Üzlet és pénzügyek -Banki ügyek, kamat, hitel - 11986 db

Árverésen van a ház fele. Erre a részre 6 millió forint követelése van a banknak, viszont árverésen 2275000 ft ért elvihető. A banknak így alig fog jutni belőle. Nekem lenne 1.5millió forintom. Szerintetek ennyiből meglehet egyezni a bankkal?

Nem én vagyok a tulaj, és csak az érdekelne hogy megoldható-e. Szerintem a bank is belátja hogy eladhatatlan a ház, mivel a telek nem a tulajdonos nevén van, és csak a fele van árverésen.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Értelmetlen kérdés egy rosszindulatúnak tûnõ kérdezõtõl! A kérdésedre csak a bank tudja a választ. Mire mész vele, ha valaki azt mondja IGEN, de a bank elküld a bús büdös k*** a***ba? Másik lehetõség írja valaki NEM, akkor meg sem próbálsz a bankkal egyezkedni, mert bepánikolsz... Lesz aki igent ír, lesz aki nemet. Ezzel mit kezdesz? Van értelme a kérdésednek? NINCS ezt már most megmondom. A bankot kérdezd!
Ne haragudj kérdezõ, de te még kevesebbet érsz. Egy egyszerû kérdést nem tudsz helyesen feltenni. Ha nem te vagy a tulajdonos, mégis miért járna neked pénz?:)
"a telek nem a tulajdonos nevén van" Szerintem ezt fogalmazd meg még egyszer...

Kérelmeztem a jelzáloghitelem futamidejének csökkentését. Ha nem fogadják el, akkor kihez, melyik szervhez fordulhatok?

Mert ugye a banknak az az érdeke, hogy minél hosszabb legyen a futamidő, mert akkor többet kell az ügyfélnek visszafizetni.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Szabadfelhasználású hitel. A jövedelem bõven elég. Nem tudom, mennyi a kamat.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ahhoz, hogy a futamidõt csökkenteni tudd, nem elég beadni egy kérvényt. Ekkor a bank újra elbírálja a hitelt, hiszen a futamidõ csökkentés magasabb havi részletet fog eredményezni, ez olyan típusú változás, ami kockázati tényezõ. Ilyenkor új munkáltatói igazolást és egy komplett hitelkérelmet is be kell nyújtani. A banknak jogában áll ezt a kérelmet elutasítani, ha a hitelképesség vizsgálat nem hoz megfelelõ eredményt. A szerzõdés átalakítása költséges. Fizetni kell szerzõdésmódosítási díjat, közjegyzõi díjat, földhivatali díjat, tullap díjakat is és ha a bank akar, még újabb értékbecslést is elrendelhet. Ez így együtt több, mint 100E Ft lehet Ennél vannak sokkal jobb, olcsóbb megoldások is, mint egy szerzõdésmódosítás. Mennyi most a hiteled kamata? Van megfelelõ, igazolható jövedelmed arra, hogy magasabb havi törlesztõrészletet vállalhass? Lakáscélú, vagy szabadfelhasználású a hiteled?
Jelzáloghiteleknél nem csekken fizetjük a részleteket, hanem folyószámláról emeli le a bank, vagy a régebbi hiteleknél még elõfordulhat, hogy a hiteligénylõ utalja. Még az utóbbi esetben sem könyvelik el plusz teljesítésként a beérkezett többletet és ezzel nem lehet kamatokat sem csökkenteni. Létezik olyan, hogy elõtörlesztés, de annak külön díja van. Ez az elõtörlesztett összeg 1-2%-a és minden alkalommal kérelmezni kell az elõtörlesztést.
08.28-as Minden, ami egy szerzõdés tartalmi elemeit megváltoztatja, (ilyen pl a futamidõ módosítása is) szerzõdésmódosításnak minõsül. Ennek díja benne van a bankok Hirdetményében, 30-50.000Ft körüli költség. Ezen kívül az új kölcsönszerzõdést közjegyzõi okiratba kell foglalni és be is kell jegyeztetni a Földhivatalba. Amit viszont ajánlottál - dupla részletek befizetése ? - egyáltalán nem mûködik. A bankok nem fogadnak önkényes plusz befizetéseket, nem fogják elkönyvelni havi többlet részletfizetésként és kamatot sem fizetnek rá, így ennek semmi értelme.
A kérdező hozzászólása: Valóban, a jelzáloghiteleknél a bank vonja a részletet, az ügyfélnek nincs lehetõsége többet befizetni. Elõtörleszteni lehet, kemény pénzekért. A szerz.mód-hoz kérelem kell, indoklás és munkáltatói. Egyszeri, 50e ft-os díj. Nincs közjegyzõ, ingatlanbecslés, új hitelszerzõdés. Már el van indítva, csak kinézem a bankból, hogy nem akarják módosítani, hisz nem érdekük.
Azért nem mindegy a kamat, mert pl ha 10-11%, akkor szabadfelhasználású jelzáloghitelt ki lehet váltani manapság 7, 34%-os kamattal is és ekkor nem kell fizetni szerzõdésmódosítási díjat. Ekkor is van némi költség, pl az elõzõ hitel lezárási díja, de a nagyon kedvezõ kamattal behozza az árát pár hónapon belül.
Én megvártam volna a jövõheti jogegységi határozatot! Egyébként meg ügyvédhez!
A kérdező hozzászólása: Nem kell közjegyzõt sem fizetnem, csak az 50e ft szerz.mód. díjat. A kamat meg tökmindegy, ha módosítják, akkor is ugyanannyi. Nekem csak az a lényeg, hogy minél elõbb lejárjon.
Jól gondolod, a banknak az az érdeke, másrészt amennyiben azt kérted, hogy pl. a még hátralevõ 10 évet szeretnéd kb. 5 évre lecsökkenteni, ez nemcsak 5 év kamat-kiesése nekik, hanem plusz munka is, mert a törlesztõ-részleteket és a kevesebb idõre járó kamatot újra ki kell nekik számolni. De valójában (tudomásom szerint) jogilag nem tagadhatják meg! Ha mégis kötekednek, akkor hagyd, az ellen viszont már nem tudnak semmit sem tenni, ha önként és dalolva te magad ezek után többet utalsz nekik havonta, vagy egy hónapban 2 db. csekket fizetsz be! Majd a legvégén pedig visszakéred a pluszként befizetett kamat összegét!
Kérdezd meg a bankot is, hogy kell-e közjegyzõt fizetned, mert szerintem szerzõdésmódosításkor ez is szükséges (nem nagyon tudok olyan bankról, ahol nem kell...) Az eredeti szerzõdésedben is benne van a kamat, ha változott, arról kaptál levelet, illetve a bankban is meg tudják mondani, hogy jelenleg mennyi a kamatod.
Na azért annyira ne hülyítsük már egymást! Hogy "nem fogják elkönyvelni"... Ha én a postán 2 db. csekket fizetek be, és az beérkezik a bankfiókhoz, a bank 2 dolgot tehet: - vagy elkönyveli mint beérkezett törlesztõ-részlet - vagy visszaküldi a címemre a többlet pénzt. No ez az, amit soha az életben nem fog megtenni, tehát marad az elsõ variáció. Mellé jön a "prüszkölés", amirõl írtam! És ennyi!
Még sohasem hallottam arról, hogy egy bank ilyen procedúrát hajtott volna végre, ha már egy korábban kifizetett kölcsön törlesztési-részlet emelését valaki önként vállalt, szóval nem tudom elképzelni, persze, amit az utolsó írt, az alapján ez egy "tisztességtelen plusz-bevétel" a banknak. Ha mégiscsak ilyesmit akar, akkor egyszerûbb meghagyni az eredeti hitelszerzõdést, és a törlesztõ-részletek kettõs befizetésével operálnod. Ez esetben akkor megmarad az a lehetõséged, ha esetleg egy-egy hónapban mégsem jön össze a dupla-fizetéshez való összeg, akkor sincs semmi gond! És akkor ha a bank "prüszkölni" fog, hogy miért fizetsz dupla összegeket, hát prüszköljön.
A kérdező hozzászólása: Az nem csak devizahitelekre vonatkozik? HUF hitelem van.
helyesbítek, nem 7, 34% a kamat, csak 6, 84%. (most csökkent dec 9-én és 3 éves a kamatperiódus)

Hogyan kell helyesen kitölteni?

Sziasztok.
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
Igen. Pénzforgalmi jelzõszám, más néven Giro számlaszám - elsõdleges azonosító a belföldi pénzforgalomban, 24 (3x8) vagy 16 (2x8) karakter, ahol az elsõ 8 karakter a pénzintézet, a fennmaradó rész pedig a számla azonosítására szolgál.

kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!
Nem. Igen. Nem. Azért, amiért szeptemberben sincs folyósítás; azért nincs februárban sem. Mert azok a szemeszterek elsõ hónapjai, amikor még az igényléseket kell leadni. A szeptemberi meg nem kapottat megkapod októberben, a februárit meg márciusban. Tehát ha havi 50 ezret kértél, akkor így néz ki majd a tavasz féléves megkapás: márciusban 100 ezer áprilisban 50 ezer májusban 50 ezer júniusban 50 ezer. Mert együtt utalják a februárit és a márciusit, márciusban.

Mit tehetnénk? Mikor érdemes kifizetni? Svájci frankos autóhitel.

Szeptemberben a Merkantil bank ( ahol az autóhitelünk van ) közölte hogy a teljes tartozásunk 420.000 ft. Mivel ennyi pénzünk nem volt, így nem tudtuk kirendezni, azóta minden hónapban fizetjük a havi 45.000 törlesztést, és a mai napon a tartozásunk 455.200 ft. Totál ki vagyok,
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: bocsi, de én semmi ilyesmirõl nem tudtam, nem is olvastam sehol, .....
Ha szeptemberben igényelted volna a kormány árfolyamgátját, akkor most kb 250 ezer lenne már csak a tartozás.. helyetted azért már mégse tölthetik ki azt a nyavalyás lapot.
A kérdező hozzászólása: sajnos ez pedig így van. 2008-ban 1 millát vettünk fel, befizettünk ezidáig 2984500 fot és így állunk
Autóhitelre nincs árfolyamgát, csak lakásra. Ez valóban elég furcsa, ha tényleg így van a tartozás.

Be tudják hajtani rajtam a tartozásomat, ha külföldre költözöm?

Tartozom bankok felé (Citi, KH, stb). Egyrészt nincs pénzem kifizetni a tartozást másrészt gyakorlatilag nem én vettem fel a hitelt csak a nevemet adtam hozzá és már elegem van. Ha elköltözöm pl. Bécsbe és ott fogok dolgozni, akkor ott is le fogják vonni a számlámról a tartozást? Ott is tudni fogják a bankok, hogy Magyar bankok felé tartozom? Ott is látják, hogy adóslistán vagyok itthon? Tehát a lényeg az, hogy tudok tiszta lappal indulni külföldön? Értelemszerűen kijelentkezem a Magyar lakcímemről és nem mondom meg, hogy hova mentem!
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
A kérdező hozzászólása: Értem, tehát ha elköltözöm ott nem vonnak le semmit a bankszámlámról és miután össze szedtem magam anyagilag én szabad döntésem okán ki tudom fizetni a tartozást, igaz? Mi a helyzet az ügyvéddel? Tényleg átvert, különben késõbb õt is kifizetném. Õ mint magánszemély, hogy tud külföldön (akár EU-n belül) megkerestetni vagy zároltatni az ottani számláimról pénzt? Én természetesen vitatom a tartozást! Levehethnek pénzt az ottani számlámról pénzt, ha õ itt Magyarországon beperel? A gond szerint az, hogy mivel nem tudnék arról sem, hogy per van ellenem, így a biróság az õ verzióját fogadná el és érvényes papir lenne a kezében arról, hogy tartozom neki. Segítsetek!
Az elvi lehetõség megvan rá, hogy külföldön is behajtsák a tartozást (akár EU-n kívül is), de a gyakorlatban nem tudom ez mennyire mûködik, szerintem nem nagyon.
nem, nem fogsz tiszta lappal indulni sehol. sz*rhazi vagy, aki adossagot csinal, majd lelep elole, olcso duma, hogy 'csak a nevedet adtad hozza'. hidd el a bankok nem hulyek, kb. barmeddig utanad kuldik a behajtokat, ha megfeleloen sok penzrol van szo. meglepoen jol mukodik amugy az Union belul az ilyesmik kovetese, ugyhogy hiaba probalkozol.
A kérdező hozzászólása: Nem akarlak bántani, mert elég teher lehetsz önmagad számára is, így csak tájékoztatásul mesélek el egy érdekességet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) amely egy teljesen önálló intézmény, folyamatosan nyomon követi a gazdaság állapotát és a piaci helyzetet. A munkanélküliség, infláció, gazdasági növekedés és még rengeteg más értéket alapulvéve a bank tanácsa közösen meghatározza az ország fizetõeszköze (Forint) számára az irányadó alapkamatot. A lakossági bankok pedig ez alapján az irányadó kamat alapján ajánlanak neked hitelt / betétet ugyanis a lakossági bank az MNB irányadó kamata szerint fizet / kap kamatot az MNB-tõl pl. amikor a bank tartalékképzés céljából elhelyez az MNB-nél pénzt vagz amikor egy másik banktól kölcsönöz. Abba már nem megyek bele, hogy mikor emeleik / csökkentik az irányadó kamatot, ha gondolod okosodj. További szép napot, egyszer majd csak levetkõzöd azt a Magyar mentalitást miszerint mindenrõl a bankok tehetnek.
A kérdező hozzászólása: Elfelejtettem beleírni, hogy a Citi pl. átadta valami követeléskezelõnek a tartozásomat, valamint még egy ügyvéd is pénzt követel tõlem (átvert) csak nem akart még beperelni, mert tudja hogy nincs pénzem.
A kérdező hozzászólása: Látom jó Magyar módjára rögtön höbörögsz, ha a másik kilépne ebböl az országból és új életet kezdene... Viszont legalább megtudtam a válaszodból, hogy EU-n kívülre kell költöznöm. Egyébként a banki tartozások kb. 3 millió Ft. Azért az érdekelne, hogy hogy talalnak meg, amikor azt sem tudják hova költöztem. Nevet változtatok és másik országba letelepedem.
te meseld mar el hol olvastad ki, hogy szerintem mindenrol a bankok tehetnek? pont azt probaltam megvilagitani, hogy az ilyen adosok miatt, akik inkabb lelepnek az orszagbol csak ne kelljen fizetni magasabbak a kamatok, mint kene, mert nagy a kockazat, hogy nem fizet az ados...
nem fognak megtalálni. ne jelentkezz ki a magyar lakcímrõl. néha írj nekik egy-egy levelet mailban, hogy 20%on kiegyenlíted a tartozásod. egyszer csak elfogadják.
Elvileg igen, de a gyakorlatban nem igazán.
jo magyar modjara hoborgok, hogy a hozzad hasonlo ingyenelok sz*rhaziak miatt annyi a hitelkamat, amennyi, es annyi az ado, amennyi.

Utalhatom más bankból is?

Egy szolgáltató felé rendezném a tartozásom, nem nagy összeg. Nekik az MKB banknál van számlaszámuk, de az tőlem messze van. Bemennék az OTP-be, és onnan utalnék. Így is lehet?
gyakorikerdesek.hu
kérdésre adott válaszok
a kérdezõ nem a kedvezményezett bankjánál akart utalni (amit befizetésnek neveznének akkár) hanem egy idegen bankban. Erre TE kioktatod a postás hasonlatoddal. A válaszold a kérdés között nincs összefüggés.
Ha nincs az OTP-nél számlád, akkor nem lehet. De a postán már megteheted (igaz, elég drága lesz)
2. "nem a cimzett bankjanal kell utalast inditani, " a kérdezõ nem is mondott ilyet. szövegértelmezési gondjaid vannak?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az értelmes válaszokat. Annak a fogyatékos parasztnak pedig üzenném, hogy a Libriben karácsonyi akció van a Magyar Helyesírás Szabályai címû könyvre. Erõsen ajánlott a használata. De tudod, mit? Megveszem én neked, és elviszem a városodba, hogy onnan adjam fel a postán:) Egyébként nem lehetett így utalni az MKB bankból.
Utalni szeretnél saját száládról vagy készpénzben befizetni? Utalást a saját bankodból indíthatsz. Készpénzbefizetést pedig a címzett bankjában.
ember, nem a cimzett bankjanal kell utalast inditani, hanem a sajatodnal, a szolgaltato szamlajara... a postai levelet sem a cimzett varosaban adod fel, ugye? arra azert kivancsi lennek hany eves vagy, hogy ilyen minimalis szinten sem vagy kepben a penzugyekkel...
tarhonyabokor: 'Nekik az MKB banknál van számlaszámuk, de az tõlem messze van. Bemennék az OTP-be, és onnan utalnék. Így is lehet?' szovegertelmezesi problemaid szerintem neked vannak.
Pontosabban nem drága lesz, hanem nem lesz ingyen, ez a lényeg. Ami neked kell az a sárga csekk. Biztos ismered.

Normális költség a céges számlámon a 900 Ft / készpénzfelvét és 765 Ft / utalási költség? Van értelme böngésznem más bankokat?

Utóbbi időben emelkedett meg, eddig 360 Ft / utalás volt, most 760 Ft / utalás lett, brutálisnak tartom, tekintve, hogy 8 helyre történik a járulék fizetés is legalább. Még jó, hogy a tranzakciós adót csak a gonosz bankok viselik. Egyébként CIB bank / bázis üzleti számláról van szó.
gyakorikerdesek.hu

kérdésre adott válaszok
Ez inkább iskolai feladatnak tûnik, szóval az illetékeket, adókat hagyjuk. Számolni még álmos vagyok, de a képlet: 55.000-nek kiszámolod a 4, 2%-át, az eredményt elosztod 365-tel, majd felszorzod 160-nal és megvan a keresett szám.
Kerekítsünk: 1027 Ft-ot a kamat. De ebbõl lejön a 16%-os kamatadó és a 6%-os eho (800 Ft-od marad eddig), illetve a tranzakciós illeték (Készpénzfelvétel esetén: 0, 6%) 336 Ft és a pénzfelvételed költsége, mellé bejön az infláció (számoljunk a középtávú céllal, mert a mostaniban benne van eléggé jelentõsen a rezsicsökkentés hatása), ez évi 3% (723 Ft), ami a teljes befektetésedet tekintve, 160 napra, tehát a reálértéke a pénzednek vélhetõen kevesebb lesz, mint ma. Nem számolva az alszámlák esetleges vezetési költségeivel, stb.
22 a kamatadó és nem 16 6 az egho
Kevered rendesen a szezont a fazonnal utolsó. A 22 százalék az a teljes államkasszába kerülõ rész (kamatadó+eho).