Azt viszont biztosan merem állítani, a csapatszellemm sokra képes. Ott én sem értem el sok mindent, ahol nem álltak egymás mellé a dolgozók. Ahol már négyen-öten vállszélességgel támogattak, ott ki lettünk fizetve, szabit is kaptunk, és nem mertek bármit megtenni velünk, ráadásul dolgoztunk is tovább.

kérdésre adott válaszok
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Igen, létezik ilyen, sõt a munkaszerzõdésben a két fél ettõl eltérõen is rendelkezhet, például, hogy a következõ év december 31-ig veszi/adják ki neki a szabadságot, mert õk így állapodtak meg. De ha ilyen nincs benne, akkor az aktuális évben kell kiadni. A március 31-i határidõ kollektív szerzõdés esetén lehetséges, valamint akkor, ha a dolgozónak október 01-jén vagy utána kezdõdött a munkaviszonya. Egyébként csak úgy nem. Valamint az éves szabadságból 7 nappal rendelkezik a dolgozó, a többit a munkáltató köteles kiadni úgy, hogy elõzetesen meghallgatja a dolgozót is errõl. Olyan lehetséges, hogy ha decemberben ad ki szabadságot a munkáltató, de már nem fedi le az összeset az évbõl megmaradt napok száma, akkor a szabadságos napokból 5 átcsúszhat a következõ évre, ha nincs a szabadság kiadásában megszakítás. Ezektõl eltérõ szabadságolás törvényellenes. Olyan pedig végképp nincs, hogy "elvesztett" szabadság. Ha nem adta ki, akkor bizony átmegy a következõ évre, amit kivehetsz, vagy köteles kiadni, de egy ellenõrzés alkalmával még büntetéssel is megfejelik az ellenõrök. Hogy ezt elkerüljék, van rá lehetõség, hogy még az adott évre dátumozva írnak egy megállapodást a dolgozóval, hogy a következõ év akármeddig vehetõ ki a szabadság.
A munkáltató köteles a szabadságot kiadni, legalábbis a rá esõ részét. Az éves szabadságból bizonyos napokkal a munkavállaló rendelkezik. Olyan nincs, hogy nem adják ki, mivel ez kötelezõ. Ha nem akarsz szabira menni (ilyet sem hallottam még!:) ), akkor a munkaidõ-nyilvántartásba beírják, hogy szabin vagy, miközben dolgozol, de hivatalosan ki kell futtatni a dolgozónak járó szabadságos napokat. Persze a fenti dolog szabálytalan, dehát....:)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a segítséget! Megoldottam a problémát! :)
Tudtommal nem. A munkaadód köteles kiadni, legalábbis azt a részét 100%, amivel a munkaadó rendelkezik. De szerintem azt a részét is, amivel te rendelkezel. A törvény szerint ugyanis a munkavállaló részére hátrányos irányban eltérni a szabályozástól tilos és megbüntetik érte a munkaadód, akkor is ha te szeretnéd így.
Elvben kötelezõ kivenni, továbbvinni nem tudod. Elveszni se, én olyat láttam már, hogy egyszerûen kiírta magát az illetõ, de elment dolgozni.
Nekünk azt mondták (MT-t kínosan betûre betartó cég), hogy negyedét az éves mértéknek át lehet csúsztatni jövõ év március 31-ig, de ha addig se veszi ki valaki, akkor elvesztette. Kötelezõ szabadságolás nincs, kérések voltak csak, hogy egy szolgálati helyen legalább egy ember mindig legyen bent, szóval egymás között bizniszeljék le, hogy ki mikor megy szabira.
Igen.

Kínából importált kütyükre milyen adók vannak?

Az áfával és a vámmal és határaival, mértékeivel már hellyel-közzel tisztában vagyok, de szeretném tudni, hogy egyéb termékdíj és más adó van-e még. (Google barátom többet nem mondott) Nem szeretném, ha váratlanul érne. Vállalkozóként, Magyarországon, üzletben történő értékesítés céljából vásárolnék.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Erdekees kerdes

Jogintézmény-javaslat: adósrabszolgaság. Vélemények?

Rengeteg ember van, akiknek - jogilag - nincs aktív vagyonuk, de nagyon nagy adósságokat halmoztak fel, és nem tudnak törleszteni.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
"Jogszabályban meg lenne állapítva, hogy minimum hány forintnyi adósság felel meg egy napnak " Na várjunk csak, nem ezt hívják közmunkának? :-DDD
@08:32 Jó lenne, ha a SAJÁT anyukáddal példálóznál, akinek sikerült egy ennyire agyalágyult gyermeket világra hoznia. Tudod ha PÉLDAKÉPPEN fel lett hozva az adósrabszolgaság (jelenlegi társadalmunkban abszurd) intézménye, akkor ugyanúgy PÉLDAKÉNT szintén felvethetõ a szexuális célra vásárolt rabszolga is. (Mint ahogy az ókorban ez igen gyakran meg is történt.) Ha ebbõl te konkrétan csak az anyázásig jutottál el, az elég jól jelzi a szellemi színvonaladat.
Azonnal legyen Nemzeti Nagybani Rabszolgapiac!!!
Azt azért még szeretném megtudni, hogy ha az ilyen módon adósrabszolgává lett leánynak gyereket csinálok (mert hát ugye szexuális célra vásárolom meg), akkor a születendõ gyereket eladhatom-e a szomszédnak, vagy fel kell nevelnem mint sajátot? Vagy talán köteles vagyok megõrizni, és a lány felszabadulásakor visszaadni neki? Azért ezeket jobb már az elején tisztázni, ugye...
"Jó lenne, ha a SAJÁT anyukáddal példálóznál" Neked. De nekem az a jó, ha a tiéddel.:) A mondanivaló lényege az egyoldalú látásmód. Az agresszor oldal felõl nagyon könnyû nézni a dolgokat, mi lenne nekem jó ha mit tehetnék másokkal. De nézd egy picit a másik oldalról is. Megteszik veled is.
A kérdező hozzászólása: Mivel a rabszolga dolognak minõsül, a járulék (gyerek) osztja a fõdolog (az anyja) sorsát. Az ugyanis nem lehet, hogy egy jogalanyisággal nem - vagy csak nagyon korlátozott körben - rendelkezõ entitás egy jogképes személyt hozzon a világra. Ergo amíg az anyja rabszolga, addig a gyerek is (más a helyzet, ahol az apa a rabszolga). Persze 18 éves kora elõtt nem lehet õket külön elidegeníteni, csak együtt.
ENSZ emberi jogok egyetemes nyilatkozatába ütközik. De különben miért lenne jobb az adósnak az, hogy eladja saját magát havi pártízezer forintért, mint az, hogy keres munkát (esetleg hozzá másodállást), s ezen felül megpróbál még esetleg háztájit eladni vagy kamatoztatni valamiben saját tudását? "bizonyos veszélyesebb munkálat pedig csak az õ saját engedélyével, plusz "órabérért" (azaz magasabb összegû adósság-leszámításért) végezne." A munkavédelmi törvényben benne van, hogy a munkavállaló saját, vagy más egészségére/épségére veszélyes munka végzésére nem kötelezhetõ, azért plusz bért nem fogadhat el. Ez elõl egyedül a rendõr/tûzoltó/honvéd/katasztrófavédelmis kivétel, aki lemond bizonyos jogairól. De ha már erre kényszerül az ember, miért menne ezen foglalkozások helyett mégis rabszolgának, ahonnan nincs kitörési lehetõség?
"ha az ilyen módon adósrabszolgává lett leánynak gyereket csinálok (mert hát ugye szexuális célra vásárolom meg)" Remélem anyádat is megvásárolja a Lakatos család, és lesz pár tesókád, "merthát ugye szexuális célra vásárolták meg", remélem boldog lennél.
Azért látom, a többségnek még alszik a humorérzéke.
A kérdező hozzászólása: Nemo plus iuris ad alium transferre potest quam ipse habet. Meg amúgy is, praktikus okok szólnak emellett: ha a gyerek szabad, akkor a tulajdonost már nem kötelezi semmi az eltartására; a nõ nem tud perelni, mert nincs jogképessége, így a gyerektartás kikényszeríthetetlen. Az adófizetõk pénzébõl kéne felnevelni, amit pedig nem szeretnék. Maximum azt tudom felajánlani, hogy 18 éves korában ipso iure felszabadul. Na?
A kérdező hozzászólása: "Segítség! Elsõéves joghallgató elszabadult! Val'szeg valamelyik tanár vetette ezt fel, és a félév során hallott szakszavakból összegyúrta ezt. " "Val'szeg" nem ártana némi humorérzék neked, ahogy a válaszadók többségének sem... Egyébként tévedsz. :)
Segítség! Elsõéves joghallgató elszabadult! Val'szeg valamelyik tanár vetette ezt fel, és a félév során hallott szakszavakból összegyúrta ezt. De attól még nem megoldás. Római jog helyett gondoltál arra, hogy az Európai jogtörténetet nyitod ki, és ugyanezt a témát egy hûbéri, esetleg familiárisi sémára húzod rá?
Határozottan tiltakozom, a börtönben született csecsemõ is szabad embernek születik, mert nem büntethetõ az anya vétkéért. Ugyanilyen alapon az adósrabszolga nõ gyereke is szabad ember, tehát nem képezheti semmilyen módon a tulajdonát egy idegen embernek.
Ilyen volt regen, plusz meg a mult szazad elejen is volt hasonlo intezmeny... Szerintem ez nem etikus. Okos ember nem ad kölcsön penzt senkinek sem. Ha tölem kölcsön kernek, en max domanyt adnek akkor is. A te terveid szerint a fel orszag a bankok tulajdonaba kerülne. (Nekem nincs bankadossagom)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kérdezõ, te szerintem eltévesztetted a kort, olyan 1500 évvel. Ma már ebbõl olyan visszaélések lennének, hogy az úr bocsássá meg. Szerinted ilyet engedélyezne bárki is? Az EU úgy ugrana rá, mintha egy darab husit dobnánk a 3 hete éhezõ hiénának. Szétszednék talán az egész országot ilyen "jó" indokot felhasználva, miszerint mi rabszolgaságba taszítanánk a népet. A másik pedig: ha az eredeti formulát követné, vagyis pl ha az apa az adós, de van egy lánya, akkor mivel a férfi az úr a háznál, õ a lányát "eladhatja", hogy az õ adósságát törlessze? Mert régen nagyon sokszor volt olyan, hogy az ifjú ment el az eredeti adós helyett, hogy "megfizessen azért, hogy a világra ba**ták a szülei" akkor nem kell taglalnom, mik lennének... Az adósrabszolgaság túl sok kiskaput nyitna ki. Tudod a mondást: Ahány kiskapu, annyi nyitott kapu.

Mit gondoltok Szingapúr adózási rendszeréről?

Pár hete volt szó erről a suliban, nekem nagyon jól felépítettnek tűnik, kár, hogy nálunk nem vezetnek be hasonlót.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Elég sok infó van róla angolul, de ha írsz privátot szívesen leírom neked.
Nem gondolok róla semmit, mert még a magyar adózási rendszert sem ismerem csak hozzávetõlegesen, Szingapúr adózását eddig senki nem mondta el nekem. Te elmondod, hogy milyen?